Blomster

Har du roser i haven? Derfor skal du tilføje disse "selskabsplanter" side om side med dem

Ingen have uden roser – med sød duft og overdådig blomstring. Roserne er smukke i sig selv, men med de rette selskabsplanter kan du understrege skønheden og skabe helt særlige stemninger.

Roser er gudesmukke, stolte blomster, der klæder de fleste haver, det kan de fleste blive enige om. Men hvis du giver dem selskab af udvalgte planter, som understreger blomsternes ynde, kan du vende skønheden i den retning, du ønsker – gøre bedet særligt romantisk eller trække den udsøgte primadonna i en mere vild og naturlig retning.

Dæk de bare ben

Et bed kun med roser er betagende smukt, og det er en klassisk løsning i mange haver. Ofte er rosenbedet kantet med en lav hæk af buksbom eller lavendel, for roser har det med at få ”bare ben”, fordi blomsterne sidder øverst på grenene. Ud over de klassiske kantplanter kan du også bruge for eksempel småblomstret salvie og almindelig blåkant foran roserne eller imellem den, ligesom den gulgrønne lodden løvefod nærmest er uundværlig i samspil med lyserøde roser. Planterne er alle lave, kompakte vækster, som dækker bunden godt og når op i en højde, hvor de skærmer for rosens ben.

Tallerkner, spir og skærme

Med selskabsplanter kan du skabe netop det udtryk, du holder af. Skal det være yndigt og romantisk, moderne og nytænkt eller frækt og fyrigt? Blå og violette farver passer til alle rosenfarver. Er du til det feminine, er det oplagt at plante blåkant som selskab til de rosa roser. Mere moderne bliver det med blåviolet småblomstret salvie i kombination med varmt gule og abrikosfarvede roser, og iøjnefaldende og fyrig er kombinationen af højrøde roser og for eksempel højrøde dagliljer i en bund af mørk alunrod.

Roser har store, runde blomster, og derfor kan du skabe variation med planter med mindre blomster og andre former som spir, knapper, tallerkner eller lette skærme. Stjerneskærm i hvid, lyserød eller vinrød er fint selskab, og det samme gælder makedonsk blåhat med bordeaux blomster. Purpurtorskemund, salvie og slangeurt har alle spir, mens gillenia og lodden løvefod har mere luftige blomsterstande, og storkenæb har flade blomster.

Tilfældig ynde

Du kan også lade toårige eller vilde planter så sig mellem roserne og opnå et mere naturligt udtryk i dit bed. Lange stande fra fingerbøl er oplagt, og haveklinte med sølvgråt løv og cyklamenfarvede blomster (findes også i hvid og lyserød) på høje stilke er også skønne sammen med mørke roser. Den kortlivede staude matrem med små margeritblomster skaber en uhøjtide lig stemning i selskab med havens primadonna.

Oregano og vild merian er yndige og lette partnere ligesom mange andre krydderurter, og den statelige vilde blå slangehoved liver op i det naturnære bed på den lette jord. Der er masser af muligheder for at give dine roser netop det udtryk, du holder af.

lavendel.jpg
lavendel-og-roser.jpg
blomster.jpg
pink-blomster.jpg
blomster-sti.jpg
rode-og-lyserode-blomster.jpg
forskellige-blomster.jpg
gronne-blomster.jpg
rode-blomster.jpg
Makedonsk-blaahat.jpg

Hvad skal selskabsplanterne kunne?

Dæk bunden

Kompakte planter, som skærmer for rosens nederste del, men ikke skygger for blomsterne.

Nye former

Planter med blomsterformer, som afviger fra rosernes, for eksempel spir, knapper, flade blomster og luftige, flimrende blomsterstande.

Småt er godt

Små blomster, som myldrer om rosernes store, runde hoveder.

Tilfældig ynde

Fine blomster, som sår sig selv lidt på må få og få mellem roserne (skal holdes i ave, så de ikke generer hovedpersonen).

Krydderurter

Lave duftende planter med små blomster.

Farvefest

Blomster i farver, som giver yndige, vovede eller sjove kontrasteller tone-i-tone-indtryk.

Vær obs på gødning

Når du gøder dine roser, gøder du også deres naboplanter, og det kan bevirke, at naboerne bliver kraftigere end normalt. Nogle stauder bliver også mere tilbøjelige til at vælte, især hvis de står lidt i skygge.

Roser foretrækker dog heldigvis en gødning uden for meget kvælstof (N), men derimod med meget kalium (K). Og da det er kvælstoffet, der gør planterne for kraftige, er det derfor af flere grunde vigtigt at bruge gødning med lidt kvælstof og med meget kalium.

15 herlige venner til dine roser

Almindelig blåkant

Nepeta x faassenii. Trives i fuld sol og tolererer både sand- og lerjord.

Almindelig buksbom

Buxus sempervirens. Stedsegrøn og trives i både sol og skygge.

Almindelig fingerbøl

Digitalis purpurea. Toårig, som står med bladroset første år og blomstrer andet år.

Blodrød storkenæb

Geranium sanguineum. Trives i fuld sol og veldrænet jord. Gillenia Gillenia trifoliata. Vil gerne have sol eller halvskygge og fugtig jord.

Haveklinte

Silene coronaria (syn. Lychnis coronaria). Kortlivet staude, som kan opføre sig som toårig. Trives i fuld sol og veldrænet jord.

Lodden løvefod

Alchemilla mollis. Trives i halvskygge og i sol, hvis jorden ikke er for tør.

Makedonsk blåhat

Knautia macedonica. Trives i fuld sol og veldrænet jord.

Matrem

Tanacetum parthenium. Kortlivet staude, som sår sig selv. Trives i sol til halvskygge og almindelig havejord.

Purpurtorskemund

Linaria purpurea. Trives i sol til halvskygge og almindelig havejord.

Slangeurt

Bistorta officinalis. Trives i sol til halvskygge og almindelig havejord (skal holdes i ave).

Småbladet salvie

Salvia nemorosa. Trives i sol til halvskygge og veldrænet jord.

Stor stjerneskærm

Astrantia major Vil gerne have halvskygge eller sol, hvis jorden ikke er for tør.

Storkenæb

Geranium x oxonianum. Trives i halvskygge eller sol i en ikke for tør jord.

Ægte lavendel

Lavandula angustifolia. Stedsegrøn, kræver fuld sol og veldrænet jord.