hjem emilia ilke

For fem år siden flyttede Emilia og familien ind i en gammel skolebygning – nu er den ikke til at kende

I en gammel skolebygning fra 1950’erne har den svenske kunstner Emilia Ilke og hendes familie indrettet et kreativt hjem fyldt med loppefund, hjemmelavede møbler og – selvfølgelig – masser af kunst.

Emilias billeder er fyldt med former og figurer, der tilsammen udgør kompositioner, som forestiller små indretninger.

Hun starter altid et billede med at lægge en basisfarve, og så opstår sammenhænge og historier derfra.

"Det giver så god mening for mig. Jeg starter med at vælge farver, ’lægger’ et gulv, og så kan de øvrige objekter og figurer flytte ind. Man kan godt sige at mine billeder repræsenterer en form for rum," forklarer Emilia.

De fysiske rum, som Emilia og familien bor i, ligger på øverste etage af en gammel skole i den sydlige del af Stockholm.

1.jpg
Emilia arbejder meget med former og figurer i sine collager, og lejligheden blive brugt som et stort lærred, hvor der ofte er gang i op til 10 forskellige værker.

"De store vinduer var det første som virkelig tiltrak sig vores opmærksomhed, og det var grunden til at vi tog herud for at kigge på boligen. Og da vi stod her første gang, blev vi blæst bagover af det fantastiske lysindfald."

2.jpg
Rækken af Ivar skabe fra Ikea har Emilia hacket med nye sider og top og derefter malet. Det store billede er Emilias eget og billedet med hunde er af den svenske kunstner Marianne de Geer. Sofaerne er fra Ikea, sofabordet er hjemmelavet og gulvtæppet er købt brugt.

"Det var helt fantastisk, og det var det som gjorde, at vi turde forlade vores trygge rammer i centrum af Stockholm og flytte herud," fortæller Emilia.

Fra dekoratør til kunstner

Det er tre år siden Emilia og hendes mand Frederik flyttede ind i den gamle skole, siden er sønnen Igor også kommet til, men der er stadig masser af plads i den treværelses lejlighed. Og der er heldigvis også plads til at Emilias kunst, og meget af det, der fylder i hjemmet lige nu, er værker inspireret af keramik og kunsthåndværk.

imageehixm.png
Køkkenfronterne er fra det svenske køkkenfirma Järfälla Kök. Al den hvide porcelæn er loppefund.

"Jeg arbejder meget analogt. Jeg tegner, maler, klipper ud og flytter rundt på det hele, indtil hver ting finder sin naturlige plads på billedet. Jeg har ofte gang i mindst 10 værker på én gang, så der hænger udklip og figurer overalt."

4.jpg
Vaserne er en blanding af Emilias hjemmelavede og vaser af Carina Seth Andersson og Anna-Lisa Thomson blandet med loppefund. Hundebilledet er et litografi af Marianne de Geer.

Før hun arbejdede fuld tid med sin kunst, havde Emilia job som dekoratør – et job hvor hun også arbejdede med at opbygge miljøer og desuden rejste en del.

5.jpg
Køkkenbordet er fra Hay og stolene er en vintagemodel fra Ikea kaldet Öglan, som Emilia har fundet brugt. Tæppet under spisebordet er fra Granit og lampen er Big Bang fra Foscarini.

"Det var smaddersjovt, men jeg havde bare ikke hjertet med i det. Jeg havde hele tiden den der drøm i baghovedet om at gøre noget mere ved kunsten, jeg vidste bare ikke hvordan," fortæller Emilia.

6.jpg
Ved siden af køkkenalrummet ligger en lille TV stue. TV’et er Samsungs ’The Frame’ i den sorte ramme yderst til højre, hvor skærmen kamufleres af kunst, når det ikke er i brug som TV. Lampen er fra Flos og kunsten er Emilias egne værker.

Løsningen blev at tage det store spring og dedikere to år til fuldtidsstudier på en kunstskole. Derefter var det fuld speed frem i et forsøg på at klare sig som kunstner, og det er stort set lykkedes. Dog tager hun stadig nogle freelancejobs som stylist på fotooptagelser eller designopgaver, hvor hun designer tekstilmønstre.

7.jpg
Kattebilledet er af den svenske kunstner Makonde Linde, og hundebilledet af Marianne de Geer. Hårnåleværket ovenover er et af Emilias egne værker.

"Den type jobs har jeg det fint med, for de er på en måde en slags gødning for mine egne værker, og udover at være en økonomisk hjælp er de også en inspiration i forhold til at udvikle mig kunstnerisk."

8.jpg
Det gamle klasseværelse er nu fyldt med et miks af vintagefund, nye skatte og selvfølgelig kunst, som har en central plads i det lyse rum. Sofaerne og skabene er fra Ikea.

Klassisk hvid

Jo mere travlt Emilia har med opgaver, jo vigtigere er det for hende, at der er ro og harmoni på hjemmefronten.

9.jpg
Parret faldt med det samme for det fantastiske lys i lejligheden, første gang de trådte ind. Lampen over spisebordet er Big Bang fra Foscarini og spisebordsstolene er vintage Ikea stole. Spisebordet er fra Hay og hårnåle-billedet er Emilias værk.

"Vores hjem får mig hver dag til at føle mig både glad og afslappet. Jeg er så glad for at vi malede det hele hvidt, da vi flyttede ind. Vi ville have noget der både var klassisk og som understregede det fantastiske lysindfald. Og selvom den er hvid, synes den faktisk forskellig, alt efter hvilket rum man opholder sig i," forklarer Emilia.

10.jpg
Emilias karakteristiske kunst pryder mange vægge i lejligheden. I forgrunden ses sofapuder fra Fine Little Day, som Emilia har lavet flere colabs med. Cluster-lampen fra Dar Dar er fundet brugt.

"Vi havde både lavet helt om på lejlighedens grundplan og skiftet det gamle køkken, da vi flyttede ind, så da vi nåede til væggene, var vi simpelthen trætte af at tage beslutninger, så vi valgte bare den samme farve til HELE lejligheden, og det har vi heldigvis aldrig fortrudt, det fungerer helt perfekt," slutter Emilia.

11.jpg
Børnestolene på Igors værelse er også loppefund. – Jeg har en kæmpe svaghed for gamle børnestole, jeg kan ikke lade dem stå, så jeg har en hel samling på loftet, fortæller Emilia. Kunstværket over bordet er et af Emilias værker kaldet 'The beach'.
12.jpg
Igors værelse er indrettet næsten udelukkende med genbrugsfund, undtagen tekstilerne. Gulvtæppet er fra Granit og sengetøjet er fra Midnatt.
blobid0.jpg
Emilia har selv lavet sengegærdet af MDF-plade og rundstokke. Sengelampen er fra Örsjö Belysning, kunstværket er af Linnea Andersson og sengetøjet er fra Midnatt. Sengetæppet og loftlampen er fra Afroart.

Hvem, hvad og hvor?

Emilia Ilke er kunstner, og hun bor med sin mand, Frederik, og deres søn, Igor, på 2 år i deres treværelses lejlighed i en tidligere skolebygning fra 50’erne syd for Stockholm.

@emiliailke