Royal Copenhagen: Se årets juleborde - og hvem der har dækket dem
Traditionen tro har Royal Copenhagen igen i år invitereret en række kendte danskere til at dække overdådige juleborde i deres Flagship Store. Mød årets tre særligt udvalgte ”borddækkere” – og se deres flotte borde – her.
Royal Copenhagen åbner for 61. år i træk dørene til deres traditionsrige juleudstilling, der i år byder på en kombination af kunstinstallationer og borddækninger, som hylder magien, der ligger i at skabe noget selv, og glæden ved at bruge sine hænder og sin fantasi.
Det er tre farverige og kunstneriske personligheder, der alle arbejder i krydsfeltet mellem kunst og kunsthåndværk, som i år har skabt hvert deres inspirerende juleunivers. Alle deler de ud af deres juledrømme og de traditioner, de enten har med sig, eller selv har etableret.
Udstillingen åbner d. 15. november, og du kan allerede her få en smagsprøve på julebordene længere ned i denne artikel.
Hvem har dækket Royal Copenhagens juleborde i 2024?
I år har det danske porcelænsdesign inviteret følgende seks danskere til at give deres bud på juleborddækningen:
Blomster-, rum- og objektdesigner Julius Værnes Iversens. Hun er stifter og kreativ direktør for TABLEAU – et kreativt studio med fokus på kunst, design, botanik og rumdesign.
Papirkunstner Veronica Hodges er uddannet inden for mode og scenografi. I dag en internationalt anerkendt kunstner kendt for at skabe kunstværker og storskala-installationer af papir.
Billedkunstner, florist og forfatter Poppykalas er internationalt anerkendt for sine originale blomsterudsmykninger, og forfatter til bogen ”Poppykalas og de magiske blomster”.
Med vidt forskellige virkemidler – men alle med det florale til fælles – har de tre kunstnere tilført en ekstra magisk dimension til højtiden med tre tematiske juleinstallationer: Contemporary, Explorative og Heritage.
Se de 3 Royal Copenhagen juleborde 2024 her
Contemporary: Julius Værnes Iversen
”Min jul har altid været forbundet med arbejde. Som søn af en blomsterhandler og siden som indehaver af mit eget florale univers, er december forbundet med at binde buketter og skabe dekorationer til mine julestemte kunder”, fortæller Julius, der også forbinder den travle december med hyggen i sin butik og de uformelle julemøder, der finder sted der.
Julius er kendt for sine eksorbitant store blomsterdekorationer, som nærmest indtager rummet. Det er netop dette kunstneriske greb, han anvender i sin juleinstallation hos Royal Copenhagen, hvor han lader porcelænsfabrikkens ikoniske blå farve flyde ud i lokalet som en favnende hyldest til blåmalerne og de mange legendariske stel.
På den blå bølge flyder hvide porcelænsskår ned fra loftet for at dryppe ned på et tableau, hvorpå et abstrakt julebord udfolder sig med porcelæn i Blå Mega Riflet i selskab med Jeanne Gruts blå fisk blandet med enkelte unikaværker. Rummet, der er en totalinstallation i elektrisk blå, prydes også af værker af Cathrine Raben Davidsen og Henning Koppel. Der sættes trumf på julemagien med blåmalede grene fyldt med Blå Mega Riflet-porcelænsjulekugler.
Heritage: Veronica Hodges
”Jeg tilbragte mine unge år i Italien sammen med min far. Derfor bærer jeg en latent længsel i mig efter landskabet og stemningen netop der, men også en erkendelse af at alting er i proces, og at alting er i evig forandring”, fortæller Veronica, der trækker på en højtidelig og generøs æstetik, når hun fejrer jul med sin lille familie.
Julen er først og fremmest en smuk tid for refleksion for Veronica, der egentlig ikke er et julemenneske, men som i høj grad holder af æstetikken omkring et måltid. Hun inviterer gerne naturen indenfor, fordi den deler ud af sin mangfoldighed og sin ufattelige skønhed – elementer hun også altid anvender i sine kunstneriske installationer, hvor mange små elementer bliver til ét stort værk.
Veronicas juleinstallation repræsenterer længslen efter Italien. Rammen er en palacio-lejlighed med dunkle farver og stiliserede elementer hentet i naturen. Der er dækket op til otte omkring et rundt bord under en loftsinstallation fyldt med Veronicas blomster, fugle og insekter skabt af papir. På den knitrende hvide underdug i kombination med en grøn overdug er der dækket op med hvide Royal Copenhagen-stel kombineret med elementer fra Flora Danica og Flora, lyserøde hortensiavaser, vintageservietter med monogram og håndlavede blomsterornamenter. Det er en hyldest til naturens generøsitet og transformative kræfter – en fortælling om nødvendigheden af forandring og at naturen viser os vej.
Explorative: Poppykalas alias Thilde Maria Haukohl Kristensen
”Julen for mig er først og fremmest nærvær, samvær og omsorg – og noget med at dyrke den langsommelighed, der kan forsvinde i hverdagen. Det hjælper naturen mig med”, siger Thilde, der for første gang holder jul med sin familie i deres nye hjem i Klitmøller, hvor nærheden til hav, solnedgange og skov helt automatisk sætter tempoet ned.
Det er ikke kun naturen, der er kommet tættere på, det er også hendes mor og stedfar, som hun holder juleaften med. Hendes fætter og familie bor også i det lille samfund, og de mødes senere på aftenen til et glas champagne og østers lidt længere nede ad vejen.
Når familien samles ved bordet juleaften, er der blomster, muslingeskaller, julekugler, silke, perlemor og organisk glas, ligesom i installationen hos Royal Copenhagen. Thildes juleunivers er varmt og sanseligt, og hun er mere optaget af skønhed og balance end form og tradition. Alt, hvad hun foretager sig, er en del af en fortælling om at være menneske i tæt forbindelse med naturen og de skiftende årstider. Her emmer af lys og farver fra solnedgange over havet i Klitmøller, mens rummet er fyldt med Thildes egne ekspressive malerier. Bordet er dækket med en komposition af Royal Copenhagen-stellene HAV, Musselmalet Helblonde, Blå Elements og Royal Creatures.
Credit:
Alle billeder af bordene er taget af fotograf Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen, mens styling og kuratering er af Cille Grut.
Portrætfoto er taget af:
Poppykalas / Thilde Maria Haukohl Kristensen: Petra Kleis
Julius Iversen: Tableau
Veronica Hodges: Jonathan Weimar