tørrede blomster bolig

Nanna bor i et sandt blomsterparadis: Bliv inspireret af hendes fantastiske hjem her

Mens vi andre nøjes billeder på væggen og nips i reolen, har Nanna Nannestad også blomster i loftet. Hendes hjem er en hyggelig hule med smukke dæmpede kulører og blomsterhoveder her, der og alle vegne.

Da Nanna lagde fåreskind i stolene ved spisebordet, virkede det som en rigtig hyggelig ide. Og man sidder også lunt og blødt.

Men når der hænger syv buketter tørret limonium over bordet, så drysser det en del – ned i de vamsede skind. Så de bliver rystet tit.

I det hele taget får man gerne en lille blomst eller to i håret, når man bevæger sig rundt hjemme hos Nanna, Jacques og deres søn, Vitus, for overalt fra loftet, trappen og væggene hænger blomster til tørre og udgør farverige installationer.

Skønheden er vigtig

40-årige Nanna Nannestad kalder sig blomsterbonde, og det har hun været på mere eller mindre fuld tid i to år.

Husmandsstedet på Sydfyn flyttede familien ind på i 2017, og siden har Nanna dyrket blomster, blomster og atter blomster.

1.jpg

Om sommeren forvandles de til buketter, hårkranse, knaphulsdekorationer, og hvad hendes kunder ellers ønsker sig, og om efteråret og vinteren hænger resten til tørre i huset. Smukt bundet på krogede grene og diskrete net med jutesnor.

2.jpg
Limonium (hindebæger) hænger pynteligt over spisebordet i en dekorativ kroget gren. Det drysser lidt, når Nanna tager af blomsterne til sine kreationer, men det tager man med, når man er blomsterbonde.

"Egentlig bør man bruge elastikker, for blomsterne skrumper, når de tørrer, og falder ud af snoren, siger Nanna. Men for hende er æstetikken vigtig, så hun sørger løbende for at stramme buketterne til, så de bliver, hvor de skal."

"Med jute gør det heller ikke noget, at de ryger på komposten med snoren på."

Skyer af brudeslør

Som foråret går på hæld, svinder det i Nannas blomster, i takt med at de bliver omsat til kranse og dekorationer. Men lige nu er der fyldt godt op.

Under trappen hænger en stor voksurt med rod, i vinduet masser af vinget hingebæger, gule rejnfan, prydmerian, blå kornblomster og pragtrøllike, og går man via gangen til stuen, rammer store bundter af kinesisk malurt næseborene med en liflig duft, nærmest af te.

4.jpg
Over sofaen hænger evighedsblomster, vinget hindebæger, gyldenris og anisisop i et smukt farveorgie.

Ved Vitus’ læsealkove danser bundter af brudeslør som lette skyer, mens loftet over tv’et er fyldt med dahlia.

Over køkkenøen er der plads til kæmpeevighedsblomster i brændte farver, og bagerst i køkkenet står Nannas arbejdsbord, fyldt med kranse, hun arbejder på, og blomster af alle slags i krukker, vaser og bundter.

5.jpg
I Nannas værksted, som ligger i åben forlængelse af køkkenet, tages alle flader i brug. Her eksperimenteres med kranse og buketter, og bestillinger færdiggøres.

Man kan sagtens få tørrede blomster i flotte farver, uden at de er importerede, aflegede eller kemisk indfarvede, som man ellers ser det i supermarkeder, og Nanna er tilhænger af det bæredygtige.

"Så længe du sørger for, at blomsterne ikke udsættes for direkte sollys, bevarer de farven og kan holde i flere år," siger hun.

Jorden, de vokser i om sommeren, tilsætter hun hestemøg, halm, gamle blade og kompost fra genbrugspladsen, mens forårets spirer får tanggødning.

Jorden må være næringsrig for at give sunde sommerblomster – og stauder, som Nanna også finder på at tørre. Ja, alt kan tørres, er filosofien, man kan i hvert fald prøve.

6.jpg
Kransen er ikke helt færdig endnu. Den er et eksperiment, hvor Nanna i stedet for at binde blomsterne på skubber dem ind under de snore, som basiskransen af grene er bundet med.

Selv har hun gjort forsøget med fx syrener – det skal være i god tid, før blomsterne folder sig helt ud – og karse, som skal have lov at gå i blomst og så i frø og derefter bliver til kønt gyldent buketfyld.

Vidste du at

... du kan tørre blomster i sand, fx fint chinchillasand?

Læg en frisk blomst i en kasse med sand, og dæk den til.

Lad den ligge mindst en uge under sandet ved stuetemperatur, til den er tør.

I sand bevarer blomsten form og farve bedre, end hvis den hænger, hvor den skrumper mere.

Metoden er bedst, hvis du tørrer få blomster ad gangen.

Nanna sender sine kreationer til blomsterelskere i hele landet, men opfordrer også til, at du selv prøver at tørre, hvad du har ved hånden – både fra haven og naturen.

Det kan ikke blive andet end smukt.

Se mere til Nanna på @nannastad og nannastad.dk

8.jpg
Skuffedariet har Nannas mand fundet på loppemarked, og det fungerer perfekt til opbevaring af blomsterhoveder og frøstande. Til venstre skimtes den store voksurt.
9.jpg
Ved vinduet pynter en mægtig amarant. Forrest ses strandmalurt og bagved hvid papirknop og gyldne kørvelfrøstande.
10.jpg
Dahliaerne har store hoveder og hænger derfor enkeltvis i nettet, som er spændt vandret ud over familiens fjernsyn.
11.jpg
Mandstro og lavendel pynter fint i en vase i Nannas arbejdshjørne. Jo tidligere blomsterne høstes, jo bedre bevarer de farven, er hendes erfaring
12.jpg
En evighedsbuket holder måske ikke evigt, men kan sagtens stå fint i vasen i et par år, så længe den ikke bliver badet i direkte sollys. De fine lyserøde spir er akshindebæger

Det kan du tørre (for eksempel)

BLOMSTER

  • Dahlia
  • Hyrdetaske
  • Kamille
  • Kornblomst
  • Kornvalmue
  • Kæmpeevighedsblomst
  • Lavendel
  • Papirknop
  • Rejnfan
  • Rosenvinge/solvinge
  • Røllike
  • Trommestik
  • Vinget hindebæger

FYLD

  • Diverse græsser, fx Setaria, fontænegræs, harehale og hjertegræs
  • Gråbynke
  • Hør (frøstande)
  • Karse (frøstande)
  • Kinesisk malurt
  • Valmuekapsler

Tør dine blomster - sådan!

Prøv dig frem, og se, hvilke blomster der tørrer fint. De nemmeste er dem, der går under kategorien evighedsblomster, fordi de i sig selv er papiragtige, men alt kan tørres.

  1. Klip blomsterne af, og fjern størstedelen af bladene.
  2. Saml blomsterne i bundter, men ikke for store – der skal være luft omkring hver enkelt blomsterhoved for at undgå mug.
  3. Kom elastikker om bundterne. Bruger du snor, risikerer du, at blomsterne falder ud af bindingen, når stilkene tørrer ind.
  4. Bind snor i bundterne, og hæng dem på hovedet på en gren, et net, en bøjle, eller hvad du har. Sørg blot for, at der er ventilation.
  5. Undgå at hænge blomsterne i direkte sollys, og at der er fugtigt eller koldt omkring dem. Et udhus er fint om sommeren, men om vinteren skal de ind.
  6. Når blomsterne er helt tørre efter et antal uger (kommer an på størrelsen), kan de sagtens hænge tættere og i større klaser.
  7. Brug ikke blomsterne til buketter og dekorationer, før de er knastørre. Vender du dem om for tidligt, kan hovederne bøje.