Dorte og Sørens sommerhus vil gøre selv Pippi Langstrømpe grøn af misundelse
Med udbygningen af et lille sommerhus har Dorte og Søren skabt et hjem, der vil gøre selv Pippi Langstrømpe grøn af misundelse. Kig med indenfor i parrets univers, som er en oase af skaberglæde og iderigdom.
Planen var egentlig bare at købe en grund og bygge et lille fritidshus, som de kunne søge til i weekender og ferier. Det skulle være i ret primitiv stil med et shelter, i afsidesliggende natur og gerne langt væk fra København. Men i søgningen efter en naturgrund, var grunden i Hornbæk den første der poppede op, og så snart de trådte ind på den, gik nye drømme i gang.
– Det var et hus til nedrivning, og grunden var vokset til på en måde, så vi med det samme fornemmede, at der kunne ske så meget kreativt, som passede til vores behov, fortæller Søren. Det er formen på selve grunden, der har været med til at bestemme husets arkitektur. Grunden er meget lang og kileformet, så for at overholde byggereglerne i området, er der bygget højt og smalt. Resultatet er et helt unikt hus med mange kroge, hjørner og små stier, og fra tagterrassen kan man overskue et helt lille kongerige af hittepåsomhed.
Bæredygtigt byggeri
Huset på grunden blev faktisk ikke revet ned, men er blevet renoveret og ombygget. Søren er tømrer, og med sommerhuset her har han fået mulighed for at bygge på præcis den måde, han mener huse skal bygges på. Nemlig med så få forskellige slags byggematerialer som muligt. Der er brugt træ og træuldsisolering, ler og mursten, som er behageligt at arbejde med, og som giver et godt indeklima. Søren elsker desuden at finde gamle genbrugsmaterialer med en interessant historie, f.eks. er vinduerne fra den gamle russiske ambassade i Hellerup. Efterfølgende har han selv bygget rammer og karme til. Det er ikke et princip for ham kun at bygge igenbrugsmaterialer, men han holder utrolig meget af den kvalitet, man lavede tingene i dengang. Huset er yderligere bæredygtigt, idet han har købt beklædningsbrædderne direkte på et savværk, og alt er skåret i Danmark, så der er ikke lange transportveje.
– Hvorfor være en del af det store forbrugshjul, når du har alle de gode materialer lige ved hånden, siger Søren.
Annonse
Friluftsliv og stjernekig
Bygningerne ligger spredt på hele grunden, og derved bliver haven og de mange små siddepladser, udendørs hylder, vaske og borde en integreret del af boligen, og det er netop det, der gør den lidt Pippi-agtig. Og selvom parret allerede er nået langt med sommerhuset, er der masser af byggeplaner, de stadig drømmer om at føre ud i livet.
– Vi ser frem til at kunne sove på taget med kig til åben himmel, fortæller Dorte. Planen er først at beklæde taget med et underlag af brædder, og derefter bygge et shelter på selve taget. Når vi er her, lever vi jo meget af vores liv udendørs, ofte foregår også måltiderne ude både forår, sommer, efterår og sågar vinter, siger Dorte, der elsker at stikke af fra lejligheden i byen og komme op til frisk luft, fugleliv, stjernekig og gode naboer.
– Huset og haven er perfekt til ro og fordybelse, og vi regner da også med at skulle bo her, når vi går på pension, slutter parret.
Tip
Hæng florlette gardiner på en gren som afskærmning for åbne hylder med opbevaring.
Hvem og hvor?
Hvem: Søren Olsen, tømrer, 49 år, Dorte Mikuta, læser teologi, 53 år, og store delebørn, som kommer i weekenden.
Hvad: Fritidshus med flere tilbygninger på i alt 120 kvm.