Marie Kondo

Marie Kondo: Ryd op i dit hjem – og få et bedre liv

Siden serien Tidying with Marie Kondo kom på Netflix i starten af januar 2019, har den petit oprydningsguru været på alles læber - og med god grund. KonMari, hendes metode til at rydde op, er nemlig vejen til mere taknemmelighed, kontrol og harmoni i livet.

Du må ikke snyde dig selv for Tidying with Marie Kondo på Netflix. Det kan nemlig være vejen til et bedre og mere taknemmeligt liv. Og det er svært ikke at blive hooked, når man først får tændt for programmet...

Konceptet kort fortalt: 

Marie Kondo er en japansk oprydningsekspert, som i otte afsnit besøger rodede amerikanske hjem og hjælper dem, der bor der, med at rydde op - på hendes helt egen måde. Følelsen man får, af at følge familiernes rejse fra rod til struktur ligner lidt den, vi kender fra andre ”forvandlingsprogrammer” som Fra skrot til slot og Luksusfælden. Processen smitter af på alle aspekter af deres liv, og det er underligt tilfredsstillende.

Rækkefølgen og følelsen er afgørende, når du rydder op

Marie Kondos tilgang til rod adskiller sig på flere punkter fra en klassisk oprydning – udover at hun ”eeeelsker rod” og har en helt unik foldemetode, der får alt til at fylde en tiendedel. Den går ud på at:

  • Rydde op efter kategori, ikke efter rum
  • Sige pænt tak til alt det, der smides ud
  • Kun beholde de ting, der vækker glæde

Hvem er Marie Kondo?

Marie Kondo er en japansk oprydningsekspert. Hun har været et kendt fænomen i mange år, men er for alvor brudt igennem internationalt med Netflix-serien Tidying With Marie Kondo. Hun er desuden forfatter til bestselleren: ”The Life-Changing Magic of Tidying Up”.

KonMari: Fem trin til magisk oprydning

KonMari er Marie Kondos patenterede metode til at rydde op, og den handler ikke kun om oprydning, men om at behandle sine ting med respekt og acceptere, at hver ting har sin (storheds)-tid. De kategorier, man skal igennem, er: tøj, bøger, papir, køkkenting og diverse samt alt med affektionsværdi. Når man er igennem de fem kategorier, vil der kun være ting tilbage i hjemmet, som vækker glæde.

Sådan gør du:

  1. Tøj: Start med at lægge alt dit tøj i én stor bunke og tag så én ting af gangen og mærk efter. Behold kun det, der gør dig glad og sig pænt tak og farvel til resten. Du kan evt. starte med at holde din yndlings-beklædningsdel, så du ved, hvordan glæden føles og kan genkende den.
  2. Bøger: Så er det bøgernes tur. Alle bøger skal samles i stakke og hver stak vækkes med et lille slag. Spørg så dig selv: Hvilke bøger gør mig glad? Resten takkes og smides ud.
  3. Papir: Alle regninger, tegninger og skriblerier samles og ryger gennem samme mølle.
  4. Køkkenting og diverse: For mange er køkkenet den store synder, hvor kopper, diverse beholdere og køkkenredskaber har fået lov at hobe sig op. Én ting af gangen: Hvad vil du beholde og hvad har du brug for? (Marie Kondo dømmer aldrig …) Diverse er resten: ledninger, cd’er, legetøj osv. Same procedure.
  5. Ting med affektionsværdi: Billeder, arvestykker og andre ting med indbyggede minder er sidste trin i oprydningen. Du er nu varmet op og har lært at mærke efter og føle den glæde, der skal til, for at vide, hvad du med sikkerhed vil beholde. Samtidig er du nu stærk nok til den sværeste kategori, hvor ikke engang dine familiefotos går fri – for vækker de glæde i dig?

Læs også: Sådan indretter du med Feng Shui

Det kan du lære ved at rydde op

Tip til oprydning

Organisér de ting, du sjældent bruger, i gennemsigtige kasser og i original emballage, så det bliver nemt at se, at du allerede har en limpistol, et krøllejern eller hvad det nu kan være, du risikerer at købe igen, fordi du har glemt, du havde det eller fordi du ikke ved, hvor det er.

Noget af det, som står klar efter at have set serien, er, at folk har hver deres akilleshæl, når det kommer til oprydning. Mens én har svært ved at sortere papirer, har en anden svært ved bøger eller tøj. Ved at give dig i kast med KonMari oprydning, kan du altså blive klogere på dig selv, og hvad der virkelig betyder noget for dig.

Marie Kondo udfordrer forbrugskulturen

Marie Kondos tilgang til oprydning er i virkeligheden meget tidssvarende, fordi hun øger folks bevidsthed omkring hvad og hvor meget, de rent faktisk ejer, og sætter det op imod hvor meget, de rent faktisk har brug for.

Brug-og-smid-væk-kulturen udfordres, når folk konfronteres med et kæmpemæssigt bjerg af tøj, som de på ingen måde har brug for, og for hver kategori øges bevidstheden.

Hvor er det (oplagte) bæredygtige aspekt?

Det ville klæde programmet med et lille element af bæredygtighed. Hvis vi skal opfordre folk til at gøre op med forbrugskulturen, så skal vi give de ting, vi ikke længere har brug for, videre, så andre kan få glæde af dem. Det kommer programmet ikke rigtig omkring.