Poppelgården

De var topchefer, men solgte alt og købte et vandrerhjem: ”Vi er som nyforelsket i hinanden”

På en regnfuld decemberdag forelskede Rikke og Niels Hobolt sig i en gammel kommandørgård med hul i taget på Rømø. I dag kalder de gården deres tredje barn, og de har genoplevet arbejdsglæden og forelskelsen i hinanden, efter de skiftede spor og blev vandrerhjems-værter.

Når Niels og jeg bliver gamle og sidder i hver sin gyngestol med et tæppe omkring os og hinanden i hånden, så tror jeg, det er det her, vi vil se tilbage på som en spændende og god del af vores liv.

Rikke Hobolt sidder i den gamle stue med fine hollandske fliser og almuemalede paneler på væggen på vandrerhjemmet Poppelgården på Rømø. Hun har lige serveret morgenmad til gæsterne. Alt er hjemmelavet og hjemmebagt med friske, lokale råvarer, og man mærker, at Rikke, 52 år, og hendes mand Niels Hobolt, 54 år, nyder at lave mad og tage sig kærligt af vandrerhjemmets gæster.

poppelgaarden-blomster.jpg
Tv: De smukke, håndmalede fliser fra Holland er hjembragt af Rømøs kommandører. Der er 3000 fliser på Poppelgaarden, og Rikke sørger altid for, at der er friskplukkede blomster i vaserne. Th: Rikke serverer hjemmelavet rosensirup til de hjemmelavede pandekager. Og brødet indeholder mask fra Niels' hjemmebryggede øl.

Parret færdes så let og naturligt i køkken og blandt gæster, at de færreste nok vil gætte, at begge indtil 2018 var karrieremennesker i hver sin chefstilling, der på ingen måde minder om det, de beskæftiger sig med i dag.

"Vi arbejdede altid dengang. 24 timer i døgnet. Og om søndagen sad vi og forhandlede med hver sin kalender: Hvis du tager til USA der, kan jeg så tage til Paris der? Arbejdsdagene bød på rigtig mange rejsedage om året, og vi nåede til den erkendelse, at vores hverdag ikke var sund for nogen af os. Vi tjente mange penge, men det var ikke afsavnet værd," siger Niels, og Rikke supplerer:

"Når man taler med ældre mennesker," fortæller de sjældent om deres arbejde. Det er ikke det, der har betydet mest. De snakker om de mennesker, de har mødt igennem livet.

I dag møder Rikke og Niels menneskene på Rømø. De lokale og de gæster, der kommer på deres vandrerhjem. Her står de selv for det hele. Renovering, indretning af værelser, booking, rengøring, madlavning og servicering af gæsterne, så alle føler sig velkomne, når de ankommer til den trelængede kommandørgård.

Poppelgaarden-reception.jpg
"Vi går op i, at alle gæster får en god og personlig betjening. Sådan kan vi også bedst selv lide det," siger Niels Hobolt.

Og Rikke og Niels må gang på gang svare på det samme spørgsmål, når gæsterne undrende ser parret optræde i alle funktioner: "Arbejder I altid?" Svaret lyder: "Vi arbejder aldrig." 

"Jamen det føles ikke som arbejde. Heller ikke når jeg går og skurer toiletter. Vi nyder det, og vi nyder at arbejde sammen," siger Rikke og tilføjer med et smil: 

"Vores største angst var ikke økonomien, men om vores forhold kunne bære, at vi skulle arbejde og være sammen hele tiden. Det kan det. Det er ligesom, vi har genoplevet forelskelsen i hinanden."

Rømø til hest

Rømø er fladt landbrugsland med brede strande og små skove. Øen er ideel til ridning, og det har mange turister opdaget. Nogle medbringer egen hest og får den opstaldet under ferien, mens andre lejer en hest på et af øens ridecentre og prøver, måske for første gang, at udforske landskabet på hesteryg.

Carl Sigurd Thomsen er tidligere landmand men driver nu Thomsens Ridecenter med hjælp fra den ene af sine to døtre. Han har 50 heste og får i løbet af året omkring 200 heste i pension. Thomsens Ridecenter har otte-ti medhjælpere i den travle højsæson.

"Turisterne er vilde med at ride på stranden og i vandet. Vi rider typisk et par timer ad gangen med grupper på seks-otte ryttere," fortæller han.

Ridning-Thomsens.jpg
Carl Sigurd Thomsen er 82 år og ejer af Thomsens Ridecenter. Hans datter, Anne Thomsen, arbejder på centret, og hun og hendes søster har lovet at tage over, når Carl ikke vil være chef mere.

Drømmen om et andet liv

Rikke Hobolt er uddannet sygeplejerske og havde en chefstilling hos Novo Nordisk, mens Niels var økonomiansvarlig i en stor, international IT-virksomhed. Parret har to voksne børn, og da drømmen om et andet liv begyndte at spire, så de først i retning af eksotiske vinslotte i Frankrig. I stedet blev det en lille, dansk ø med omkring 560 fastboende.

"Vi kom for at se på stedet en regnfuld decemberdag. Der var hul i taget, og vores forældre og børn var med. De var splittede og bekymrede, men stedet talte til os. Vi var begge fuldstændig forgabt i gården, og det er blevet vores tredje barn," siger Rikke.

Parret solgte det meste af deres jordiske gods for at flytte liv og arbejde til Rømø. Det 250 kvadratmeter stor hus i Sorø blev erstattet af 80 kvadratmeter bolig på Poppelgården. Her arbejder de i næsten døgndrift fra påske, til vandrerhjemmet lukker 1. november. 

"Vi vil gerne give gæsterne det, vi selv sætter allermest pris på, nemlig personlig betjening og gode oplevelser. Alle skal føle sig velkomne her, og jeg bliver glad, når jeg kan mærke, at folk har et godt ophold. Vi oplever, at mange kommer igen," fortæller Niels.

"Ja, og når vores børn kommer på besøg, bliver de her længe og hjælper os. Det samme gør vores forældre. Men hvis vi troede, vi skulle sidde på terrassen og drikke hvidvin eller tage til stranden sammen, så er vi da blevet meget klogere. I dag kan vi godt grine lidt af, hvor naive vi var," siger Rikke.

Sejltur på stranden

Rømø har en af Europas bredeste strande, og sandet er så hårdt, at man kan -og må- køre på det. Der er i alt 4200 hektar strand på øen, og stranden er op til tre kilometer bred. Når man står på den populære Lakolk strand mod nord er der sand, vand og himmel, så langt øjet rækker.

På Lakolk strand er vandet fladt og og populært blandt børnefamilier. Lakolk går over i Sønderstrand mod syd, og her er er der mulighed for at "sejle" på stranden i trehjulede gocarts. De flade gocarts kan nå en ganske høj hastighed, så pas på. Drageflyvning, ridning og fjernstyrede biler hører også til populære aktiviteter på strandene på Rømø.

Strandsejler-romo.jpg
Strandsejlerne kan lejes på Sønderstrand i et område, hvor der ikke kører biler. Aldersgrænsen er ti år.

Ingen vokseværk

Rikke og Niels Hobolt er blevet en aktiv del af øens lokalliv og dens foreninger. Øens historie interesserer dem, og når Rikke skal indrette de 25 værelser, gør hun sig umage med at finde ting med lokal tilknytning. Niels sidder i øens lokalråd, og Rikke underviser i yoga og har netop aftalt med præsten, at hun også skal lave et yogahold for mænd.

"Vi kunne sagtens vokse og lave stedet større. Vi kunne sætte hytter op og lave campingplads på den store grund, men det vil vi ikke. Vi slår os selv over fingrene for at være tro mod vores oprindelige idé og tage vare på hinanden," siger Niels.

"Ja, det er nok svært for nogle af de lokale at blive kloge på os, når vi ikke bare ønsker at udvide. Vi kan tjene flere penge og få flere turister, men det vil vi ikke. Vi vil have det gode liv, og den sidste krone er ikke vigtig for os," understreger Rikke Hobolt.

Når man spørger Rikke og Niels Hobolt, hvad der for dem er en god dag på Poppelgaarden, lyder svaret: 

"Jamen, sådan føles det næsten hver dag," siger Niels, mens Rikke tilføjer: 

"Ja, sådan er det. Men der er da også dage, hvor man har ondt i fødderne..."

Hvalernes ø

Rømø står i hvalernes tegn. De gamle kommandørgårde vidner om øens storhedstid i 1600-1700-tallet, hvor en række kommandører fra Rømø sejlede som kaptajner på store hvalfangerbåde. Kommandørerne kom rige hjem og opførte de smukke gårde.

En af dem er museet Kommandørgaarden, hvalfangerhjem for samme familie gennem 12 generationer. Gården står fuldt møbleret og med de typiske hollandske fliser, som kommandørerne hjembragte. Her finder man også et skelet fra en kaskelothval i laden.

Naturcenter Tønnisgård er endnu en gammel kommandørgård, og her tilbydes forskellige ture og aktiviteter til øens gæster. Man kan komme på bunkertur og høre om, hvordan Rømø husede nogle af anden verdenskrigs mest avancerede radaranlæg.

Man kan også tage ud og høste østers og muslinger, fange rejer eller få inspiration til at sanke spiselige bær, urter og svampe i naturen. Naturcentret fortæller også historien om, hvordan der i marts 1996 strandede 16 kaskelothvaler på øen.

Tonnisgaard-romo.jpg
Tønnisgård er en gammel kommandørgård, der i dag fungerer som naturcenter.