egeskov slot prinsesse alexandra

Prinsesse Alexandra havde drømt om det siden sine 20’ere: ”Dengang var det vist bare en smuk tanke”

Prinsesse Alexandra sagde ikke blot ja til grev Michael, da de blev gift. Hun sagde også ja til et liv med en stor have. Præcis, som hendes mormor, dronning Ingrid, havde forudset. Nu er der kommet en bog ud af prinsessens engagerede arbejde med Egeskov Slots prisbelønnede haver.

Prinsesse Alexandra kan ikke huske præcis, hvornår ”spådommen” blev sagt, men hun husker, at hun sad med sin mormor, dronning Ingrid, på Graasten Slot og talte om haver og blomster, da den ældre dame pludselig kiggede på sit barnebarn og sagde: ”Jeg tror, du kommer til at bo et sted med en stor have”.

"Dengang var det vist bare en smuk tanke for mig. Jeg var nok i starten af 20’erne, og tænkte bare: ”Det ville da være dejligt”, siger den i dag 53-årige prinsesse af Berleburg, som er gift med greven af Egeskov og er barnebarn af dronning Ingrid.

Greven og prinsessens relation går længere tilbage end 2017, da de fandt sammen.

4.jpg

Deres bedstemødre, dronning Ingrid og grevinde Nonni var veninder og havde haven som fælles lidenskab. Det kan man tydeligt se, hvis man nærstuderer gæstebogen, hvor det fremgår, at dronning Ingrid var en flittig gæst på Egeskov hver sommer, hvor hun nød haven og gode venners selskab.

En prinsesse med en plan

Prinsesse Alexandra glemte alt om at bo et sted med have, for hun kom til at bo i forskellige byer, hvor hun uddannede sig, og hvor hun fik familie, men da hun i 2017 stod frem som den nye frue på Egeskov Slot, var det med en stor have foran sig.

blobid0.jpg
I haven med mormor. Alexandra skriver i sin nye bog, at "Sommeren med mormor var fyldt med leg, nærvær og dejlige skovjordbær".

"Da Alexandra og jeg fandt sammen, mærkede jeg med det samme hendes viden om haver. Så prøvede jeg mig frem og bad hende tegne en have til Egeskov," siger grev Michael om Egeskov, hvis have er delt op i mange haveafdelinger med hver sit særpræg.

Det gav muligvis lidt skepsis hos havens gartner gennem knap 30 år, Peter Bonde Poulsen.

"Der gik nogle uger, så kom Alexandra med en komplet haveplan med planter, farver, latinske navne … Da jeg viste den til gartneren, faldt der en vis ro over ham. Siden da har Alexandra tegnet fem haver til Egeskov," siger grev Michael stolt.

8.jpg
Haveplanlægningen bliver til i tæt samarbejde med havens gartner, Peter Bonde Poulsen.

Faktisk har Alexandra og gartneren Peter et nært samarbejde nu. Ja, man kan endda sige, at gartneren har fået konstruktivt med- og modspil.

"Nogle gange når jeg siger til ham, at jeg har overvejet, om man lige kunne … Så siger han: Det har jeg længe tænkt på," fortæller prinsesse Alexandra med et smil.

Indimellem blander greven sig også.

1.jpg

"Der er en regel om, at man ikke fælder et træ, uden at jeg har sat kryds på," smiler han og understreger, at selv om der er offentlig adgang til Egeskovs haver, er det hans private ejendom.

"Det har vi altid lagt vægt på, og derfor er det også sådan, at hvis vi ikke kan lide blå blomster, så er der ingen. Jeg kan også blive frygteligt ked af det, hvis jeg opdager, at nogen har ridset i et træ. Det opdagede jeg en dag, men da jeg fortalte det til Alexandra, gik hun tættere på, og fandt ud af, hvad der står," fortæller Michael.

"Der stod ”PALB 1897”, som er min oldefars initialer og et årstal, fra han var barn," smiler han.

2.jpg
Prinsesse Alexandra har tegnet fem haver til Egeskov Slot.

En have på internationalt plan

Grev Michael er 9. generation på slottet, og han er også havemenneske, selv om det er på et andet plan end prinsessen, som nørder i planter, detaljer og farver.

"Min aktie i haven er, at da jeg overtog den i 1992, sagde jeg, at alle kan få en større bilsamling end mig, men de færreste kan bygge en have som min. Jeg ville bringe haven op på internationalt plan."

I samarbejde med Peter Bonde Poulsen, som i øvrigt har været dronning Ingrids gartner på Fredensborg, lykkedes det, og Egeskov blev omtalt og præmieret som en af Europas smukkeste haver. Og det er en både smuk og historisk have, som ligger midt på Fyn.

"De margueritter, som står i Den hvide have, har Michaels farmor fået som stiklinger af min mormor, dronning Ingrid. Jeg læste i et arkiv, at dronning Ingrid havde fået dem af sin mormor, kronprinsesse Margareta af Sverige, som var født i England og havde taget dem med, da hun flyttede til Sverige," siger prinsesse Alexandra.

"Da jeg spurgte gartneren om det, sagde han, at blomsterne skam eksisterer endnu, siger hun og viser de flotte margueritter frem i den hvide have."

3.jpg
Da prinsesse Alexandra flyttede ind på Egeskov Slot hos grev Michael, fik hun endelig den store have, som hendes mormor havde forudset.

Forbindelsen til dengang

Prinsessens arbejde med haven på Sydfyn er nu blevet til bogen, ”En have for livet”, som prinsesse Alexandra står bag.

"Sidste år havde vi besøg af nogle redaktører fra Politikens Forlag, og da vi skulle gennem haven, fulgtes jeg tilfældigvis med en af redaktørerne fra non-fiktion, og ikke lang tid efter spurgte forlaget, om jeg ville skrive en bog om Egeskovs have."

Det ville hun, og da hun gik i gang med arbejdet med bogen, virkede det, som om hun indimellem fik hjælp af usynlige kræfter fra fortiden.

"En aften sad jeg og skulle researche på bogen. Jeg ville gerne ind på den linje, der går gennem mig, min mor, min mormor, oldemor og Michaels farmor. Hvordan kunne jeg få det til at hænge sammen? Jeg sad i stuen og fik øje på en stor pakke, som var i bogreolen med en rød sløjfe om. Den havde altid været der, men hverken Michael eller jeg havde nogensinde fået kigget på den," mindes prinsesse Alexandra.

9.jpg
Prinsesse Alexandra var tæt knyttet til sin mormor, dronning Ingrid, som var med til at give hende interessen for haver.

"Jeg var nysgerrig, så jeg gik hen og bandt det falmede røde bånd op. Da jeg tog papirerne ud, var det billetter fra Kastrup til Heathrow. Det var rejsedokumenter fra dronning Ingrids og grevinde Nonnis (grev Michaels farmor, red.) rejse til England i 1976. Det var breve hjem til Michaels farfar om alle de engelske haver, de besøgte på deres tur," siger prinsesse Alexandra stadig forundret.

imagepp9za.png
Haverne på Egeskov Slot kan dateres helt tilbage til 1730'erne og ligger rundt om voldgraven.

"Det var som om, den pakke bare havde stået der på reolen og ventet på, at jeg rakte ud efter den."

I dag har prinsessen sat sit tydelige præg på haven.

"I starten var jeg i tvivl, om jeg kunne være det bekendt, for det er jo ikke en have, jeg er vokset op i," siger prinsessen og kigger over på sin mand, som er vokset op i haven, men ikke har haft noget problem med at lægge den i sin kones kyndige hænder.

5.jpg
Når prinsessen forbereder et nyt haverum, tegner hun altid først en bed- eller haveplan.

"Man skal jo passe på med at blande arbejde og privatliv, men haven havde brug for et engagement, som jeg ikke kunne give den. Og vores fællesnævner er, at vi tegner og maler og interesserer os for det smukke, og det er vores have. Vi kan lide at skabe og gøre gæsterne glade. Det er jo det, vi lever af," slutter Michael.

Om parret

  • H.H. Prinsesse Alexandra zu Sayn-Wittgenstein er datter af prinsesse Benedikte og prins Richard. Uddannet i kunsthistorie og antropologi og har en kandidat i global udvikling.
  • Greve Michael Preben AhlefeldtLaurvig-Bille er 9. generation på Egeskov Slot, som han overtog i 1992. Slottet er udviklet til en stor turistattraktion.
  • Parret blev gift den 18. maj 2019, har tilsammen 6 børn og bor på Egeskov Slot.
bog.jpg

Bogen "En have for livet" udkom i maj og er skrevet af prinsesse Alexandra af Sayn-Wittgenstein-Berleburg i samarbejde med Nanna Louise Teckemeier. Den er udgivet på Politikens Forlag.