Det var Mettes store drøm at få et orangeri – så hun og manden byggede et planteparadis i haven
Mette og Martin drømte om et orangeri fuld af blomster, skrubtudser, biodiversitet og spiselig frodighed fra gulv til loft. Med masser af knofedt og fælles indsats har de bygget et smukt orangeri udelukkende af genbrugsmaterialer.
Mette og Martin købte en murstensvilla i Stenmagle på Midtsjælland i 2005. Selve hovedhuset gennemgik en hel del renovering, haven blev gravet op og er nu fuldstændig forandret med højbede af kampesten, masser af spiselige planter, buske og frugttræer, og derefter var det tid til at indfri Mettes store drøm om et orangeri.
Orangeriet er blevet til i fællesskab; Mette har tegnet huset og lavet en målfast model ud af ternet papir, sugerør og klisterbånd, men hun har også været med til alt det fysiske arbejde. Martin har været bygherre på projektet, og med en baggrund som glarmester har han selv svejset vinduesrammer, skåret glas til og udført selve konstruktionen og rammerne til drivhuset i jern.
Lavede alt selv
"Det har været et kæmpe projekt. Vi har gravet en meter ned for at støbe et solidt fundament; hele konstruktionen er lavet af jern og hviler på beton og store kampesten, som vi hentede fra en stenbunke på marken hos Martins far," fortæller Mette.
"Gulvet er lavet af genbrugsmursten, som vi selv har hentet og renset og lagt i sildebensmønster med den smalle side opad. De fleste vinduer er fundet brugt, og så er der det store buede vindue i gavlen, som Martin selv har svejset, der er inspireret af en sol med stråler," fortæller Mette – der selv stråler når hun snakker om orangeriet.
Hårdt terrassetræ
Den store træterrasse, som parret også selv har lavet, strækker sig fra indkørslen og frem foran hovedhuset og skaber et fantastisk uderum mellem hus, fyrrum, værksted og orangeri. Her står også Mettes imponerende samling af krukker og potter af forskellig art.
"Terrassen har mildt sagt været et udfordrende projekt, men resultatet er virkelig flot og grafisk med striberne fra de smalle brædder," fortæller Mette.
Også her har parret gravet ud og lagt et fundament af fliser på grus, brædder på tagpap og et tykt lag fiberdug for at forhindre ukrudt i at vokse op mellem brædderne. Træsorten er azobé, som er ekstra slidstærkt og også kaldes jerntræ. Det bruges for eksempel på havne og til badebroer og andre steder, hvor vejr og vind er hård for omgivelserne.
Meget dyre skruer
"Vi fik et stort læs azobébrædder billigt," griner Mette.
"De var allerede skåret op i stykker på en meter, men hvad vi ikke lige vidste, var, at azobé kræver nogle stærke skruer, som koster fire kroner stykket. Og der er brugt mange skruer i den terrasse!" fortsætter hun.
"Vi sled simpelthen så mange bits på skruemaskinen op, fordi træet er så hårdt. Så det endte med, at vi måtte have lidt flere penge op af lommen end først tænkt, men resultatet er virkelig flot."