Jane Wittrock

Orangeri i forårsklæder: Skønne idéer til årets første hyggelige gøremål i drivhuset

Jane Wittrock har indrettet et hyggeligt orangeri i sin have, hvor der allerede nu er forårsstemning med udsprungne grene i vaserne og forårsbebudere i potterne. Se med, og få hendes ideer til årets første hyggelige gøremål i drivhuset.

Da Jane Wittrock og hendes familie flyttede ind i charmerende omgivelser i Vestsjælland, var der på grunden et udhus på 40 kvadratmeter over for hovedhuset. Jane drømte om et drivhus, og udhuset blev derfor ombygget med gamle døre og vinduer, som er med til at understrege den hyggelige orangeristemning.

Så snart drivhuset var færdigt, gik Jane i gang med ind retningen, og der rykkede selvfølgelig en masse planter ind.

Varme bag glasset

Det viste sig snart, at drivhuset var med til at forlænge havesæsonen betragteligt, ikke mindst på lune dage i yder sæsonen. I dag er der installeret en brændeovn, og det betyder, at Jane og familien kan bruge huset hele året.

braendeovn-orangeri.jpg
Tv: Det er opvarmningen, der forvandler et drivhus til et orangeri, og en lille brændeovn gør underværker for temperaturen og betyder, at du kan opholde dig i orangeriet hele året. I mod sætning til orangerier, der skal overvintre frostfølsomme planter og derfor har god temperatur hele tiden, tænder Jane dog kun op i ovnen, når hun er der. Th: Grøn er gennem gåen de farve i orangeriet, for det skaber ro og spiller fint op til blomstren de planter. Her er det narcisser, hyacin ter, perlehyacinter, en lille hornviol og et bundt spirende æblegrene, der vækker forårs fornemmelse. Den rustikke krans på skodderne har Jane bundet af skovranke.

Muligheden for opvarmning har gjort, at Jane kan skabe forårsstemning særligt tidligt, så hun allerede nu kan tage plads og nyde synet af udsprungne grene og frodige forårs blomster, længe inden de dukker op i haven.

paaskeliljer-og-krans.jpg
Tv: Blomster får forårs humøret frem – det kan være hornvioler og hyacinter i potter sammen med narcisser, birk og pil i en vase. Th: Den flotte metalkrans har Jane pyntet med små påskeliljer, perlehyacinter og hyacinter, alle med løg. Nogle vender opad, mens andre sørger for, at kransen også ser overdådig ud, når du sidder ved bordet og ser den fra bunden. Det hele er pyntet med birkegrene og sartgrønne lys.

Opvarmningen betyder også, at det er muligt at sidde og nyde en kop kaffe uden at fryse. På solskinsdage er det som at sidde ude i forårssolen, synes Jane, for solen sørger for god varme. På den måde skabes flere måneder med forår, også i en periode, hvor selve haven ligger i dvale, og kalenderen fortsat påstår, at det er vinter.

orangeri-blomster.jpg
Tv: Janes orangeri ligger lige over for stuehuset, og det er derfor nemt at bruge det meget. Der er dog også en dør på den anden side af orangeriet, som fører direkte ud i haven, som fra forår til efterår er fyldt med blomster, som Jane bruger til de mest vidunderlige buketter. Th: Jane har en samling af blomsterfakirer og flower frogs. Fakirer er fremstillet i metal og fyldt med søm og kan placeres i en vase, så man kan stikke blom ster i. Flower frogs er af glas og har samme formål, men her sætter du blomsterne i huller. Hos nogle flower frogs går hullerne hele vejen igennem glasset, mens de er lukkede i bunden hos andre, som derfor kan stå alene, når blot du sørger for, at der hele tiden er vand i.
orangeri-bord.jpg
I starten af året er Jane altid på udkig efter vaser, kander og skåle, som på fineste vis kan fyldes med forårsflor. Hun skaber en frodig stemning i orangeriet med planter i flere højder – hængende og stående på reoler og borde samt gulvet.

Janes tip

Det kan du gøre i drivhuset i årets første måneder

Gør rent

Fjern alt inventar, og spul med højtryksrenser, eller brug spand og børste.

Vask af

Tør alt inventar af, og flyt eventuelt rundt på det, så udtrykketl bliver nyt og friskt.

Køb billige hornvioler

Gå efter bakker med ti – når du planter dem i større potter, kommer de hurtigt i vækst. Disse planter er langt billigere end dem, der står enkeltvis i potter.

Fyld krukkerne

Sæt tidlige forårsblomster i gamle ler potter, skåle og lignende.

Driv grene

Skal du beskære fx æbletræet, så tag afklippet med ind i drivhuset, og arran ger grenene i en vase.

Forspir sommerblomster

Så blomster som løvemund og ridderspore, og sæt bakkerne i kasser med glaslåg, så planterne kan holde varmen. Alternativt kan du dække med fiberdug, når temperaturen udenfor falder.

Lav en spirekasse

Brug en trækasse med et lille gammelt vindue med hængsler som låg.

Indret orangeriet

Sæt bord og stole og – hvis pladsen tillader det – en seng ind i drivhuset, så du kan tage en lur eller læse en bog i skønne omgivelser.

Indret hyldeplads

Brug hylder ne til spirer, da de ellers hurtigt overtager al bordplads og hele gulvet og gør det svært at bruge rummet.

Følg årets gang i Janes orangeri

Følg med i livet i Janes have og orangeri, og få ideer til smukke buketter og kranse på instagram profilen @janehornbll og facebook.com/janehornbll