48-årige Jane har bygget et gammelt skur om til en hyggelig havestue: ”Hvis jeg kan, så kan alle”
Jane Bentson har på egen hånd ombygget et gammelt haveskur til det orangeri, hun altid har drømt om. Og resultatet er blevet langt bedre, end hun nogensinde havde turdet håbe på.
I en have i Roskilde står en færdigbygget lille havestue, som 48-årige Jane Bentson har bygget. Helt selv.
I stedet for at investere i et orangeri til 100.000 kroner besluttede hun sig sidste år for at bygge det gamle, faldefærdige skur, der allerede stod i familiens have, om til en hyggelig havestue – kun med hjælp fra YouTube, Pinterest, og hendes ”nye venner” i det lokale byggemarked i Roskilde.
Selvom byggeprojektet har kostet mange hundrede arbejdstimer, løber den samlede pris i materialer ikke op i meget mere end cirka 12.000 kroner – og resultatet er langt bedre, end hun havde turdet håbe på. Som uddannet sygeplejerske havde Jane Bentson nemlig ingen håndværksmæssig erfaring, inden hun gik i gang. Alligevel kastede hun sig ud af det, og i dag – godt et år senere – står der en færdig havestue.
Alt.dk har fået Jane Bentson til at dele sine bedste tips her:
Hvordan fik du idéen til at ombygge skuret til en hyggelig havestue?
"Haveskuret blev egentlig bare brugt til at læsse alting ind i, og vi var dér, hvor vi kraftigt overvejede, om vi skulle have et helt nyt skur, fordi det var så slidt. Men pludseligt slog det mig, at jeg kunne lave det om til noget, der måske kunne minde om det orangeri, jeg altid havde drømt om.
Jeg havde ingen håndværksmæssig erfaring overhovedet, inden jeg gik i gang, men jeg tænkte, hvor galt kan det gå? Skuret lignede alligevel noget, der var løgn, så jeg kunne lige så godt give det et forsøg."
Hvor fandt du inspirationen henne?
"Jeg havde ikke en plan for, hvordan jeg ville gribe det hele an, inden jeg gik i gang. Så jeg brugte Pinterest en del til inspiration og var rigtig meget på YouTube, når jeg har været i tvivl om noget mere byggeteknisk. Jeg fik også god sparring i vores lokale byggemarked, hvor jeg kom på fornavn med flere af dem, der arbejder der."
"Hele vejen igennem har jeg prøvet mig frem og justeret løbende. Satte jeg fx ét vindue i og så det næste, kunne jeg måske først dér se, at det ikke nødvendigvis sad rigtigt, og så var jeg nødt til at pille begge vinduer ud og starte forfra.
Jeg har virkelig lært, at kompetencer ikke nødvendigvis er noget, man har. Det er noget, man udvikler undervejs, når man er i en proces. Og nogle gange kan det faktisk være en fordel, at der er nogle ting, man ikke ved på forhånd, fordi man skal nok finde en løsning – og ofte bliver løsningerne faktisk bedre og mere ens egne."
Hvad kan du give af gode tips til, hvad man skal gøre – og måske ikke gøre undervejs – når man vil bygge et selv?
"Jeg tror, at det vigtigste er, at man lægger en plan for, hvor stort det skal være, og hvad det skal kunne. Jeg vil anbefale, at man starter oppefra – altså med taget – for så er der overdækket til alt det andet, man skal lave indenfor. Og ellers tænker jeg faktisk bare, at det handler om at gå i gang og at prøve sig frem."
"Jeg ejede ikke en skruemaskine, før jeg gik i gang, men investerede selvfølgelig i én, og nu har jeg bygget en havestue. Så det handler i virkeligheden om at kaste sig ud i det og tro på, at man godt kan – for helt galt går det aldrig. Og så skal man lade være med at lytte til dem, der siger, at det er et alt for stort projekt. Hvis jeg kan det her, kan alle gøre det. Det er et spørgsmål om vilje og interesse, og selvfølgelig lysten til at blive ved med at se muligheder.
Noget andet, jeg har lært undervejs, er, at det slet ikke er nødvendigt at investere i dyre byggematerialer. Man kan genbruge mange af de ting, man allerede har – jeg brugte fx de fliser, der lå i det gamle skur, til at lave en terrasse af – eller man kan købe genbrugsmaterialer."
Hvor lang tid tog det, og hvor meget har det kostet i samlet forbrug?
"Det har taget mig godt et år at komme helt i mål. Fra jeg fik idéen i foråret 2023, til havestuen stod færdig i sommer 2024. Så det har taget lang tid, men jeg har slappet af i det og nok haft det, som nogen har det med deres strikketøj – det har været helt meditativt at gå og bygge på skuret og hele tiden se fremskridt."
"Hvis man lader være med at regne på, hvad det har kostet i arbejdstimer, har hele ombygningen kostet et sted mellem 10-12.000 kroner. Det har været vigtigt for mig at bruge så mange genbrugsmaterialer som muligt, men det har ikke kunnet lade sig gøre hele vejen rundt. Så mens noget har været helt vildt billigt, har andet været dyrere. Et godt eksempel er vinduerne, som jeg fandt til 1.200 kroner på DBA for 12 styk. Det er vanvittigt billigt, men de tog mig også lang tid at finde. Og da de blev slebet og olieret, blev de så flotte."
"Jeg købte også meget genbrugstræ i vores byggemarked, hvor jeg kunne få fem lægter for 20 kroner, og jeg genbrugte materialer fra det gamle skur."
Hvad synes du selv om resultatet – og hvilke reaktioner har du fået fra andre?
"Jeg er så glad for det. Min havestue er blevet meget bedre, end jeg havde drømt om. Og jeg har fået et rum, som gør det muligt at sidde ”udenfor” de dage, hvor det faktisk er lidt for koldt til det. I havestuen kan jeg sidde inde i varmen og stadig føle, at jeg er i haven."
"Det er blevet mit fristed, hvor jeg kan trække mig tilbage og have besøg af veninder, uden det ”forstyrrer” resten af familien – eller at de forstyrrer os. Det er lidt blevet mit lille helle – og det havde jeg slet ikke tænkt, det ville blive, inden jeg byggede det.
Mange har sagt, at det er vildt, at jeg har kunnet bygge det her selv. Så reaktionerne har kun været positive, men jeg holder altså stadigvæk på, at hvis jeg kan gøre det, så kan alle gøre det."