japansk have

Lige nord for København gemmer sig en lille flig af et fjernt land: Se den smukke have her

Nord for København ligger en lille flig af et fjernt land – nemlig i denne danske have, der på smukkeste vis er anlagt i japansk stil. Grøn er den gennemgående farve, og lige nu får den flot modspil af efterårsløvets smukke nuancer.

Midt i et pæredansk boligkvarter ligger en have, der skiller sig ud fra alle de andre. Haven her er nemlig sirligt anlagt i japansk stil med æstetik og harmoni i høj sædet.

Ejerne er ikke japanerne, men en stor interesse for tekstiler og keramik har flere gange bragt dem til Japan, og fascinationen af keramik gav en naturlig interesse for ler og jord, hvilket åbnede dørene ind til havekunsten.

Dengang var de tidligere ejeres stil gennemgående i familiens have, der består af cirka 100 kvadratmeter forhave og 300 kvadratmeter baghave. Det var en blom sterhave med små kvadratiske bede og et væld af roser, men da der hverken er symmetri eller roser i den japan ske stil, måtte haven gennemgå en forvandling, så den fik det udtryk, som kendetegner japanske haver.

Der kan sagtens være blomstrende planter i japanske haver, for eksempel azalea, men sædvanligvis er der ikke mange planter, der står i flor på samme tid.

japansk-have-azalea2.jpg
Tv: Det giver en elegant effekt, når terrassen er hævet blot en anelse, næsten som en futon. Her vokser en herlig formklippet azalea, der ligner en hyggelig drage, og haven har da også fået navnet Dragon’s nest, altså dragens rede. Th: Allerede ved indgangen fornemmes den japanske stemning med sten og planter som ahorn, azalea, lærk og bambus samt klippede taks, buksbom og sydbøg. Under lampen i japansk stil hænger en kurv, hvor græs har fået selskab af andre planter, så udtrykket bliver som den japanske blomsterkunst ikebana.

Snyder øjet

Familien fik havearkitekt H.C. Skovgaard til at tegne og udføre haven, som både kan nydes indefra og udenfor. De bevarede de store buske og træer som blåregn, rododen dron og taks, der med det samme kunne skabe struktur i det nye haverum. Den nuværende have er i dag 31 år gammel. Den er indrettet, så det er umuligt at se det hele på en gang, og inspirerer til at gå på opdagelse.

Samtidig er den desigenet, så den ”snyder” øjet, med sten, som lokker blikket til at vandre udad, og familien har holdt træerne i en passende højde, så man kan se træerne længere væk uden for haven – en effekt, der kaldes ”lånt landskab”, og som giver dybde i haven.

japansk-have-sten-sti.jpg
Tv: Forhaven er forvandlet til et indgangsparti, hvor man kan kigge på sten og planter. Huset skal illudere et japansk tehus, men er i virkeligheden et haveskur. Th: Mange haveejere holder nok igen med at bruge forskellige stentyper, og det skal også være gennemtænkt, hvis man gør det, men når stenene bliver brugt på rette måde, opstår en smuk effekt.

Det vigtige vand

Haven er beplantet med både stedsegrønne og løv fæld ende træer og buske, hvoraf en del er formklippede, alt sammen med fokus på at skabe harmoni. De mange sten er desuden et vigtigt element i den japanske havestil, og de er placeret, så de er med til at skabe helhed. Rislende vand, både lyden og bevægelsen, er ligeledes en væsentlig bestanddel i denne form for design.

japansk-have-soe.jpg
Tv: Over en af havens terrasser danner en gammel blåregn et fantastisk løvtag. Taget er henrivende i blomstringstiden, men også et imponerende syn her i efteråret, og de skulpturelle stammer er en nydelse året rundt. Th: Stenene giver en form for stabilitet – faktisk består nogle buddhistiske haver i Japan udelukkende af sten og grus. I familiens have er der sten her og der og også helt ned til søbredden, hvor der dannes en smuk spejling.

I dag er haven vokset godt til, men parret er ikke bange for at tage beskæresaksen frem og holde planterne i en passende størrelse, så der hele tiden er harmoni mellem de forskellige elementer. Harmoni og æstetik går i det hele taget hånd i hånd og minder til stadighed om familiens om deres begejstring for den japanske kultur, når de træder ud i det grønne rum.

japansk-have-vand.jpg
Tv: Det smukke bambushegn er opsat under hensyntagen til beplantningen, så det på respektfuld vis går uden om blodblommens stamme, hvor- ved træet bliver en integreret del af hegnet. Th: Op ad sydbøgen står en granitsten med en for dybning, som vandet kan løbe ned i, en såkaldt tsukubai. En sådan sten står i mange japanske haver som et symbol på renhed. Den anvendes altid før en teceremoni til at rense hænder og mund. Bemærk hegnet, som er sat op ved hjælp af dekorative snore i stedet for søm og skruer.

Gode ideer til den japanske have

Græs

Betragt græsset/bunddækket som et grønt tæppe, der leder øjnene mod havens elementer. Mos er det hyppigst brugte bunddække i Japan, men i dansk-japanske haver bruges gerne trædebregner.

Sten

Vær ikke bange for at bruge sten i dit havedesignet, for de giver form og for stabilitet. Vil du signalere, at her er et sted, hvor andre ikke må gå ind, kan du lægge en sten med en snor omkring.

Vand

Vand er et vigtigt element i den japanske have, ikke mindst den rislende lyd og den evige bevægelse er vigtige komponenter. Samtidig giver vandet flotte spejlinger af havens planter.

Planter

Vælg planter i forskellige højder, som skaber en harmonisk og naturlig virkning. Træer som kirsebærkornel og lærk kan give højde, mens rododendron og ellebladet løn har en flot mellemstørrelse. Azalea og formklippede buksbom hører til blandt de mindre.

Hegn

Brug gerne bambus til at skabe hegn og rumindelinger i haven, både selve stokkene og hække med løv på.

Terrasse

En lav træterrasse, der ”svæver” blot nogle centimeter over jorden kan bruges som et æstetisk element i den japanske have.

Træer

Gamle krogede træer eller buske, for eksempel blåregn, tilfører haven en særlig ånd, som passer godt til den japanske æstetik.

Hus

Harmoni mellem hus og have, så de danner en helhed, er vigtigt i den japanske have. Overgangen kan for eksempel skabes ved at lade den sorte farve på husets træværk gå igen på terrassen eller dens møbler.

Farver

Den japanske have er i høj grad grøn, hvilket fx kan komme til udtryk med fyrretræer, lærk og bambus samt trædebregner. Få planter blomstrer samtidig, men deres høstfarver får haven til at ændre udtryk.

Japan i Danmark – prøv det selv!

Vil du vide mere om japanske haver, eller drømmer du selv om en japansk have, kan du se mere på Foreningen Japanske Havers hjemmeside, foreningenjapanskehaver.dk.

Foreningen udgiver bladet Niwa, der meget passende er det japanske ord for have, og her præsenteres forskellige japanskinspirerede haver samt relevante temaer, fx planter, der passer i den japanske have, eller hvilke symboler der kan knyttes til elementerne i japanske haver. Hvis du er interesseret i den japanske blomsterkunst ikebana, som søger harmonien mellem blomster og vase, kan du finde kurser på ikebanainternational.dk