Mette Sæmer Lot Particulier

Mette har sans for noget helt særligt: ”Jeg savnede modspil og variation i den måde, vi gør det på”

Franske og italienske vintagemøbler med power og personlighed er Mette Sæmers store passion. Hun bor selv med mange store personligheder i form af sprælske stole, organiske sofaer og overdådige lamper og sælger også ud af samlingen i hendes vintageunivers, Lot Particulier

En rundhoftet italiensk mama serverer lækre retter for sin familie om langbordet, hvor stemmerne er høje og passionerede.

Alle kan se den scene for sig.

Og hvis du så på den anden side forestiller dig en gennemsnitlig dansk familie om et hvidlamineret spisebord med bornholmeruret tikkende i baggrunden, så har du netop den kontrast, som Mette Sæmer følte sig fanget i.

"Jeg savnede noget modspil og variation i den måde, vi indretter os på i Danmark. Jeg havde selv svært ved at finde de ting, jeg godt kunne lide, men jeg kunne samtidig se på nettet, at tingene fandtes derude," fortæller Mette, der blandt andet har opholdt sig meget i London og boet syd for Barcelona

Mette Sæmer falder for ting, der fylder, larmer og tør tage plads. En stol med zebrabetræk. En overdådig lyseblå lysekrone i mundblæst glas. Noget der kræver opmærksomhed.

"Jeg elsker, når ting har drama, sjov, luksus og glæde, siger Mette, der mest samler på møbler og lamper fra Italien og Frankrig fra 1960'erne og 1970'erne.

Hun finder det på rejser, på markeder, gennem private kontakter og gennem et lokalt netværk, hun gennem årene har bygget op. Hun bor selv med tingene, men sælger også ud gennem sin shop.

Fælles for de ting, hun falder for, er, at de vækker følelser – og gerne store følelser.

Mette01.jpg
Mette falder især for møbler med andre former end dem, vi er vant til, som den organiske og asymmetriske sofa fra Holland. Lampen er fra 1980'erne og fundet hos en elektriker ude på landet i Norditalien.

"Jeg er vild med det forfinede, det dramatiske, det alt andet end kedelige. Det er ting, der skaber en masse følelser, og jeg bliver glad af at se på det og bo med det," fortæller Mette.

Hun anerkender, at det er langt fra den traditionelle, skandinaviske måde at

bo på.

image85alt.png
Mette finder masser af inspiration i indretningsbøger, især fra butikken New Mags, og hun er i øjeblikket særligt inspireret af den amerikanske interiørdesigner Kelly Wearstler, som arbejder meget med farver, geometri og overdådighed. Vasen er fra Artilleriet, lågkrukke fra Helle Mardahl.

"Det skandinaviske interiør giver ro, men jeg synes også, at det bliver for forudsigeligt. Jeg kan godt lide, når det bliver lidt mere overgjort og dramatisk," siger Mette.

Hun søger helst design, der ikke er i produktion mere og har senest bakset medat få en stor modulsofa hjem fra Sicilien og en hel spejlvæg fra en lille landsby i Norditalien.

"De her elementer af noget eksotisk og anderledes gør, at der opstår nye sammenhænge og forventninger til, hvad der sker i et rum."

"Du kan have en hel væg med spejle eller en kæmpe palme i stuen. Why not?," spørger Mette retorisk og siger samtidig, at hun oplever, at vi i Danmark efterhånden tør mere og mere med vores indretning.

Mette02.jpg
Mette har en svaghed for stole, da de kan ændre et helt rums udtryk og stemning. Stolen til venstre er designet af Mario Botta, og stol med zebramønster er designet af Giancarlo Piretti. Maleriet er fundet i en vintagebutik i Paris.

"Folk er blevet meget mere modige, i nogle segmenter i hvert fald, og gennem sociale medier ser vi hele tiden nye tendenser og ting, som vi kan få fat i, og som du ikke lige finder i en butik rundt om hjørnet. På de sociale medier har du et overflødighedshorn af inspiration lige ved hånden."

Mettes egen smag er svær at indramme, men hun hælder til de ting, der ikke er alle steder.

image59sxm.png
Hver lysekrone er et kunstværk i sig selv, og overdådige lysekroner er et af Mettes varemærker. Hun elsker den effekt, de kan give i et rum.

"Jeg er draget af ting, som er lidt sjældne. Jeg falder ofte for en organisk form, noget med volumen eller et markant udtryk, som kan give en stærk effekt i en indretning," siger Mette, som lige nu er ret besat af den italienske designer Mario Botta.

"Det er, hvad vi vil kalde 1980’er-agtigt med stål, glas, meget grafisk og maskulint, men det har en rå power, som jeg synes, er fantastisk i en indretning," siger Mette.

Når hun får gæster, er de som regel imponerede over, hvor anderledes og udansk hun bor, og det tager hun som et kæmpe kompliment.

Mette03.jpg
De lyserøde gardiner er nye og fra Kvadrat, men ellers er alle ting hos Mette fundet vintage. Lampen er designet af Akari og fundet på et marked i Holland, men den fås også fra ny hos Paustian. Den blå sofa er fra 1960'erne og fundet i Milano.

"Tingene er jo nok lidt en naturlig forlængelse af min personlighed. Jeg er både lidt provokerende og dramatisk, men også sjov og kærlig, som mange af tingene også er. Jeg er en kæmpe livsnyder, og de her møbler er skabt i en tid, hvor man var god til at nyde livet, og det kan vi alle sammen godt lære lidt af. At nyde lidt mere," siger Mette.