Kaspar og Lambang køkken

Sommerdrømme (5:8): Denne køkken-detalje tog mig med storm

Vi har bedt sommerhusentusiast og chefredaktør Nicola Kragh Riis se med i den nye sæson af Sommerdrømme og komme med sin vurdering af programmet. I femte afsnit skal deltagerne lave køkken og spisestue.

Sommerdrømme afsnit 5: Køkken og spisestue

Ikke alle har hverken ret eller råd til et fedt køkken, men de fire par i Sommerdrømme drømmer åbenbart alle om et Svane Køkken. Jeg er med på, at det er af kommercielle hensyn, men det virker skørt som seer, når man har fulgt parrene gennem fire programmer og har lært dem at kende som fire vidt forskellige par, som næppe ville gå i samme køkkenbutik. Det er en af grundene til, at ugens program er lidt en flad fornemmelse. I princippet kunne de alle have valgt helt den samme model køkken, når de går i samme butik efter en stangvare. Derfor bliver ugens afsnit også mest en byggefærdighedsopgave: hvem kan få soklen lige, den rette afstand mellem skufferne og underlime vasken korrekt?

Som seer sidder man ikke og drømmer om et program om sokler i vater. Sorry. Jeg ville langt hellere se fire unikke køkkener. Hvor er den gamle købmandsdisk lavet om til køkkenø? Låger bygget af genbrugstræ? Tallerkenrækker integreret som overskabe. Selvbyggede armaturer. Håndvaske fra en gammel skole eller andet hittepåsomt? Det er jeg blevet vant til gennem de tidligere programmer, og det savner jeg i køkkenprogrammet.

Når det så er sagt, så er det sjovt at se, hvor forskellige de fire køkkener alligevel bliver. Det er ikke til at genkende, at lågerne fra den moderne mormor til den københavner-agtige mørke trælåge er fra samme firma. Så de fire par ender alligevel med fire meget forskellige udtryk. Så langt så godt.

Desværre er søstrene Maja og Lones køkken ikke isfarvet, som jeg havde håber på, men en slags snavset rustrød, som klæder det store rum og giver noget pondus. Det er mere vovet end deres farver hidtil har været det, og måske er de blevet modigere og modigere undervejs. Jeg har lidt fornemmelse af, at de har kørt med håndbremsen trukket i de første mange programmer, og jeg glæder mig til at se dem suse mod mål i de kommende programmer. Jeg synes dog ikke helt, at det røde køkken sender sommerhusvibes, og jeg kunne godt tænke mig, at det havde fået noget smadret tilbehør sat til, noget råt træ eller grove tekstiler for at gøre det til en lidt mindre voldsom designmanifestation i sommerhuset. Den camouflerede emhætte er fed, men jeg kunne sagtens helt have undværet den eller byttet den ud med en flisevæg i smukke farver.

Maja og Lones køkken.
Maja og Lones køkken.
Maja og Lones køkken.

Og apropos designmanifestation så er drengene Asger og Mathias’ køkken netop det. Jeg er sikker på, at der er mange beboere i nybyg rundt omkring i landet, som ville elske sådan et køkken. Især mænd. Det er et moderne og maskulint madværksted og inviterer til at filetere en fisk eller plukke en kylling. Det er cool og nutidigt, men er det hyggeligt og sommerhusagtigt? Det kommer jo an på øjnene, der ser, men jeg ville nok personligt hygge mig mere i de to næste køkkener.

Asger og Mathias køkken.
Asger og Mathias køkken.
Asger og Mathias køkken.

Anne og Ole havde jeg regnet med, ville have bygget et køkken af genbrugsmaterialer, købmandsdiske, gamle låger eller lignende kreativt, hvis formatet havde tilladt det. Jeg synes, de kommer tættere på deres bæredygtighedsmanifest ved at vælge grønne låger, og jeg er vild med de selvbyggede træhylder, som netop giver et personligt twist og tilfører charme. Jeg ville ønske, at de havde valgt mere traditionelt på stænkpladen og fundet smukke gamle fliser eller skåret en stænkplade i træ frem for messing. Høvlebænken som spisebord er en sjov ide, og jeg gerne se dem have tænkt videre i de baner.

Anne og Oles køkken.
Anne og Oles køkken.
Anne og Oles køkken.

Denne uge er jeg enig med dommerne i valg af vinder, da det bliver Kaspar og Lambangs sommerhuskøkken med tryk på sommerhus. Ved at vælge profilerede låger, porcelænsgreb og træbordplade bliver køkkenet nemlig virkelig hyggeligt, charmerende og landligt uden at miste den moderne komfort. Jeg er vild med deres indbyggede børnekøkken og isbutik bag låger, køkkenø på hjul til at rulle ud på terrassen, og den hængende urtehave over køkkenøen. Der tegner sig en tydelig sammenhæng i hele deres indretning, og det er gennemført god smag med lidt ekstra krymmel på toppen. Præcis som en god is.

Kaspar og Lambangs køkken.
Kaspar og Lambangs køkken.
Kaspar og Lambangs køkken.

Min yndlings-detalje fra programmet

Jeg har selv en datter på tre, så det lille indbyggede køkken og isbutik hos Kaspar og Lambang tog mig med storm. Jeg er også vild med træhylderne, som Anne og Ole satte ind i deres grønne køkkenø.

Anne og Oles selvbyggede hylde i køkkenet.
Anne og Oles selvbyggede hylde i køkkenet.
Anne og Oles selvbyggede hylde i køkkenet.

Det fik ikke nok ros

Plankebordet hos Asger og Mathias er super vellykket og flot og noget, som mange drømmer om at have i deres sommerhus eller helårshus for den sags skyld. Virkeligt et vellykket gør det selv-projekt.

Asger og Mathias plankebord.
Asger og Mathias plankebord.
Asger og Mathias plankebord.

Det glæder jeg mig til næste gang

Næste uge skal deltagerne indrette gæsteværelser, og da jeg også selv skal i gang med det til sommer, glæder jeg mig til at se, om jeg kan blive inspireret til at indrette rum, som også kan bruges, når der ikke er gæster.

Følg Nicola Kragh Riis på Instagram her:

Om Nicola Kragh Riis

Nicola Kragh Riis bor i København sammen med sin mand og sine to børn.

Nicola er chefredaktør på ALT Interiør og Boligliv, fordragsholder og ekspert på Go’ Morgen Danmark på TV2.