Lene Beier vildere have bog

Lene Beier har lært at elske sin vilde have: "Jeg gider ikke kæmpe mod naturen længere"

Sådan gik det bare ikke, da Lene Beier såede en masse frø i sin have – for det var sværere, end hun troede, at skabe smuk biodiversitet. Derfor har hun nu skrevet en bog om både sine kvaler med og sin store kærlighed til den vilde have.

Fra Lene Beiers køkken, som ligger på første sal, er der udsigt til både hav og have. Lige uden for havelågen begynder strandengen, og så kommer bølgerne. Men det er ikke tæt nok på. For Lene vil have naturen helt hen til terrassedøren; hun vil bo sammen med bierne, fuglene og pindsvinene. Og derfor er hun netop udkommet med bogen Vildere have om sit forsøg på at skabe et summende paradis af liv og lykke. Det har nemlig ikke været helt så ligetil, som Lene troede, og derfor deler hun gerne ud af både succeser og fejltrin, så andre kan blive klogere.

Lige nu er haven bar og brun, for Lene begik en – vel temmelig klassisk – begynderfejl, da hun anlagde den.

– Jeg tjekkede ikke jorden, indrømmer hun.

– Jeg tog for givet, at den var sandet, og købte derfor en ”kystnær frøblanding”.

Mange vandrere, som kommer forbi Lene og familiens have, lader kommentarer falde om, hvor herrens den ser ud. Derfor satte Lene skiltet med ”Vild have” op. I dag har hun fjernet det, for hun vil ikke forsvare sin vilde have.
Lene Beier vildere have bog
Mange vandrere, som kommer forbi Lene og familiens have, lader kommentarer falde om, hvor herrens den ser ud. Derfor satte Lene skiltet med ”Vild have” op. I dag har hun fjernet det, for hun vil ikke forsvare sin vilde have.

Frøene spirede da også og forvandlede sig til en smuk eng. I foråret. Men hen på sommeren tog græsset over, og til sidst havde Lene vilter græsmark uden for sin havedør. Og måtte indse, at hendes grund består af lækker fed muld – optimal for eksempelvis roser, men ikke for det, vi kender som en klassisk dansk blomstereng.

Marken fungerede efter hensigten, for der var både insekter, pindsvin og tudser. Og tidsler, rødkløver og brændenælder. Det var bare ikke nær så smukt, som Lene havde visualiseret.

– Jeg drømte om en klassisk bølgende blomstereng med valmuer og kornblomster, som man ser det, når folk rammer den lige i røven, griner hun.

Væk med græsset

Lene har kæmpet med projektet siden. Men nu skifter hun strategi. Hun har slået alt græsset og reserveret nogle særlige områder til engen, hvor hun blander jorden med sand. Desuden har hun gravet ud til bede, kantet med sten, hvor hun giver plads til flotte hjemmehørende arter som blåhat og kællingetand, uden at de blive udfordret af dominerende græs.

– Jeg gider ikke kæmpe mod naturen længere, som hun siger. Derfor er her nu både plads til duftende roser, som elsker lerjorden, bivenlige stauder, buske og træer, blomstereng og de hjemmehørende arter. Samt selvfølgelig insekthotel, kvashegn, vandhuller, solsikkemark, et lille drivhus, pindsvinebar og alt muligt andet, Lene finder på for at invitere biodiversiteten indenfor.

Lene Beier vildere have bog
Det første, Lene gjorde, da hun anlagde sin have, var at høste stokrosefrø rundt om i Dragør uden for København, hvor hun bor. I dag står blomsterne smukt i hendes have som et festmåltid for bierne.
Lene Beier vildere have bog
En solsikkemark er der også blevet plads til i Lenes have.

Små bidder af vildskab - sådan!

  • Plant nektarrige og hjemmehørende planter - også hvis du kun har en altankasse.
  • Skab stor variation, både med planter og miljøer. Sørg for steder med både med lys, skygge og læ.
  • Overvej, om selvsåede planter og det gamle hule træ ikke skal have lov at blive.
  • Lad noget af græsset gro vildt – husk, at det ikke skal gødes.
  • Hav vand i haven eller på altanen – alt levende har brug for vand.
  • Lav en kompostbunke eller et kvashegn; det elsker havens dyr.
  • Kopier den omkringliggende natur på et område i din have.
  • Fyld lommerne med frø, når du går tur i lokalområdet.
  • Anskaf en regnvandsopsamler, så du kan vande gratis.
  • Vent til foråret med at ”rydde op” i haven, og klip først hæk i august, så dyrene kan bygge rede i den.
  • Brug sten i haven som varmepuder til insekter og andre dyr.

Den grimmeste have

At det vilde skulle indgå, vidste Lene som nyslået haveejer i 2015. Præcis hvordan var hun mindre sikker på. Til at begynde med rendte hun rundt i Dragør og høstede stokrosefrø, og derfra gik det slag i slag, uden at hun rigtig vidste, hvad hun havde gang i.

– Jeg anede ikke, hvor jeg skulle starte, og havde ikke styr på hjemmehørende arter eller planter i nærområdet, siger hun og griner:

– Jeg er uddannet biologilærer, men det betyder altså ikke, at jeg har grønne fingre! Det genstridige græs gjorde familiens have til et vildnis, og snart hørtes kommentarer mellem forbipasserende om, at her lå Søvangs grimmeste have godt nok. Det ansporede Lene til at sætte et skilt op med påskriften ”Vild have” for at signalere, at der altså var en mening med galskaben.

Lene Beier vildere have bog
I hjørnet af familiens have står et stort insekthotel, hvor bier og andet kravl kan bygge boliger og yngle. Et insekthotel er en god måde at starte i det små, hvis man gerne vil have mere biodiversitet ind i sin have.

– Mange kæder det vilde sammen med dovenskab, men jeg synes, vi skal anerkende forskelligheden som god ting, siger Lene. I dag har hun malet skiltet over, for hun nægter at forsvare sit haveliv. Alle skal dyrke have på den måde, der gør dem glade, mener hun – uanset om det er med stor græsplæne og prydbede eller den mere naturlige måde at nyde sit grønne liv på. Eller en kombi af de to.

– Jeg ser ingen grund til enten eller, når man kan sige både og, pointerer Lene.

– Jeg har begge dele i min have; jeg elsker mine roser og kunne sidde med næsen i dem dagen lang. Hvis man har lyst til en prydhave, skal man anlægge én – og hvis man har lyst til at have en kvadratmeter nede i bunden med et kvashegn eller et insekthotel, er det bare rigtig godt.

Lene Beier vildere have bog
Prydhaven kan sagtens kombineres med det vilde og mere naturagtige, mener Lene, der både nyder staude- og rosenbede og de mere uregerlige områder af sin have.

Byg dit eget kvashegn – trin for trin

Med et kvashegn slipper du for at købe muld og ”drøne på genneren konstant”, som Lene formulerer det. Hegnet kan fungere som smuk rumdeler i haven samt som bolig for smådyr.

  1. Bank en række tilspidsede stolper – enten indkøbte eller fra træer, du har fældet – i jorden. Placer dem forskudt over for hinanden med 30-40 centimeter imellem og en afstand til næste stolpe på halvanden meter. Lav hegnet, så langt som du ønsker.
  2. Læg grene og andet afklip fra haven mellem stolperne. Klip eventuelt lidt til, hvis du ikke vil have grenene til at stritte for meget. Flet grenene lidt ind hinanden.
  3. Tryk indholdet mellem stolperne til med hele din kropsvægt, så det bliver kompakt.
  4. Klip siderne til undervejs, alt afhængig af, hvor stramt et udtryk dit hegn skal have. Afklippet lægger du blot på kvashegnet igen.
  5. Når hegnet har en passende højde, kan du eventuelt save stolperne til.
  6. Løbende vil grenene falde sammen, ligesom i en kompostbunke, så du kan fylde nyt kvas på.

På fornavn med insekterne

At invitere dyrene eller naturen ind bag havelågen kan man altså sagtens gøre i en prydhave. Om fordelingen er 5/95 eller 30/70 procent, bestemmer man selv. Men Lene tror også på, at vi kan ændre vores syn på den smukke have.

– Vi synes, en vild have ligner en rodebutik, og det tager nok noget tid at vende opfattelsen af, at det vilde er lige så pænt eller pænere end det kontrollerede, siger hun og fortsætter:

– Jeg tror ikke på tvang. Jeg tror på, at vi skal på fornavn med insekterne. Møde dyrene. Hvis du vidste, hvad jeg bruger af tid på at tale med mine pindsvin!

Lene Beier vildere have bog
I dag har Lene og hendes mand anlagt områder til vild blomstereng, hvor de har blandet sand i den fede muld, samt stenkantede bede, hvor der bliver plads til hjemmehørende arter, som ikke skal kæmpe mod græsfrøene. Sten i haven er en gave til insekter, der kan lande på dem og lade sig varme op.

Derfor foreslår hun, at vi, der har lyst, inviterer små bidder af vildskab ind i vores have for at blive bekendt med den. For at genfinde den forbundethed med naturen, vi måske er kommet væk fra.

– Møder vi først et pindsvin i vores egen have, får vi lyst til, at det skal blive der. Har vi en busk omgivet af sommerfugle, får vi lyst til at plante én til. Ser vi en rød murbi sole sig i græsset, får vi lyst til at have flere. Og mister måske lysten til gift og kunstgødning, siger Lene.

– De ting, vi holder af, har vi lyst til at passe på.

Lene Beier vildere have bog
Farvel til den ustyrlige græsmark. Lene har slået det hele og skal nu til at anlægge mindre områder med mere sandet jord, hvor en vild dansk blomstereng kan trives.
Lene Beier vildere have bog
Lene første forsøg med en vild have resulterede i en græsmark, der ikke efterlod plads til valmuer og kornblomster, fordi jorden var for næringsrig. Her slår hun det hele for at starte forfra.
Lene Beier vildere have bog
Sådan så Lenes have ud, da den ”kystnære frøblanding”, hun plantede, fik lov at brede sig hen over sommeren. På grund af den fede muldjord blev græsset dominerende og fortrængte de smukke engblomster, Lene havde drømt om.
Lene Beier vildere have bog
Lene har masser af stauder i sin have, men går gerne efter planter med enkelte blomster, hvor insekterne nemt kan komme ned til næringen. Nogle af hendes yndlings er kæmpeverbena og storkenæb. Stokroserne kommer fra frø, som hun har samlet rundt omkring i Dragør.

Lenes forslag til smukke bivenlige planter

  • Blåhat
  • Kobjælde
  • Kællingetand
  • Løvehale
  • Tidselkugle
  • Røllike
  • Skovmærke
  • Lægebaldrian
  • Anemone
  • Hvidtjørn
  • Røn
  • Hjortetrøst
  • Knopurt
  • Kattehale
  • Purløg

Om Lene Beier

Lene Beier, 44 år

Uddannet folkeskolelærer. Forfatter og tvvært, kendt fra blandt andet programmet Landmand søger kærlighed samt Vild med dans.

Vildere have af Lene Beier, Gyldendal, 270 kr.

Vildere_Have_Bog_Lene_Beier.jpg