Figurer, flag, spejlæg, vaser & sko i keramik: Kom med indenfor i Nannas fantastiske univers
Nanna Stech er oprindeligt uddannet indenfor modedesign, men har nu vendt sig mod keramikken, som hun formgiver med fri hånd og masser af farver. I hendes univers bliver hverdagsobjekter som citroner, støvler og håndtasker forvandlet til keramik, man ikke kan lade være med at smile af, og hun har fyldt sin lejlighed på Nørrebro til randen med det.
Nanna Stech åbner døren til lejligheden, og vi træder ind under entreens klare blå loft til et univers, hvor mode, keramik, kunst og farver får frit spil. Arvestykker bliver blandet med nyere kunst og Nannas egne værker, som f.eks. tallerkenen med spejlæg og pomfritter i keramik, og Nanna formår ubesværet at skabe sammenhæng imellem det hele.
– Jeg elsker at arbejde intuitivt med alt, hvad jeg laver, og det er det jeg kan gøre med keramikken. Jeg er meget inspireret af nuet og det jeg lige ser. Jeg forsøger at lade hverdagslivet inspirere mig, det vi altid omgås af, det kan være et kogt æg, ostemaden på morgenbordet, et par sko eller en taske. For mig er hverdagen noget vi skal værdsætte, og huske hvor heldige vi er. Livet kan gå så hurtigt. Jeg mistede min far for meget kort tid siden, og han var en mand, der virkelig elskede hverdagen og værdsatte hvert eneste øjeblik, det syntes jeg er en meget smuk tanke og noget jeg gerne vil videregive både i mit hverdagsliv, men også gennem mit arbejde, forklarer Nanna.
Fra mode til keramik
Det var under et længere ophold i Hong Kong, at Nanna hoppede med på et keramikkursus, hvor hun lærte grundteknikkerne til at arbejde med ler, og siden er hendes fascination kun vokset. I sit afgangsprojekt på Designskolen lavede hun håndtasker i keramik, der skulle bruges sammen med tøjet – og måske er det netop Nannas tilgang som designer, der nu sparker liv i hendes keramiske projekter.
– Springet fra mode til interiør er spændende, synes jeg, og jeg elsker at se, hvordan keramikken interagerer med det rum, den står i. Jeg kan formgive mere frit og skal ikke være så brugerorienteret, når jeg laver keramik. Keramikken har åbnet op for min indre kreativitet, der indimellem havde hårde betingelser i den meget regelbundne proces, det kan være at lave beklædningsdesign og mode, fortæller hun.
Minimalisme vs. funky regnbuefarver
At keramikken har åbnet op for Nannas kreative flow er nemt at konstatere, når man ser sig omkring i den lille lejlighed. Vaser, figurer og keramiske objekter i en regnbue af farver fylder i vindueskarme, på hylder, vægge og gulvet.
– Det er sjovt at integrere keramikken og se, hvordan den fungerer i praksis. Jeg bliver inspireret og får lyst til at lave mere. Det må gerne være både skørt og skævt. Det er jo virkelig vigtigt at ens hjem afspejler, hvem vi er – og på et helt banalt plan, så gør keramikken jo det, siger hun. Nanna og Akseli har boet sammen i snart to år nu og har efterhånden fundet et fælles sprog i deres hjem. – Akseli kommer fra et meget æstetisk, minimalistisk og ryddeligt smukt hjem, mens min tilgang er et lidt mere funky indspark. Men det fungerer så godt i praksis. Akselis familie har været gode til at gemme mange møbler gennem årene, og jeg elsker gamle ting med sjæl. At man kan se, at de er blevet brugt. Her skal være hyggeligt, og her må gerne være mange ting – vi har ikke nogen regler for, hvordan tingene skal se ud eller være. Sådan har jeg det egentlig med alt – hvad enten jeg laver keramik eller bager, slutter Nanna.