Køkkenet er hindbærrødt og loftet er gult: Kom med til farvefest hos tekstildesigneren
I det udendørs køkken hos tekstildesigner Sille Windum og hendes familie er der altid gang i simregryderne. Her eksperimenterer hun med plantefarvning og forvandler genbrugslagner til smukke patchworkkreationer, som pryder familiens farverige hjem.
På toppen af en bakke i området Holmene lige udenfor Hillerød ligger et lille hus med udsigt til mose og skov, og her har Sille Windum og hendes familie deres base. Den gule murstensbungalow og skoven omkring danner rammen om både familieliv med to små børn og parrets arbejdsliv. Her har de skåret alt det overflødige fra og skabt en tilværelse i lavt gear.
– Vi købte huset, fordi det lå godt og højt og med skoven tæt på. Det er ikke særlig stort, 97 kvadratmeter, og var dermed heller ikke så dyrt. Derfor kan vi leve som vi gør uden at skulle slæbe store summer hjem hver eneste måned, fortæller Sille, som er uddannet tekstildesigner og syr bæredygtige håndlavede kunsttekstiler på bestilling. Helt fra barn har Sille syet og hendes barndomshjem var fyldt med kreativitet.
– Min mor er lærer og kom tidligt hjem om eftermiddagen, hvor vi lavede alt muligt kreativt. Hun syede også alt vores tøj og havde et stort skab med stof, som havde været i brug før, fortæller Sille. Den nærhed og tanken om at kunne skabe noget smukt uden at belaste kloden er blevet omdrejningspunktet for Silles tekstiler.
Tekstilerne til værkerne farver hun selv med planter, som hun finder på daglige gåture i naturen. Hendes planterejse startede sidste forår, hvor landet var lukket ned, og hvor hele familien pludselig havde deres dagligdag derhjemme. Når Casper holdt Skype-møder gik Sille og børnene ture i skoven.
– Vi begyndte at kigge på planter, og fandt ud af hvilke der kunne farve. Vi farvede og farvede og prøvede os frem, og jeg begyndte at vise det hele på Instagram. Måske fordi jeg er vant til fra Designskolen at hele processen skal dokumenteres, men det giver mig også en masse inspiration og sparring tilbage fra andre plantefarvere, siger Sille. Som månederne gik, blev plantefarvning og patchworksyning Silles arbejde.
– Det første gardin jeg syede var til vores egen stue, fordi den var så varm, når solen stod ind ad vinduerne, at vi måtte spise aftensmad i undertøj. Jeg postede et billede af det på Instagram, og så var der en anden, som også kunne tænke sig et, og sådan startede jeg med at sy på bestilling. I starten købte Sille ikke stof, men fik en masse gamle lagner forærende, og nu køber hun i genbrugsbutikker, hvis hun mangler. – Det betyder at intet nyt er blevet lavet for at mine gardiner, vægtæpper og sengetæpper er kommet til live, fortæller Sille.
Annonse
Indretning som et sammenhængende mønster
Evnen til at se mønstre i alt bruger Sille også når hun indretter. Hun ser deres hus som et mønster i 3D og placerer tingene, hvor de passer ind. De mange farver på vægge, lofter, døre og karme er også en del af mønsteret, og Sille kan godt lide at bruge mange af dem.
– Jeg ser ikke alle farverne som et modigt valg, men bare det rette valg. Det hele skal passe sammen og ind i mønsteret. Hele vores hus med haven rundt om har jeg indrettet som én stor enhed, siger Sille, som også i indretningen har fokus på at skrue ned for unødigt forbrug. Der er nemlig ikke meget nyproduceret at finde i den gule murstensvilla. Langt de fleste møbler og ting er enten skabt af Sille og Casper selv eller købt brugt.
– Jeg synes at det er en kvalitet, at møblerne har levet et andet sted før, og jeg tager mig hellere tid til at slibe og male end at købe nyt. Det er tilfredsstillende, og så synes jeg også, at det rent æstetisk er pænere, slutter Sille.
Hvem og hvor?
Hvem: Sille Tabita Bregnehave Windum, 36 år, tekstildesigner, hendes mand Casper, samt børnene Hugo på 4 år og Fri på 1 år.
Hvad: Gul murstensbungalow fra 1946 på 97 kvm plus kælder og stor have, samt gårdhave med plantefarvningskøkken.