Mette havde nogle helt særlige krav til sit kolonihavehus – og nu skiller det sig ud
Mette og hendes kæreste drømte om at mærke græs under fødderne og om at nyde lange, lune sommeraftener udendørs. Løsningen blev et lille arkitekttegnet kolonihavehus, hvor de kan være tæt på naturen uden at være langt fra byen.
De fleste, som besøger Mette i kolonihaven for første gang, bliver overraskede. Det nybyggede hus er nemlig et moderne, arkitekttegnet træhus og temmelig atypisk i forhold til den gængse opfattelse af, hvad et dansk kolonihavehus er.
Men det er også oplevelsen af, hvor luftigt 50 kvadratmeter kan føles, når pladsen er udnyttet optimalt, der overrasker.
Ikke kun arkitekturen, men også indretningen er en væsentlig faktor, der bidrager til det lette udtryk. Mette og hendes kæreste forsøger nemlig at frigøre sig fra det at eje for meget.
"Lysten til at eje mindre er med årene blevet større hos mig. Når jeg befinder mig i kolonihavehuset er det vigtigt for mig at finde ro. Alt skal helst have en plads. Hvis det så småt begynder at hobe sig op med overflødigt nips og upraktiske løsninger, er det tid til at fjerne og vælge til og fra. Når noget nyt kommer ind, skal noget gammelt ud, det er dogmet. Og så kommer roen tilbage," fortæller hun.
Moderne planløsning
Ro, samvær og tæthed er nøgleordene, og derfor har Mettes kæreste også bygget kolonihavehuset på utraditionel vis i forhold til de klassiske kolonihavehuse med bittesmå rum.
"Når vi er her, er det for at være sammen. Derfor er køkken, tv-stue, spisestue og ”kontor” integreret i ét rum. Flere små rum er ikke ideelt for os, for det handler om nærvær, når vi er her. Med til at øge følelsen af ro og nærvær er også sammensmeltningen af ude og inde, der har været tænkt ind fra start."
Det store vinduesparti i husets centrale rum, med udgang til terrassen, giver masser af lys i hele huset og gør det samtidig nemt at følge med i, hvad der sker ude i haven, selvom man sidder indenfor.
Lang holdbarhed
Kolonihavehuset er et helle, hvor det varige helst skal vinde over de mere flyvske tendenser, og det er meget sjældent, at et nyt møbel finder vej til huset.
"I mit arbejde som designer handler min hverdag om skiftende tendenser og hermed konstant forandring og udsyn. Derfor er behovet for holdbare og simple løsninger stort i mit private virke. Det kan være farver, som ikke larmer eller fortæller om en bestemt tid, samt enkle møbelklassikere, jeg ikke bliver træt af. Dem vil jeg stadig holde af, når meget andet er blevet umoderne," fortæller Mette.
Nogle af parrets ting rammer selvfølgelig også ind i nuværende trends, men Mette går ofte efter ting hun vurderer som tilpas tidløse. Og interessen for det gode håndværk og de klassiske løsninger kommer ikke fra fremmede.
"På begge mine forældres side har kunst og design på hver sin måde haft en stor betydning. Derfor har jeg været vant til, at ting gerne må betyde noget, gå i arv og være en del af en familiekultur og -fortælling, og det vil jeg gerne videreføre," slutter Mette.