Marte Holten Nesheim bolig

Marte og Michael har ombygget et kolonihavehus med et utal af gamle vinduer og andre geniale genbrugsløsninger

Der er ikke mange letkøbte standardvalg i andelshavehuset på Amager, hvor indretningsarkitekt Marte Holten Nesheim bor året rundt med sin familie. Samtlige 100 kvadratmeter er udnyttet til fulde både horisontalt og vertikalt, og spækket med møbler familien selv har bygget.

I en haveforening på Amager fandt parret Marte og Michael en skøn grund med en lille have, der var lige det, de havde drømt om. Huset på grunden var derimod næsten nedrivningsklart, og faktisk er det kun grundmuren og noget af den bagerste væg, der i dag står tilbage fra det originale hus. Som indretningsdesigner har Marte og handyman Michael haft fremragende forudsætninger for at skabe lige netop dét hus, de ønskede sig. Førhen boede de i et lavloftet hus på Christianshavn, og de vidste, at der var fem ting, de i hvert fald skulle have i deres næste hus: højt til loftet, masser af naturligt lys, en lille have, et badekar og en pejs. Og ud fra disse gældende kriterier begyndte Marte at tegne deres nye hjem og indkøbe materialer.

Størstedelen af husets vinduer er købt brugt, og det store ovale vindue stammer fra en skole ved søerne i København. Det havde oprindeligt små gule glas i den nederste del, men dem har parret valgt at udskifte. Det udendørs sofaspot bliver flittigt brugt hele året rundt, når solen er fremme. Både bænk, metalrullebord og gulvtæppe er fundet på DBA.
1.jpg
Størstedelen af husets vinduer er købt brugt, og det store ovale vindue stammer fra en skole ved søerne i København. Det havde oprindeligt små gule glas i den nederste del, men dem har parret valgt at udskifte. Det udendørs sofaspot bliver flittigt brugt hele året rundt, når solen er fremme. Både bænk, metalrullebord og gulvtæppe er fundet på DBA.

Byggeri med baby på armen

Michael var byggeleder for et hold på fem tømrere, og på bare fire måneder blev huset rejst.

– Michael er en dygtig gør-det-selv-mand med en god portion gåpåmod, så vi turde godt kaste os ud i projektet. Vi vidste, at vi kunne finde ud af det, og vi er vant til at arbejde sammen, da Michael i perioder har arbejdet for projekter i mit firma. Da vi byggede huset, var jeg gravid med den ældste, så vi havde lidt travlt med at få bygget rede, husker Marte med et smil.

– Da vi flyttede ind, havde vi ikke noget køkken, så med vores tre måneder gamle datter Maja på armen byggede Michael køkkenet op fra bunden. Det skulle gå hurtigt, fordi vores midlertidige køkken var en dobbelt elektrisk kogeplade på et skrivebord, og opvasken foregik på badeværelset, fortæller Marte. Køkkenet har ligesom resten af indretningen, gennemgået en del opgraderinger, siden indflytningen, og de går nu med tanker om at udvikle køkkenet yderligere.

Køkkenet er bygget op af skabe fra Ikea, som de har malet i farven Oslo fra Jotun Lady. På Køkkenøen er skabene beklædt med mørkolierede elmetræsplanker, af samme slags som dem der brugt på gulvet. Den lyse bordplade på øen er lavet af en fyrretræsplade fra Trævarefabrikernes Udsalg. Den bliver vedligeholdt med hvid sæbe. Emhætten er hjemmelavet af en gammel industriel lampeskærm.
2.jpg
Køkkenet er bygget op af skabe fra Ikea, som de har malet i farven Oslo fra Jotun Lady. På Køkkenøen er skabene beklædt med mørkolierede elmetræsplanker, af samme slags som dem der brugt på gulvet. Den lyse bordplade på øen er lavet af en fyrretræsplade fra Trævarefabrikernes Udsalg. Den bliver vedligeholdt med hvid sæbe. Emhætten er hjemmelavet af en gammel industriel lampeskærm.

Praktiker og æstetiker

Med de kun 100 kvadratmeter til familien på fire er det vigtigt at pladsen bliver godt udnyttet, og at rummene har mange funktioner, og derfor bygger parret mange af møblerne selv og integrerer dem som en del af huset.

– Man kan faktisk sige, at huset i stor grad er apteret ligesom en båd, smiler Marte. Der er også en klar rollefordeling i de mange projekter, og her er hele familien ofte involveret. Michael har styr på den praktiske udførelse, men parrets to døtre er også glade for at være med, og den yngste på 6 år ved allerede godt hvad et vaterpas, en skydelære og en søjleboremaskine kan. Til gengæld er det Marte som har det æstetiske ansvar, og det overlader Michael gerne til hende.

– Jeg kan godt lide at kombinere forskellige former og materialer, så der er blandet glas, malede flader, træ, linoleum og metal i alverdens forskellige former. Jeg kan i det hele taget godt lide at lave indretning, som man kan gå på opdagelse i, slutter Marte, og det må man sige er lykkedes til UG.

3.jpg
Emhætten har Michael selv lavet af en gammel lampeskærm.
4.jpg
Skærebrætterne er fundet forskellige steder. Marte skrev på dem med kridttusch, da de engang skulle låne huset ud til et engelsk par, og teksten har fået lov at blive.
5.jpg
For enden af køkkenet står underdelen af et gammelt hjørneskab i fyrretræ købt på DBA. Fra loftet slynger en guldranke sig ned over et fint sort vitrineskab fra Nordal.
6.jpg
Det store fyrretræsbord er købt på auktion, og den fine træbænk fandt Marte på DBA. Overfor står tre sorte spisestole fra Hay oprindeligt indkøbt til et tv-program, hvor Marte var scenograf. Den store lampe over bordet er eget design lavet med hjælp fra en VVS’er. Oppe under loftet står en vandpibe, som var et af de første køb, Marte foretog, da hun flyttede til København. Den blev flittigt brugt til fester, men i dag står den mest til pynt.
7.jpg
Den store hjørnesofa er et genbrugsfund fra 1970’erne købt på DBA. Lige nu kører Marte et rustrødt tema, men de mange puder i sofaen bliver ofte skiftet ud. Cafebordet er fra Fritz Hansen, og gulvtæppet er købt hos Carpetvista.
8.jpg
Det var noget af et puslespil at få integreret alle husets genbrugsvinduer og døre, men det var al besværet værd, når lyset strømmer gennem den store glasvæg ud mod haven.
9.jpg
Milla My sover i køjesengen bag det farverige blyindfattede vindue købt hos Klassiske Vinduer. Al det øvrige interiør er loppefund.
10.jpg
Et af parrets store ønsker for deres nye hus var et naturligt lysindfald, som de har skabt med en stor vinduesvæg med en kombination af nye og gamle vinduer. De skrå vinduer over døren er nye, men ellers er husets mange vinduer alle fundet brugt. Den sorte gyngestol er købt i produktionsskolen AFUK’s genbrugsbutik, Afuktikken.
11.jpg
På datteren Majas værelse fortsætter himlen gennem ovenlysvinduet ned på det blå gulv, som Maja selv har valgt. Det lille sengemøbel og messinglampen er genbrugsfund, og det stribede sengetæppe er købt i Notre Dame.
12.jpg
Da parret skulle have renoveret badeværelset, valgte de at få lavet en gul fuge mellem fliserne for at friske rummet lidt op. Den lille skammel er et loppefund, og knagerne er købt i Normann Copenhagen.
13.jpg
De gamle fyldningsdøre, som blev til overs, da de skiftede til pladsbesparende foldedøre, er her lavet om til et sæt skydedøre ind til Marte og Michaels soveværelse, hvor der også er bygget en hel skabsvæg af genbrugslåger.
14.jpg
Den store dobbeltseng er bygget af mørkbejdset krydsfiner med en udtræksskuffe under. Væglamperne er Louis Poulsens P-hat, og det store spejl stammer oprindeligt fra Tivoli og blev til overs fra en af Martes indretningsopgaver.
15.jpg
Vindeltrappen har parret selv sammensat af en gammel rusten trappe købt på DBA, som blev fragtet til Sjælland med båden fra Aarhus. Michael trak den egenhændigt ombord med den ene ende af trappen på en møbelhund. De to værker på væggene har begge stor betydning for Marte. Til venstre hænger et silketryk af Bjørn Wiinblad, som oprindeligt blev produceret til Admiral Hotel, og til højre en Olsen Banden-filmplakat, som Marte fik i gave, da hun var scenograf på Olsen Banden-udstillingerne hos Nordisk Film og Det Gule Palæ i Gedser.
16.jpg
I haven står et yndigt lille skur med sprossede vinduer og flotte paneler. Det er Michaels værksted, hvor han nyder at stå og sysle med projekter. Hele fronten købte de samlet hos Genbyg, og det dannede udgangspunkt for skurets form.
17.jpg
Den fine gyngesofa, som de købte brugt, har fået en tur med penslen og nye hynder fra Madam Stoltz. Æbletræet er udsmykket med små porcelænsprikker fra Søstrene Grene, som Marte har malet i forskellige farver i kombination med glaskunst fra 1970’erne.
18.jpg
I hjørnet har de fået skabt den ultimative hyggekrog, som både bruges som spiseplads og soveplads om sommeren. Den buede bænk har parret selv bygget, og det runde havebord er købt i Ilva.

Snup ideen

Er du også betaget af Marte og Michaels mange kreative løsninger, så snup nogle af deres bedste ideer.

19.jpg

Svævende opbevaring

Lad opbevaringen brede sig ud over kanten på en smal endevæg som her, hvor det lille skuffedarie holder pladespilleren, og arkivkassen huser alle LP’erne.

20.jpg

Unik skabsvæg

Saml alle de gamle låger, du kan få fingre i, og brug dem til at bygge en patchwork-agtig skabsvæg som her – måske med hjælp fra en tømrer.

21.jpg

Pynt træerne

Hæng porcelænscirkler og smukke gamle glasornamenter fra grenene på et enkelt træ som et kunstnerisk indslag i haven.

22.jpg

Fra lampeskærm til emhætte

Gør som Michael, der selv har lavet emhætten af en gammel industriel lampeskærm.

Hvem og hvor?

Hvem: Marte Holten Nesheim, indretningsarkitekt, Michael Bondo Friis-Hasché, event-og friluftsmand, børnene Milla My, 6 år, og Maja, 12 år.

Hvad: Andels-kolonihavehus på 100 kvm opført i 1954. Familien bor der hele året.

Hvor: I en haveforening på Amager.

kantideudvikling.dk