Kristine Hellesøe

Fine og finurlige papirklip skaber ægte julestemning hos Kristine: Se hendes flotte hjem her

Julepynten i den hyggelige toværelses lejlighed på Nørrebro er fortrinsvist klippet, klistret og hæklet af billedkunstner Kristine Hellesøe, der gerne bruger sin bolig til at afprøve nye, kreative ideer.

Som andre billedkunstnere og designere med jule-produkter i sortimentet er julen for Kristine Hellesøe ikke kun aktuel i december.

Hun tænker faktisk på jul hele året, når hun enten hjemme i sin lejlighed klipper i papir eller er på sit værksted omgivet af lærreder, træsnit og linoleumstryk.

"Jeg vil gerne udvikle nye produkter, som jeg kan have med på årets julemarkeder, og nyheder kan altså ikke kun lige opfindes og laves i november. Der er jeg nødt til også at kunne komme i julestemning i juni," siger hun.

Når det endelig bliver jul, er der nogle faste traditioner, som Kristine gerne vil sætte flueben ved. Det gælder blandt andet at høre Händels Messias i Københavns Domkirke og gå rundt i aftenmørket og se på julebelysning i hovedstadens ældste og mest krogede gader.

Kristine Hellesøe bolig1.jpg
Skrivebordet er en gave fra Kristines morfar, der var møbelkonservator. Efter ønske fra Kristine blev bordet malet lilla, og det har det været siden hun var 10 år gammel. Pindestolen er én ud af 6 FDB-stole fundet på et loppemarked. Stolen har beholdt sin oprindelige farve trods slitage, da det netop er historieværdien, som Kristine godt kan lide.
Kristine Hellesøe bolig3.jpg
Papirjulepynt uden på og inde i skabene understøtter den nostalgiske stemning, som hersker i køkkenet takket være gamle træbakker, fade og keramik.

"For mig handler julen i høj grad om den fine stemning, der er med alle lysene i vintermørket. Alt det andet med gaveræs, stress over at skulle bage og fælde juletræ, det melder jeg mig stort set ud af. Jeg behøver heller ikke at holde jul med min familie, men fejrer lige så gerne juleaften i venners selskab."

Hobby som levevej

Kristine Hellesøe er uddannet kunsthistoriker, men indså efter eksamen, at hun skulle videreuddanne sig til billedkunstlærer, så hun kunne formidle sin viden om kunsthistorie på en praktisk måde og på den led også få tilfredsstillet sin lyst til at bruge sine hænder kreativt.

Kristine Hellesøe bolig10.jpg
Entregulvet er som køkkengulvet malet i harlekintern med inspiration fra franske og svenske gulve. Picasso-plakaten er købt på Louisiana, mens linoleumstrykket er lavet af Amanda Højlund, som var en af Kristines elever, da hun underviste på Engelsholm højskole.
Kristine Hellesøe bolig8.jpg
Fejltryk bliver omdannet til fine juletræer og solgt på årets julemarkeder.

"Jeg har lige fra barnsben klippet, klistret og tegnet meget, men dengang tænkte jeg ikke på, at min hobby også kunne være min levevej. Det er den i dag, og det føles som et kæmpe privilegium."

Udover at klippe motiver i papir, laver Kristine linoleumstryk, træsnit og maler. De mange udtryksformer, mener hun, fordrer forskellige temperamenter, som hun godt kan lide at veksle mellem.

"Papirklip kræver, at du sidder stille og er koncentreret. Når jeg laver linoleumstryk, skal der flere kræfter til rent fysisk, mens arbejdstempoet, når jeg maler, er hurtigere og mere intuitivt. Motiverne er ofte kvinder, der danser og mænd, som slås."

Kristine Hellesøe er takket være sin viden om kunsthistorie optaget af gamle skulpturer, der fortæller en masse historier, og hun er samtidig fascineret af kroppe i forskellige positioner. En fascination, der kun voksede i de år, hvor hun arbejdede som formidler. Det var også med en papirklipserie af mænd, der slås, at Kristine Hellesøe blev udvalgt til at udstille på Kunstnernes efterårsudstilling i 2020, hvilket slog hendes navn fast i billedkunst- og designkredse.

Kristine Hellesøe bolig12.jpg
Et udsnit af Kristines hjemmegjorte julepynt. Engle og stok er præget papir med silkepapir imellem. Pynten sælges gennem udvalgte forhandlere og af Kristine selv, der deltager på flere julemarkeder, blandt andet FLIDS julemarked.
Kristine Hellesøe bolig5.jpg
Spisebordet stammer fra Prag og er med udtræk, så det kan blive dobbelt så langt. En nødvendighed, da Kristine Hellesøe 4-6 gange om året afholder kurser i privaten i linoleumstryk. Tjek hendes instagramprofil for næste kursus @kristinehellesoe.

Loppehaj i 1980’erne

Den lille lejlighed på Nørrebro købte hun for tre år siden af sin søster. Stilmæssigt er genbrug overskriften. Kun meget få møbler og tilbehør er købt fra ny, med undtagelse af grafik, billedkunst og keramik, som Kristine prioriterer i budgettet. Faktisk må Kristine siges at være lidt af en first mover på genbrugsscenen.

"Allerede som barn i 1980’erne og 90’erne pløjede jeg jyske loppemarkeder  gennem med min mor, mormor og moster. Jeg er vokset op i Haderslev, og hvis der var et godt marked i kalenderen, som f.eks. Brørup marked, fik jeg skam fri fra skole, så vi i samlet familieflok kunne jagte genbrugsguld til gode priser. Hvilket var muligt dengang, da sælgerne ikke kendte til værdien af de ting, som de solgte, og konkurrencen fra andre loppejægere slet ikke var så stor, som i dag."

Kristine Hellesøe bolig7.jpg
"Jeg elsker lilla og i soveværelset har jeg valgt en syrenlilla til væggen, da det giver et fint twist til hele rummet og samtidig virker rolig i min hjerne." Sengetæppet er et loppefund fra Frankrig, mens væggene altid har skiftende billeder hængende, så Kristine kan se, hvordan farver og mønstre virker sammen.
Kristine Hellesøe bolig9.jpg
"Jeg bruger helst genbrugspapir og egen pynt på pakker, så indpakningen i sig selv føles som noget særligt," fortæller Kristine.

Alle genbrugsfundene er indrettet i stemningsfyldte rammer hvor Kristine Hellesøe har givet den gas med farverne.

"Den her lejlighed er min første, som jeg ejer, ellers har jeg boet til leje. Det udnytter jeg så ved, at jeg er rundhåndet med farver, for de giver bare en god stemning, når julelysene igen er slukket."

Kristine Hellesøe bolig2.jpg
London-sofaen designet i 1960’erne er et loppefund, som Kristines mor har ombetrukket med det røde tekstil for nogle år tilbage. Væglampens messingstel er også et loppefund, men Le Klint-skærmen er ny. Bambusbordet er fundet på DBA og gulvtæppet er købt online hos Kelimkiosken.

Om Kristine Hellesøe, 37 år

  • Billedkunstner med værksted på Frederiksberg og underviser.
  • Bor i en andelslejlighed på 45 kvm på Nørrebro i København.

Se mere på kristinehellesoe.dk eller @kristinehellesoe