Jesper så potentiale i en nedslidt kolonihave – nu har han totalt forvandlet stedet
Jesper har ikke kørekort og har heller ikke tænkt sig at få et, så derfor gik jagten ind på et fritidshus i cykelafstand til både hjemmet, jobbet og værkstedet på Vesterbro. En dag var huset der endelig – men det var desværre temmelig nedslidt.
En drøm om en dag at kunne leve af at lave keramik er et højt ønske for Jesper, der arbejder som kurator på Dansk Arkitektur Center, så han cykler nærmest nonstop mellem sin bolig, sit job og sit keramikværksted på Vesterbro i København.
Hverdagen fungerer perfekt mellem de daglige baser, men alligevel spirede en tanke om at have et sted, hvor han for en stund kunne slippe alt i hverdagen. Således begyndte jagten på en fritidsbolig – dog stadig i cykelafstand. Det blev til mange cykelture til forskellige haveforeninger for at fornemme stemningen.
Til sidst faldt han for haveforeningen Selandia, men der var sjældent huse til salg, så endnu et par somre gik, før der pludselig kom et hus på markedet, som han kunne se sig selv i fremover. Velvidende at husene nærmest bliver solgt inden for et par timer, tog han til åbent hus samme dag, og om aftenen var huset hans.
"Jeg kneb mig selv i armen over mit held, og kunne ikke vente med at flytte ind."
Fra mormors kolonihave til nybyg
"Vi startede med at bo i det hus, der var på grunden, et rigtigt 'mormors kolonihavehus'" fortæller Jesper.
"Men efter et par år indså vi, at det ikke ville give mening at blive ved med at reparere og lappe på det, da det var alt for nedslidt. Så vi væltede huset og byggede et nyt. Vi var selv med til at tegne det, præcis så det passede til vores behov, og derefter allierede vi os med en tømrer, som byggede huset for os, siger han. Tanken var at bibeholde den stil, der passer til området, så huset blev lavet med tagpap, vandret træbeklædning malet i grøn umbra og bygget med stort fokus på bæredygtighed."
Der er lavet en overordnet linje for en stil, som Jesper ønskede og derefter er der brugt flid og tid på at finde forskellige ting på DBA, samt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.
Farverige 70’er vibes
Selve huset er blevet malet indvendig, der er nye vinduer overalt, og så er der købt et brugt køkken, som er bygget op igen, samt blevet bygget en seng af resttræ med plads til opbevaring.
"Vi ville gerne ramme en stil fra 70'erne, som vi rigtig godt kan lide. Det er en farverig stil, der også gør at indretningen i kolonihaven adskiller sig fra hvordan vi bor derhjemme. En lille tidslomme, hvor det blev et sjovt projekt at finde møbler og ting der passede ind og få det til at se ud som om de altid havde været der," fortæller Jesper.
Og det gælder også udendørsarealerne.
"Alt ved og omkring huset er skabt fra bunden i 2018, men med fokus på at få det til at se ud som om, det har set sådan ud i mange år. Derfor har vi ladet alt vokse lidt vildt, og købt en del større buske og stauder på DBA for ikke at skulle starte forfra med frø eller små stiklinger," siger Jesper, der nyder udelivet i hele området.
"Udover livet i haveforeningen byder området på gårdsalg med hjemmelavet marmelade, fælleden, fuglene og fine strande, og hele ideen med at have et kolonihavehus, som bliver som et bynært sommerhus er bare en gave for os, der udelukkende kommer rundt ved at cykle," slutter Jesper.