omplantning af stueplanter

Omplantning: Sådan potter du planter om

Omplant dine planter, hvis de har brug for mere plads eller ny og frisk jord. Få vores trin for trin-guide her til, hvordan du skal gøre det for at opnå succes - og et langt liv for dine potteplanter.

Potteplanter har behov for at blive plantet om en gang imellem, enten fordi de trænger til frisk jord, eller fordi planterne er blevet for store til urtepotterne.

Hvornår skal du potte planter om?

Det er bedst at plante om i foråret, inden den nye vækstsæson kommer i gang.

I starten af foråret begynder potteplanterne atter at vokse, og så har de brug for gødning, men ny jord og en større potte kan også give din grønne ven en god start på sæsonen. Så er det en god idé at potte om.

GUIDE: Omplantning af stueplanter - Trin for trin:

Omplantning - Trin 1

1. Op af potten

Start med at vride din plante ud af potten. Når du har taget planten op af potten, skal du fjerne så meget jord som muligt, uden at rødderne bliver beskadiget. Et godt tip er at bruge dine fingre til at fjerne jorden med, så har du lettere ved at sikre, at det gøres uden at beskadige plantens rodsystem.

Omplantning - Trin 2

Tip

Det er vigtigt at bruge jord, der er beregnet til potteplanter. Er jorden blevet lidt tør i posen, er det en fordel at fugte den igennem, inden du bruger den. Hæld jorden ud på bordet, og ælt vand i lidt ad gangen, indtil fugtigheden er passende.

2. Brug en ren potte

Når planten skal ned igen i en potte, har du flere valg. Potter du om, fordi planten alene har haft brug for ny og frisk jord, men den kan blive i samme potte, så vask potten grundigt, inden du sætter beboeren på plads igen.

Hvis du potter om, fordi planten er ved at vokse ud af sin nuværende potte, skal du vælge en lidt større potte, hvor planten kan vokse i. Sørg også her for, at denne potte er helt ren, inden planten sættes ned i potten.

Omplantning - Trin 3

Tip

Grunden til, at du altid skal bruge rene potter til dine planter, er så du kan hindre, at planten bliver smittet med eventuelle sygdomskim. Urtepotter kan sagtens genbruges, bare de er vasket godt af i sæbevand.

3. Husk dræn eller hul

Fyld lidt jord i bunden af urtepotten. Vælg en potte med hul i bunden, så overskydende vand har mulighed for at løbe ud. Har du ikke en potte med hul i bunden, kan du i stedet lægge leca, sten eller små potteskår i bunden som dræn.

4. Fyld op med pottemuld

Placer herefter planten i potten, så den kommer til at stå i midten og i den rette dybde. Tjek, at den står lige. Fyld op med jord, og tryk jorden let til omkring planten, så den står godt fast. Giv planten vand.

Tip

Det kan være en besværlig opgave at plante kaktus om, men vikl avispapir rundt om potten, så du undgår at stikke dig, når du håndterer den.