Marte og Michael har ombygget et kolonihavehus med et utal af gamle vinduer og andre geniale genbrugsløsninger
Der er ikke mange letkøbte standardvalg i andelshavehuset på Amager, hvor indretningsarkitekt Marte Holten Nesheim bor året rundt med sin familie. Samtlige 100 kvadratmeter er udnyttet til fulde både horisontalt og vertikalt, og spækket med møbler familien selv har bygget.
Af: Eva Julie Klitgaard Fürst Foto: Anitta Behrendt
I en haveforening på Amager fandt parret Marte og Michael en skøn grund med en lille have, der var lige det, de havde drømt om. Huset på grunden var derimod næsten nedrivningsklart, og faktisk er det kun grundmuren og noget af den bagerste væg, der i dag står tilbage fra det originale hus. Som indretningsdesigner har Marte og handyman Michael haft fremragende forudsætninger for at skabe lige netop dét hus, de ønskede sig. Førhen boede de i et lavloftet hus på Christianshavn, og de vidste, at der var fem ting, de i hvert fald skulle have i deres næste hus: højt til loftet, masser af naturligt lys, en lille have, et badekar og en pejs. Og ud fra disse gældende kriterier begyndte Marte at tegne deres nye hjem og indkøbe materialer.
Byggeri med baby på armen
Michael var byggeleder for et hold på fem tømrere, og på bare fire måneder blev huset rejst.
– Michael er en dygtig gør-det-selv-mand med en god portion gåpåmod, så vi turde godt kaste os ud i projektet. Vi vidste, at vi kunne finde ud af det, og vi er vant til at arbejde sammen, da Michael i perioder har arbejdet for projekter i mit firma. Da vi byggede huset, var jeg gravid med den ældste, så vi havde lidt travlt med at få bygget rede, husker Marte med et smil.
– Da vi flyttede ind, havde vi ikke noget køkken, så med vores tre måneder gamle datter Maja på armen byggede Michael køkkenet op fra bunden. Det skulle gå hurtigt, fordi vores midlertidige køkken var en dobbelt elektrisk kogeplade på et skrivebord, og opvasken foregik på badeværelset, fortæller Marte. Køkkenet har ligesom resten af indretningen, gennemgået en del opgraderinger, siden indflytningen, og de går nu med tanker om at udvikle køkkenet yderligere.
Annonse
Praktiker og æstetiker
Med de kun 100 kvadratmeter til familien på fire er det vigtigt at pladsen bliver godt udnyttet, og at rummene har mange funktioner, og derfor bygger parret mange af møblerne selv og integrerer dem som en del af huset.
– Man kan faktisk sige, at huset i stor grad er apteret ligesom en båd, smiler Marte. Der er også en klar rollefordeling i de mange projekter, og her er hele familien ofte involveret. Michael har styr på den praktiske udførelse, men parrets to døtre er også glade for at være med, og den yngste på 6 år ved allerede godt hvad et vaterpas, en skydelære og en søjleboremaskine kan. Til gengæld er det Marte som har det æstetiske ansvar, og det overlader Michael gerne til hende.
– Jeg kan godt lide at kombinere forskellige former og materialer, så der er blandet glas, malede flader, træ, linoleum og metal i alverdens forskellige former. Jeg kan i det hele taget godt lide at lave indretning, som man kan gå på opdagelse i, slutter Marte, og det må man sige er lykkedes til UG.
Snup ideen
Er du også betaget af Marte og Michaels mange kreative løsninger, så snup nogle af deres bedste ideer.
Svævende opbevaring
Annonse
Lad opbevaringen brede sig ud over kanten på en smal endevæg som her, hvor det lille skuffedarie holder pladespilleren, og arkivkassen huser alle LP’erne.
Unik skabsvæg
Saml alle de gamle låger, du kan få fingre i, og brug dem til at bygge en patchwork-agtig skabsvæg som her – måske med hjælp fra en tømrer.
Pynt træerne
Hæng porcelænscirkler og smukke gamle glasornamenter fra grenene på et enkelt træ som et kunstnerisk indslag i haven.
Fra lampeskærm til emhætte
Gør som Michael, der selv har lavet emhætten af en gammel industriel lampeskærm.
Hvem og hvor?
Hvem: Marte Holten Nesheim, indretningsarkitekt, Michael Bondo Friis-Hasché, event-og friluftsmand, børnene Milla My, 6 år, og Maja, 12 år.
Hvad: Andels-kolonihavehus på 100 kvm opført i 1954. Familien bor der hele året.