Lambang og Kaspars terrasse

Sommerdrømme (3:8): Deres ølhul og ølskilte bliver en tand for ungt, klicheagtigt og prollet til min smag

Vi har bedt sommerhusentusiast og chefredaktør Nicola Kragh Riis se med i den nye sæson af Sommerdrømme og komme med sin vurdering af programmet. I det tredje afsnit skal deltagerne lave terrasse.

Sommerdrømme afsnit 3: Terrasse

Det tager nok en snedker 3 dage at bygge en terrasse, men vores 4 par har en ekstra dag, nemlig 4 dage til at færdiggøre deres hidtil største byggeprojekt. I betragtning af at ingen af dem har erfaring med det, så klarer de det forbavsende overbevisende og ender alle fire med ret fornuftige resultater. Det er vildt flot, synes jeg. Rent byggemæssigt er det langt mindre kompliceret at bygge en terrasse end et badeværelse, men det er en fysisk hård tjans at ligge på knæ og skrue tusindvis af skruer i. Kaspar skal for eksempel flytte to tons grus med trillebør, og det må alt andet lige sætte sig som en fysisk træthed over hele linjen. Oven i det skal deres samarbejdsevner testes i en konkurrence i havkajak, som de unge drenge Asger og Mathias vinder overlegent, så denne uge er der lidt fordel til de unge og stærke og mindre point at hente på at være god til styling eller hittepåsomhed.

Vi hører undervejs meget lidt om, at det er hårdt for parrede, og at de er tidspressede, men der bliver skruet maksimalt op for stressende guitarmusik, da vi får at vide, at der er en time tilbage. Det virker lidt dovent klippet, men måske er det bare fordi, at de fire par bare er vanvittigt overskudsagtige og ikke viser svagheder. Men det er de små svagheder, sammenbrud, fejl og tvivl man som seer også gerne vil se lidt af, da jeg sidder og tænker, at der ville være et hav af alle de ting, hvis jeg selv skulle bygge terrasse med min far/mand/ven/veninde.

Igen savner jeg at få mere at vide om, hvordan man egentlig bygger en terrasse rigtigt. Hvad er vigtigt, og hvor kan man selv vælge? Tømrer-dommer Jacob fortæller lidt om at bygge terrasse undervejs, men alligevel ikke nok til, at man selv kan gå i gang med et lignende projekt efterfølgende, og det ærgrer mig.

Helt overordnet synes jeg, at terrasserne er meget ens, så jeg vil her komme med mine forslag til, hvor parrene kunne have lavet mere kreative løsninger ud fra det tema, de har valgt.

Anne og Ole kører videre med deres tema om at bruge naturmaterialer, og de drømmer om at skabe en terrasse, der skal være et ekstra rum med plads til både aftensol, sommermorgener og afslapning. De vælger en stor sten til at markere overgangen fra terrassen til naturen med inspiration fra vandreture i Norge, som jeg synes, er super fed. Jeg ville ønske, at de havde dyrket den del endnu mere og brugt sten flere steder, lavet terrassen organisk i formet (som Ole nok er den eneste deltager, der havde evnerne til at udføre) eller måske en trædesti i sten ud til en lille dam eller over til et udebad. Til sidst ligger Ole ned og sliber på grund af træthed, så der bliver virkelig knoklet for deres uderum, hvilket er super flot, men savner lidt flere kreative tanker. De ender også med at løbe med sejren, og man har på fornemmelsen at far Ole har bygget mere end en terrasse i sit liv.

Anne og Oles terrasse.
Anne og Oles terrasse.
Anne og Oles terrasse.

Asger og Mathias vandt sidste uge og må shoppe for 10.000 kr. i skuret blandt fletmøbler og planter. Taget i betragtning, at konkurrencen ønsker kreativitet fra deltagerne, er skuret fyldt med et hav af klicheer indenfor sommerhusindretning med kurvemøbler, lanterne og planter, som ikke ligefrem fremmer de alternative ideer. Drengene drømmer om tre zoner med spisekøkken, spisebord og hyggekrog og et sted, hvor de kan feste og hygge med deres venner. Deres ølhul og ølskilte bliver en tand for ungt, klicheagtigt og prollet til min smag. Det kunne have været sjovere at se dem lave en båd om til hjemmebar eller andet kreativt. De kunne have skabt endnu mere feststemning med kulørte lamper, et hjørne med photo booth med sjov udklædning eller petangbane i sandet foran terrassen. Drengene har endda en ekstra time til terrassen, da de vandt konkurrencen i havkajakken, men det er ikke til at se, at de får lavet noget ekstra. Stylingsmæssigt har de oppet sig helt vildt, men tænker at det giver mere respekt i programmet end blandt vennerne.

Asger og Mathias terrasse.
Asger og Mathias terrasse.
Asger og Mathias terrasse.

Maja og Lone vil skabe en naturlig overgang mellem hus og have med spiseplads, udekøkken og loungezone på terrassen. De virker lidt udmattede over projektet og er måske fysisk også de mest pressede. Som de eneste når de ikke i mål og må aflevere et halvfærdigt resultat, selv om deres tanker er super gode. De indretter et rigtig dejligt udekøkken, men jeg gad godt, at de var gået all in og havde skabt en hængende have med krydderurter og grøntsager, havde skabt et minidrivhus, brugt et stort sejl som skygge over loungen eller lavet en anden form for blikfang på terrassen. Måske bragt nogle af deres fine farver med udenfor for at binde inde og ude endnu mere sammen.

Maja og Lones terrasse.
Maja og Lones terrasse.
Maja og Lones terrasse.

Kaspar og Lambang vil skabe sydlandsk orangeri med murstensgulv, et legehjørne og plads til fordybelse. Og hvis du har fulgt med i mine forrige indlæg, vil du også vide, at jeg er lidt begejstret for de to herrer. De lægger gulv af gamle mursten, hænger gardiner op Bali-style og laver en indbygget sandkasse. Men hvorfor ikke give den endnu mere gas? Hvorfor ikke bygge et legehus på pæle eller slæbe en jolle på land og lade børnene bruge den som legeskib? Børn elsker at lege med vand, så her kunne det også være oplagt med en form for udebad med mulighed for badekar til de små.

Lambang og Kaspars terrasse.
Lambang og Kaspars terrasse.
Lambang og Kaspars terrasse.

Min yndlings-detalje fra programmet

Jeg er pjattet med, at Kaspar og Lambang indretter et ’orangeri’ med inspiration fra Kaspars barndom, og at de bruger tid på at finde gamle, håndrensede mursten i en hårdt presset tidsplan. Jeg er også pjattet med gardinerne, der minder mig om ferier i Asien. De giver både privatliv og skaber i den grad et rum i rummet, som er tiltrængt. De kunne godt have taget den skridtet videre med at bygge en væg med sprossede vinduer til at skærme for vinden, men her spiller tiden nok en rolle.

Det fik ikke nok ros

Hængekøjerne hos Anne og Ole synes jeg, er en ret genial måde at skabe hygge på terrassen, og det løfter hele looket, så alt ikke står på jorden. Havemøbler bliver hurtigt meget bastante og tunge at se på, så det giver en lethed med de svævende køjer.

Det glæder jeg mig til næste gang

Det bliver spændende at se, om de fire par formår at indrette stuerne mere forskelligt, end de indrettede terrasserne. Kommer der mon en hjemmebar? Et badekar? Eller noget helt tredje?

Følg Nicola Kragh Riis på Instagram her:

Om Nicola Kragh Riis

Nicola Kragh Riis bor i København sammen med sin mand og sine to børn.

Nicola er chefredaktør på ALT Interiør og Boligliv, fordragsholder og ekspert på Go’ Morgen Danmark på TV2.