Haveeksperternes yndlingsstauder

4 haveeksperter: Her er min yndlingsstaude

Vi har spurgt fire haveeksperter, hvilken staude de holder allermest af at se blomstre igen og igen i havens bede.

Dorthe_Kvist_ny.jpg

Dorthe Kvist

Stjerneskærm

‘Astrantia Major’

Jeg har en meget lang liste af yndlingsblomster og stauder, så det er ikke nemt for mig at vælge, men gjaldt det liv eller død, må det blive stjerneskærm, Astrantia major, gerne den der hedder ’Star of Billion’. Med sine yndige blondeagtige blomster og creme og rosa toner, er den romantisk og blid på den helt rigtige måde. Men man skal ikke lade sig narre af dens sarte udseende, for det er en bomstærk staude, der er fuld af livsvilje. En skøn havemakker man virkelig kan regne med, og den er supernem at have med at gøre.

Dorthe Kvists yndlingsstaude er Stjerneskærm.
Dorthe Kvists yndlingsstaude er Stjerneskærm.
Dorthe Kvists yndlingsstaude er Stjerneskærm.
Claus_Dalby_ny.jpg

Claus Dalby

Violfrøstjerne

‘Thalictrum delavayi’

Der er simpelthen så mange skønne stauder, at det er svært at vælge den ene frem for den anden. Jeg vil alligevel gerne nævne en fantastisk vækst, som bliver bemærket af mange, der gæster haven. Det er violfrøstjerne, der blomstrer i juli og august og findes i flere varianter. Blandt andet den ret almindelige enkeltblomstrende Thalictrum delavayi. Og så den særligt smukke Thalictrum delavayi ’Hewitts Double’. Sidstnævnte bliver her i haven små to meter høj, og med sine små fyldte blomster ligner den næsten brudeslør.

Claus Dalbys yndlingsstaude er Violfrøstjerne.
Claus Dalbys yndlingsstaude er Violfrøstjerne.
Claus Dalbys yndlingsstaude er Violfrøstjerne.
Nina_Ewald_ny.jpg

Nina Ewald

Sankthansurt

‘Sedum telephium’

Det er svært, for der er mange, der kandiderer til førstepladsen. Her i haven vælger jeg først og fremmest stauder med blomster, som bierne elsker, da min mand har en lille bigård. En af dem, jeg holder allermest af, er sankthansurt, Sedum telephium. Jeg har flere forskellige sorter – både helt mørke, næsten sorte, nogle med blåduggede blade og mange andre. Jeg må fremhæve ’Matrona’, der bliver op til 50 cm høj, har rødlige stængler og er en nem og robust sort, som blomstrer med små lyserøde blomster (som bierne er vilde med) fra hen på sommeren til frosten sætter ind. Og hvis man ikke klipper den ned om efteråret, kan man glæde sig over de smukke frøstande i både rim og sne.

Nina Ewalds yndlingsstaude er Sankthansurt.
Marlene Muxolls yndlingsstaude er Sankthansurt.
Nina Ewalds yndlingsstaude er Sankthansurt.
Marlene_Muxoll_Staudefeen_ny.jpg

Marlene Muxoll aka Staudefeen

Storkenæb

‘Geranium’

Jeg holder fast i, at min yndlingsstaude er storkenæb, især Geranium ’Summer Skies’, og det har den været i nok 20 år nu. Du finder en storkenæb til hvilken som helst plet i haven – sol eller skygge – og specielt de fyldte sorter er jeg stadig forgabt i. Men smag ændrer sig også gennem årene, og lige nu er jeg også begejstret for Iris Sibirica, Sibirisk iris, som er en af de nemmeste stauder overhovedet. Der findes mange nye hybrider – også med fyldte blomster. Når blomstringen er ved vejs ende, står løvet tilbage som en grøn græstue. Andre yndlinge er Echinacea, purpursolhat, og hybriderne deraf; Paeonia Itoh, busket pæon, der er en krydsning mellem træpæon og staudepæon og har de mest eventyrlige blomster, man kan forestille sig.

Marlene Muxolls yndlingsstaude er Storkenæb.
Marlene Muxolls yndlingsstaude er Storkenæb.
Marlene Muxolls yndlingsstaude er Storkenæb.