Pils julebolig

Bedstefaren var indbegrebet af jul – og mange af hans gode påfund bor stadig i Pi: Se dem her

Når man elsker farver, pynt, hygge og dejlig mad, så er julen den bedste tid på året. For Pi gælder det både privat og professionelt. Og hvert år ønsker hun at december ville vare to måneder, i stedet for en, for så kunne hun få endnu mere tid til at bage, skabe magiske øjeblikke for sine piger, nå lidt mere i værkstedet og nyde alt det bedste ved julen.

Pi blev tidligt fascineret af julen og dens magi. Hendes bedstefar var indbegrebet af jul og gav Pi mange fine og finurlige oplevelser med alt fra kunst til nisser. For eksempel malede han i mange år store oliemalerier med julemotiver. På et af malerierne hang han en lille lærredspose, og når Pi kom på besøg, kunne hendes lille hånd altid fiske lidt slik op af posen.

Han havde også på bedste Storm P facon lavet et hjul med en sjov foranstaltning, man kunne dreje på, for at tælle ned til juleaften. Hans gode ideer og mange påfund bor stadig i Pi, og hun elsker at give nogle af de gode ideer og magiske øjeblikke videre til sine egne piger.

julemaleri.jpg
I stuen hænger et af Pis bedstefars julemalerier og spreder gode minder og hyggelig julestemning. Nissemanden er lige præcis så stor, at han både skræmmer og glæder familien. Det har givet anledning til mange gode forskrækkelser og grin. Julesokken er fra @instabydomi

Travlhed på godt og ondt

Som selvstændig keramiker starter Pis jul allerede i august, hvor der skal produceres til julesalget. Alle produkter er hånddrejede, og den proces kan man ikke skynde sig med, så det er med rolig hånd og masser af tålmodighed at hendes ting bliver til.

Der er travlhed på værkstedet det meste af efteråret, og fordi Pi også privat er vild med jul, må der prioriteres i de mange ideer og planer. Hun prøver så vidt muligt ikke at have alt for mange faste planer i december, for på den måde bliver der plads til spontane juleplaner, når overskuddet og tiden pludselig er til det. Hun inddrager sine børn i alt fra julepynt til madlavning.

julesvamp.jpg
Et fint stilleben med nogle af Pis produkter. Hun er vild med fluesvampe og laver dem i flere forskellige udgaver, og hun køber dem også altid, når hun finder de gamle trædrejede svampe

"Børn er så fantasifulde, og de magiske øjeblikke der kan opstå midt i juleklip og småkagebagning er helt uvurderlige. Så hvis du ikke selv har børn, så lån nogle til jul," siger hun.

Julen spirer frem

Pi elsker når lejligheden er pyntet op til jul, og hun pynter også gerne op med planter. I år har hun selv dyrket amaryllis; hele sommeren har løgene stået i hendes gård og i sensommeren kommer de i dvale på loftet.

amaryllis.jpg
Pi elsker amaryllis og dyrker dem selv i gården, hvor løgene står hele sommeren, hvorefter de kommer i dvale på loftet, indtil de skal ned og stråle til jul.

Magien opstår første november, når løgene kommer ned fra loftet og frem i vindues- karmen, og stille og roligt begynder at spire frem. For Pi er det kuren mod vinterdepression at følge med i amaryllissens udvikling i vindueskarmen: 

"Når de springer ud, er de så voluminøse og smukke, at man kun kan blive glad," siger hun.

julepynt-vintage.jpg
Jul a la Pi: Gamle smukke julekugler, hjemmebagte småkager og en kop formet som en fluesvamp til at drikke portvin af.

Udover den grønne pynt, elsker Pi den gamle pap- og papirpynt, som man kan være heldig stadig at finde på loppemarkeder eller købe på nettet.

"Farverne og motiverne giver sådan en dejlig nostalgisk julefølelse. Hvis jeg kunne pynte op i lejligheden som på Arbejdermuseet, så ville jeg være svært tilfreds," slutter hun.

juletrae.jpg
Juletræet med al sin pynt og det smukt dækkede julebord.
julebord.jpg
Det lille julelys på børnenes tallerkner er en gammel skik, hvor børnene kunne følge med i, hvor længe de havde tilbage ved bordet. Når lyset var brændt ned, måtte de rejse sig.
juleborddaekning.jpg
Familiens julebord er dækket med hvid stofdug og et miks af nyt og gammelt. Fotokunsten er af Rasmus Lind og maleriet er lavet af Pis stedfar Peter Schubert.
advent.jpg
Den fine gamle julekalender har Pi fået af sin mor.
boernevaerelse.jpg
Der er knald på farver og fantasi på begge pigers værelse – og så er der selvfølgelig også plads til julepynt, her i form af et lille juletræ i hjørnet.
grise'.jpg
I vindueskarmen på Vilmas værelse er der også pyntet op til jul. Grisene er hjemmesyede adventsgaver fra pigernes farmor. Juletræet i potten er pyntet med kræmmerhusene, som Pi har syet.