Midt i København har Emilie og Nikolaj skabt en drøm af et hjem: ”Det var svært at forestille sig”
Da Emilie Marie Bech og Nikolaj Enoch begyndte at kigge efter en større lejlighed i København, var kriterierne klare: flere kvadratmeter i en ejendom med masser af historie og med god plads til visuel ro og til parrets fælles passion for kunst.
Et klaver, mange garderobeskabe, mørke gulve og ting overalt.
Det var scenariet, da Emilie Marie Bech og Nikolaj Enoch første gang blev præsenteret for lejligheden på en salgsopstilling.
Her boede en familie med to voksne og to store børn, som havde pakket sig sammen på de 118 kvadratmeter.
"Helt ærligt så var det svært at forestille sig, hvordan det skulle blive til vores drømmehjem, da vi så billederne af lejligheden. Men da vi så kom ud og besøgte den, var familien fraflyttet, og alle tingene væk. Det var en helt anden oplevelse."
Vi faldt med det samme for den smukke stuk, højden til loftet og sjælen i lejligheden, fortæller Emilie om lejligheden, der har hele 3 meter og 20 centimeter til loftet.
Emilie og hendes kæreste kom fra 62 kvadratmeter og drømte om mere plads til deres kommende barn og til at invitere venner på besøg, for eksempel deres madklub med to andre par, der mødes hver anden måned.
"Vi forelskede os med det samme og kunne se alle mulighederne for at skabe vores drømmehjem. Vi har været fælles om det hele, men har hver vores rolle i projektet," fortæller Emilie, der mest står for koordinering, mens Nikolaj tager turene i Silvan.
De har begge været på genbrugspladsen ca. 200 gange i begyndelsen af processen, da der blandt andet skulle rives en væg ned i soveværelset, og det gamle køkken og bad skulle fjernes.
Resten af ombygningen har et hold af håndværkere stået for med Emilie ved roret.
Emilie har undervejs i processen kigget på mange svenske instagram-profiler og samlet billeder på Pinterest for at finde ud af, hvordan lejligheden skulle indrettes.
"Vi søgte mere luft og ro, så derfor har vi indrettet os med færre ting, end andre måske ville. Det er vigtigt for os, at man kan se rummene, nyde loftshøjden og stukken og at de gamle gulve kommer til deres ret," siger Emilie, som undervejs fandt ud af, at særligt svenskerne er gode til de ting, som hun selv vægter højt.
Hun har blandt andet brugt dæmpede farver på væggene for at få tydeliggjort de arkitektoniske detaljer i lejligheden.
"I køkkenet bliver bordpladen for eksempel fremhævet af, at køkken og vægfarve flyder ind i hinanden, lige som den hvide stuk stråler, når væggene er malet en anden nuance," siger Emilie.
En væsentlig ting i indretningen er parrets samling af kunst, som vokser langsomt. Emilie bor tæt på Glyptoteket, og hun besøger det og andre kunstudstilinger flere gange om måneden.
Hun er især vild med skulpturer og har efterhånden en pæn samling, som hun placerer på udvalgte steder i lejligheden, blandet andet på høje podier og piedestaler.
"Piedestalerne er en måde at bryde den klassiske indretning på, og det giver en ekstra dimension til rummet. Det er en smuk måde at fremhæve nogle få genstande, du sætter særlig pris på, og det gør mig glad at kunne omgive mig med få, velvalgte ting," fortæller Emilie.
En anden passion er loppemarkeder, selv om det måske ikke synes sådan ved første øjekast rundt i lejligheden.
Jeg elsker at finde gamle ting, der har en historie, noget skævt og unikt, som andre ikke har. Jeg har en hel kasse med loppeting i kælderen, som ikke har fået en plads her i lejligheden, men jeg drømmer om at få en stor reol i stuen, hvor jeg kan udstille de gode fund på en smuk måde," slutter Emilie.