Dæk det smukkeste bord til juleaften
Grøn, rød og hvid er klassiske julefarver, men prøv at give dem et tvist ved at blande dem med blå, når du dækker årets julebord – resultatet er flot og højtideligt.
Julebordet
Julen er én af årets skønneste fester, og det kan du markere med en imponerende dekoration midt på bordet. Den holder sig flot i alle juledagene, blot du sætter den køligt om natten. Læg et stykke oasis i blød, til det er vådt helt ind i midten. Læg det på et fad, og stik blomster i, for eksempel gran, tulipaner, ranunkler, hyacinter og mandstro samt forgyldte kogler. Vikl ståltråd om enden af koglen som stilk. Sæt blomster og kviste langs bunden, og arbejd derefter oppefra og ned. Arranger blomsterne, så dekorationen bliver let hvælvet, og drej fadet regelmæssigt, så den bliver lige flot fra alle sider.
Kransen
Kranse er smuk julepynt på væggen, for eksempel denne bundet af gran og virginsk vinterbær. Form en ring i kraftig ståltråd, cirka 24 centimeter i diameter, enten rund eller en smule æggeformet. Vikl blomstertape om. Klip gran og virginsk vinterbær til med stilke på omkring tre centimeter, og bind dem fast hele vejen rundt med blomstertråd. Bind guldsnor i til ophæng, og pynt med små guldkugler.
Platterne
Gamle juleplatter er perfekte på middagsbordet, hvor de kan bruges til forret eller dessert. Her er tallerkenpynten et par kviste mistelten og virginsk vinterbær, som er bundet sammen med guldsnor.
Minikransen
Bind den fineste lille krans af mistelten til hver af gæsterne ved at danne en ring i kraftig ståltråd, cirka 12 centimeter i diameter, og sno blomstertape om den. Bind misteltenkviste fast med blomstertråd, og slut af med et tyndt guldbånd. Suppler gerne med en lille buket af overskydende blomster fra dine buketter og dekorationer. Pynten kan sagtens laves dagen før – opbevar den blot køligt, indtil den skal på bordet.
Lysdekorationen
Du kan trække de dekorative bær fra virginsk vinterbær på blomstertråd og sno kæden rundt om et smukt bloklys på en fin stage. Smukt og enkelt.
Citronsmåkager
Det skal du bruge:
- 250 g smør
- 375 g hvedemel
- 225 g rørsukker
- Korn fra 1 vaniljestang
- revet skal af 1 usprøjtet citron
- 1 æg
Sådan gør du:
Skær smørret i stykker, og smuldr det i melet. Tilsæt sukker, citronskal og vanilje. Saml dejen med ægget, og ælt den godt. Læg dejen i køleskab i 20-30 min. Rul den ud på et meldrysset bord, og stik kagerne ud med en stjerneudstikker. Udstik et hul i midten, fx med bagsiden af en tylle. Sæt kagerne på en plade med bagepapir, og bag dem ved 200 grader i ca. 8 min. Lad kagerne afkøle på en bagerist, og opbevar dem i en tætsluttende dåse, eller sæt bånd i, hvis du vil bruge dem til pynt.
Værtindebuketten
Er det dig, der er gæst ved julebordet? Så bind en enkel og stemningsfuld buket til værtinden af mistelten og hvide tulipaner. Pak den ind i blåt papir, hvis du vil give den et tvist.
Vinduespynten
Glasvaser med kønne juleblomster i vindueskarmen er et smukt supplement til dit julebord. Sæt gerne flere vaser ved siden af hinanden, og fyld dem med planter, der matcher borddekorationen. Her er det gran, mistelten, virginsk vinterbær, ranunkler, hyacinter, tulipaner og mandstro.
Buketten
Det ser smukt og gennemført ud med en stor buket juleblomster i stuen, som matcher pynten på bordet. Her er brugt ranunkler, tulipaner, mandstro og hyacinter. Når buketten skal stå op ad en væg, kan du arrangere den med en ”forside”. Fjern de nederste blade fra alle stængler, og sæt først grangrene i vasen, så de danner baggrund. Stik herefter blomsterne enkeltvis i vasen foran grannet, og klip et stykke af stilkene, inden du placerer dem. Lad længderne variere, så blomsterne bagerst har længst stilke, mens de bliver kortere fortil.
Gaverne
En lille gave ved hver kuvert højner hyggen. Gaverne bliver ekstra fine og mere personlige, når du sætter blomster og kviste under gavebåndet, for eksempel gran, virginsk vinterbær, mistelten og tulipan. Pynt med fint bånd og kønne manilakort.