Jonas’ indendørs legehus hitter: ”Det må være et hvert barns drøm!”

Jonas Østergaard savnede sommerens udendørs leg med sine børn så meget, at han besluttede sig for at bygge et indendørs legehus, så legen kunne fortsætte vinteren over. Kom indenfor i det fine legehus her.

Jonas Østergaard har, siden han var helt lille, elsket indretning og gør-det-selv. Derfor tog han også en hurtig beslutning, da vinterens mørke bankede på, og både han og børnene savnede timerne i haven: Han ville bygge et legehus – indenfor.

Legehuset står nu færdigt og indeholder både køkken, sofa og posthus samt en hemmelig indgang og et udkigshul, så børnene kan holde øje med, om de voksene kommer.

Det lille lyserøde hus har fået stor interesse, mange rosende ord og utallige klapsalver på Jonas Østergaards Instagramprofil @4.tilvenstre – og vi har været så heldige at få lov til at invitere dig med ind i det smukke legehus – og få et indblik i tankerne bag.

Bliv meget klogere på det fortryllende legehus her:

blobid1.jpg

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?

Jeg hedder Jonas Østergaard Nielsen og er 32 år. Jeg er uddannet pædagog og har brugt min kreative energi sammen med børn i skolealderen og nu sammen med min kone og to børn i Sorø.

Jeg har, siden jeg var meget lille, elsket at rykke rundt på mit værelse, lavet mine egne vægdekorationer og dikteret, hvilke møbler min mor og far skulle købe.

Jeg var allerede dengang dybt betaget af indretningsprogrammer, men ’Roomservice’, ’De fantastiske fem’ og lignede skildrede en meget karikeret indretter-”mandetype”. Det havde jeg svært ved at se sig selv i. Der hvor jeg kom fra, var det tilmed et tabu, hvis man som dreng gik op i farver og former – og blandt andet derfor var det ikke noget, som jeg tog mig mod til at dyrke i mine unge år.

Først som ung voksen begyndte jeg at se det som en pligt at vise omverden at en ung, heteroseksuel fodbolddreng også kunne vise interesse for indretning. Jeg besluttede derfor at bruge Instagram som opslagstavle for de ideer, som jeg håber, kan inspirere andre til at turde at springe ud i den salgs.

Kan du fortælle lidt om din store passion for indretning, blomster og farver?

Igennem mit job som pædagog har jeg oplevet, hvordan et rum virkelig er med til at skabe en stemning. Man får en masse foræret, hvis rummet fortæller, hvad man fx vil have børnene til.

Vi opholder os mange timer i de samme rum, så hvorfor ikke gøre de rum til de mest inspirerende? Jeg sætter en ære i, at alle de rum, jeg er i, om det er hjemme eller på arbejdet, skal være rum, som jeg selv ville have lyst til at være i, både som barn og som voksen. De voksnes rum må i mine øjne godt have en legende vinkel, men samtidig må børnerum også kunne tages seriøst. Børn fortjener kvalitet.

Kan du fortælle lidt om legehuset?

Ideen til legehuset udsprang, da de mørke måneder tvang os til at være meget inde. Jeg glædede mig til sommeren, så vi kunne komme ud at lege – men hvorfor vente? Kan man ikke bygge et legehus indenfor?

Ifølge min kone har jeg ikke altid så langt fra ide til handling, hvilket gør, at mine ideer ikke altid er helt gennemtænkte, men fordelen er, at man går i gang uden at overtænke processen. Det skaber kreativ frihed i arbejdet, og man bliver ikke skuffet, hvis det ikke ligner startidéen.

Dengang gik jeg tit og forbandede skråvæggene på førstesalen. Jeg kunne ikke finde en løsning, hvor de kunne blive en fordel. Men en dag, så jeg et trekantformet legehus, hvor jeg tænkte: ”Det ville da faktisk passe ind under den skrå væg derhjemme”. Med det i mente begyndte jeg at lave et par små skitser.

At lave en hoveddør til legehuset gav sig selv, men jeg syntes, man skulle kunne komme ind flere steder fra. Så for at spice tingene lidt op, valgte jeg at tilføje et hundehus, mest fordi min datter på 3 år elsker at lege hund, men også for at camouflere den hemmelige indgang.

blobid2.jpg

Når jeg bygger, prøver jeg at forstille mig, hvad jeg som barn selv syntes kunne være fedt. Derfor er der også et tomrum under trappen med en ”ventilationsrist”, så man inde fra kan kigge ud og få øje på de voksne, som er på vej op ad trappen. Postkassen fungerer også sådan, at der er hul bag, så man inde fra huset kan modtage de skønne breve fra Fru Postdame på 3 år.

"Den eneste ulempe er, at jeg kravler rundt på alle fire og leger hund lidt mere end gennemsnittet. Men det er vist mest min egen skyld…"

Hvad har du af tips til, hvad man skal gøre - og måske ikke gøre - undervejs?

Undgå at fortænke dig i udregninger og i lige linjer. Gør plads til at improvisere og se det som en kreativ gave, hvis noget er svært at løse. Det kan føre mange gode ideer med sig. Hvem siger, at et børnelegehus behøver at være 100% i vater? Dine børn er ligeglade, og frygten for manglende håndværk kan for nogle sætte en stopper for at overhovedet at komme i gang.

Hvor lang tid tog det, og hvor meget har det kostet i samlet forbrug?

I en travl børnefamilie er det sjældent, at man kan arbejde i lange stræk. Derfor har jeg primært brugt aftener efter putning, hvor jeg har haft Champions League kørende på telefonen og så gået og hygget mig med at bygge. Det er nok løbet op i 10-15 timers arbejde. Jeg var heldig at have en del beklædningsbrædder liggende, og skelettet er bygget af lægter, som kan fås billigt. Afhængigt af din detaljegrad kan du få stablet et lignede hus på benene for cirka et par tusinde kroner.

Hvad er den mest sjove/skæve/overraskende inspiration, som du har brugt under dette projekt?

Min datter. Jeg har set på, hvad hun kan lide at lege og har derigennem prøvet at få passet det ind i legehuset. Derfor huser huset både posthus og legekøkken samt plads til "far, mor og børn", hundelege og gemmelege.

Hvad synes du selv om resultatet?

Jeg elsker, at det er unikt og passer lige til vores rum. Jeg elsker, at det har formet sig, imens jeg byggede. Der kunne lige være en trappe med gelænder der, så kan jeg lave endnu et vindue der osv. Der er intet rigtigt eller forkert, når man bygger. Kun fantasien sætter grænser

Hvad er jeres yndlings-”ting” ved legehuset?

At det appellerer til leg. Det første folk gør, når de ser det, er at gå ind i det - og her er ikke kun tale om børn. En hemmelig hule gør én nysgerrig, og ens børn overrasker stadig en, i hvilke lege det får dem i gang med. Rammen er sat, og man kan i den udfolde sine lege, som man vil.

Hvilke reaktioner har du fået?

Folk synes, at mine børn er meget heldige, og de ønsker, at de selv havde haft det, da de var børn. Den bedste reaktion var dog, da min datter klippede snoren over og åbnede døren. Dét øjeblik var det hele værd.

Se flere billeder og video af det flotte legehus her: