Søren Vester og dræbersnegl

Søren Vester klar med gode råd mod dræbersnegle: ”Det fungerer bare”

Ifølge designer og havemand Søren Vester er der flere ting, du kan gøre for at beskytte din have mod en slimet snegleinvasion – men der er også flere ting, du absolut ikke bør gøre.

”Det har været de mest optimale betingelser for dræbersnegle i år, for der har ikke været alt for meget sol, og sneglene elsker fugt og skygge. Det er derfor, de er allevegne.”

Sådan siger Søren Vester til alt.dk som svar til de mange frustrerede haveejere, der har undret sig over, hvorfor deres haver og planter har været ekstraordinært invaderet af den iberiske skovsnegl – eller dræbesnegl i folkemunde.

Søren Vester

Du kender nok Søren Vester fra populære tv-programmer som ”Vores genbrugshjem” og ”I hus til halsen”.

Den iderige og kreative vestjyde er desuden kendt fra haveprogrammet ”Søren Vesters have”, hvor han luftede sine grønne fingre i sin egen 10.000 kvadratmeter store have.

Havemanden og designeren har også selv haft regelmæssigt ”besøg” af de slimede bløddyr i sin køkkenhave, og for ham er der ingen tvivl om, hvordan du bedst kommer dem til livs:

”Du skal anskaffe dig nogle ænder og lave en 1-meter bred løbebane rundt om grøntsagsproduktionen, for ænderne spiser simpelthen sneglene. Så det er en god idé, hvis du har en stor produktion. Det fungerer bare,” siger Søren Vester, som også selv tidligere har haft ænder til at løbe rundt i haven.

Et par brædder og en saks fungerer også

Hvis det lyder for omstændigt med ænder i haven, så har Søren Vester også andre råd til, hvordan du kan komme de små skadedyr til livs:

”Jeg tror, vi kommer til at forholde os til, at vi skal hegne områder ind. Jeg har selv planer om at lave et bur med insekthegn rundt om grøntsagerne, og det er man nødt til. Med det omfang, det har nu, er det nemlig ikke muligt at komme sneglene helt til livs, for det er virkelig som at være midt i en tsunami,” fortæller han og afslører endnu en anordning fra sin egen have:

”Jeg har lagt nogle plastikbakker langs bedene, og så kravler de derunder i dagtimerne. Så tager jeg en aftentur, hvor jeg løfter bakkerne og sørger for at klippe sneglene over. Det ville fungere endnu bedre, hvis man finder nogle store, bredde brædder og lægger dem langs bedene.”

”Jeg synes ikke, det giver mening at drukne dyr”

Den erfarne havemand har naturligvis for længst hørt om de andre løsninger, mange haveejere har forsøgt sig med – men det er ikke noget for ham:

”Man kan også opsætte elektriske sneglehegn. Det kan sagtens fungere. Det eneste, jeg ville holde mig helt fra, er kemi. Det kan gå udover andre sneglearter som leopardsneglene, som faktisk spiser dræbersnegle-æggene,” siger han.

”Og så er der dem, der hælder kogende vand på dem eller opsætter skåle med øl, som sneglene bliver tiltrukket af. Men jeg synes ikke, det giver mening at drukne dyr. De lider i processen, ligesom når man hælder salt over dem – det synes jeg heller ikke, man skal gøre.”

Søren Vester afslutter med et sidste og anderledes råd, som måske kræver en dyb indånding:

”Man bliver nødt til at have en fascination for de ting, der er skadelige. Der skal også være både snegle og slanger og edderkopper i naturen. Det skal selvfølgelig ikke være en invasiv art på den her måde, men vi må bare håbe, at der kommer nogle rovdyr som pindsvin og spiser dem. På den måde er naturen en udvikling, der foregår hele tiden, og allerede næste år kan det se anderledes ud.”

Om dræbersneglen

Iberisk skovsnegl er en såkaldt nøgensnegl, dvs. en snegl uden hus.

Sneglen bliver som voksen 7-15 cm lang, altså lidt mindre end sort skovsnegl, der bliver 8-18 cm, og rød skovsnegl, som kan blive 10-20 cm. Iberisk skovsnegl er oftest ensfarvet mørkebrun eller brunrød, men den brune farve kan variere meget.

Iberisk skovsnegl foretrækker at søge føde i køkkenhaver og prydhaver samt på åbne arealer med lav plantevækst, gerne i nærheden af fugtige områder.

Kilde: www.naturhistoriskmuseum.dk