Tine og Runes tredje date var en tur på genbrugsstationen med byggeaffald...
Der er ikke mange standardløsninger hjemme hos iværksætterne Tine og Rune på Amager. Parret har sat alle sejl ind på at skabe unikke løsninger i murermestervillaen fra 1922, og resultatet er et kreativt drømmehjem spækket med gode genbrugsidéer og upcycling fra kælder til kip.
Det kan være svært at se for sig, at den elegante murermestervilla på Amager blev købt som et håndværkertilbud med termoruder fra 80’erne, væg-til-væg-tæpper og en mørk og tillukket planløsning. Tine og Rune har nemlig gennemrenoveret hver en centimeter med fokus på upcycling, bæredygtighed og velvære.
– Vi har faktisk ikke boet sammen, uden at vi har været i gang med et renoveringsprojekt. Rune købte huset 14 dage inden vi mødte hinanden, og vores tredje date var en tur på genbrugsstationen med byggeaffald. Selvom jeg først flyttede ind noget tid senere, så har jeg fra start været med i alle processer, som var det mit eget hjem, fortæller Tine.
Facaden, som før var gul og grå, er malet i en farve, som Rune selv blandede, så den fik navnet ”Rune” hos Beckers Maling.
Facaden, som før var gul og grå, er malet i en farve, som Rune selv blandede, så den fik navnet ”Rune” hos Beckers Maling.
Kun taget fik lov at blive
Husets stueetage er blevet åbnet helt op til et stort lyst køkken-alrum med fritlagte spær. Den gamle havestue er blevet revet ned og bygget op på ny – dobbelt så stor og med vinduer til alle sider. Og parret har sat en stor ære i at føre mange af husets oprindelige detaljer tilbage; alle vinduer blev skiftet til de originale sprossevinduer, de smukke plankegulve blev befriet for gamle gulvtæpper, og alle husets radiatorer blev skiftet til ældre modeller. Faktisk er husets tag stort set det eneste, som parret ikke har lavet.
– Vi er meget kreative på hver vores måde. Rune er virkelig god til at se muligheder i en planløsning og har nemt ved at forestille sig de store linjer i hovedet, hvor jeg straks går i gang med farver og teksturer, inden jeg har overvejet, hvordan rummet skal formes, siger Tine, som samtidig understreger, at det ikke behøver at være svimlende dyrt at indrette med god kvalitet.
– Som udgangspunkt vil vi gerne købe brugte kvalitetsmaterialer, men det gør ikke noget, at det har nogle skrammer, så vi finder ofte vores ting på auktion eller bygger vores løsninger selv, fortæller hun.
Annonse
Havestuen er et af parrets favoritrum, især fordi der er varme i gulvet. Rummet stod færdigt en uge før de fik deres datter, så der er tilbragt mange timer herude med at sidde og stirre på deres nyfødte. Havestuen er bygget et niveau under stuen for at give perspektiv i rummet. De bruger det hver dag og nyder at trække haven med indenfor – også når det er koldt udenfor. Lænestolene er Wegners CH25, og gulvtæppet er fra Magasin. Sofabordet fandt de brugt for en slik.
Haveterapi
I haven har Tine fjernet i omegnen af 20 tons herregårdsfliser og perlesten, tæmmet den fuldkommen tilgroede have og plantet nye træer. Omlægningen af haven har været Tines terapirum under en sygemelding og blev til et sted, hvor det handlede om at bruge kroppen frem for at bruge hovedet. Sammen rev parret også den gamle terrasse og havestue ned og fik en tømrer til at bygge den store terrasse, der fører ned til gårdhaven. På taget af skuret og den nyopførte havestue er der lavet sedumtag af græs og planter, som skifter i årets løb. Om morgenen kan de ligge og kigge ud ad soveværelsesvinduet på tagets blomster og insektliv.
– Vi kan godt lide tanken om at bidrage med noget positivt til miljøet, når vi indretter og vi prøver at gøre tingene på en måde, så det er vedligeholdelsesfrit og bæredygtigt. Vi har i det hele taget tænkt ret meget på at træffe nogle valg, som ikke kun kom os til gode, men som folk omkring os også kunne nyde. Før var huset gult og lysegråt og virkelig træt at se på. Alle vores naboer smiler også lidt ekstra til os på vejen, efter vi har malet det, slutter Tine med et smil.
For enden af køkkenet åbner de franske dobbeltdøre ud til en stor træterrasse og et hyggeligt sydlandsk gårdmiljø, som parret har etableret.
Rune har i samarbejde med en ven, der er møbelsnedker, designet det store egetræskøkken. Endevæggen er malet med kalkmaling, der skaber spil og dybde i kontrast til det varme køkken og træspærrene. Lamperne fra Kaiser Idell, der hænger over køkkenøen, er en af de få ting, som er købt nye.
Alle husets gamle vinduer og døre fra 80’erne med termoruder blev skiftet ud med mahogni lavet af en snedkermester på Fyn. Trærammerne passer flot til den mørke facade.
I det lyse køkken-alrum står et langt plankebord, som Rune smækkede sammen på en time, efter lang tids forgæves søgen efter et bord, de kunne lide. Det er bygget af rester af egeplanker fra køkkenet og malet med marmormaling i farven Segeltuch fra Volvox. Rundt om bordet står en blanding af sortmalede stoleklassikere, som Rune har samlet gennem årene. Lamperne købte de af naboen på grundejerforeningens årlige sommerloppemarked.
Til havestuens vinduer har parret fundet brugte, sortmelerede marmorplader og skåret dem til, så de passede.
Tine har for vane at købe forskelligt blåt porcelæn, hvis hun falder over det på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker. Det sorte litografi betyder meget for dem, da det er købt på Avernakø og er et af deres første fælleskøb.
Ned mod havestuen er der bygget en glasvæg af to brugte vinduer, som lige akkurat passede ind. Daybed’en er købt brugt og var det første møbel, Tine købte, da hun flyttede hjemmefra.
Under kirsebærtræet kan man ligge i hængekøjen og nyde haven.
Wegner-gyngestolen var Rune heldig at finde brugt som en barselsgave til Tine. Sofaen fra Stouby købte de på auktion. Den var oprindelig lakeret, men Rune har slebet den, så træet nu står smukt og råt. Sofabordet med kurv i fransk flet er fra Sofacompany, og loftlampen er en Piet Hein.
Trappen var før gemt under tonsvis af laminat, forskellige plader og flere årtier gammel plastikmaling, og den ledte op til førstesalens mørke og snævre gang. Parret sløjfede et lille badeværelse, fik åbnet op til kip og etablerede glasvæggene for at holde rummet lyst og let. Over trappen hænger PH’s kontrastlampe, og den lille bænk er købt i Søstrene Grene. Billedet har Tine arvet fra sin farmor, det er en gammel museumsplakat fra en Miró-udstilling.
I soveværelset står en lille trækommode, som Rune købte brugt og fragtede hjem bag på sin Vespa. Plakaten er et billede af David Bowie taget af den japanske fotograf Masayoshi Sukita, og ved siden af hænger Verner Pantons Moon Lamp.
Det gamle loftrum er blevet lavet til en hems, som bruges til gæsteværelse. Her kan man nyde aftensolen gennem det store runde vindue.
Det lille vitrineskab var et af de første møbler, Tine købte til Ellinors værelse, og det indeholder små skiftende udstillinger.
Tine elsker alt i hør og jordfarver, og derfor passede farven Washed Linen fra Jotun perfekt til soveværelsets rolige atmosfære med lange lyse gardiner. Gulvtæppet var de heldige at finde på auktion.
Hyggekrogen på Ellinors værelse var før en gammel skunk, der tog en masse plads fra rummet. Nu bruger de krogen dagligt til at tumle, læse bøger og stå i vinduet og vinke. Den gamle børneseng er fundet på DBA, og bambuslampen er fra Søstrene Grene.
Tine havde længe gået med en drøm om at lave en vaskeskænk med plads til en stor skolevask. Både vask og skænk har de fundet brugt, og bag skydelågerne er der skåret ud til el, så der altid er strøm til hårtørreren, som samtidig er gemt væk. Messingarmaturerne fra Toni Copenhagen var de også heldige at finde brugt. Det store spejl er købt i Ilva, og glødepærerne i porcelænsfatninger er fra Silvan.
I det nuværende badeværelse lå køkkenet før, så værelset skulle bygges helt op fra bunden. Først lagde de lyserøde fliser med en hvid fuge men måtte konstatere, at det var for upraktisk, så det blev spartlet ud og fik en omgang mikrocement. Badekarret med løvefødder er købt brugt. Rispapirlamperne er fra Den Kinesiske Butik, og gulvtæppet er fra H&M Home.
Til brusenichen har de restaureret to gamle vinduer med ornamenteret glas, der bruges som svingdøre. Brusearmaturet i bruneret messing er fra Toni Copenhagen.
Tip
Arkitektlamper behøver ikke kun være skrivebordsbelysning – parret har dem både i stuen og køkkenet som alternative lyskilder.
Snup ideen
Er du vild med Tine og Runes upcyclede løsninger, så snup nogle af deres mange ideer.
Hack et skab
Annonse
Giv en Billy-reol fra Ikea et nyt look med fransk flet og maling i samme farve som væggen. Knagerækkerne er fra Hay.
Kasser til sko og nips
Sæt masser af kasser på væggen, så du kan få rod væk fra gulvet i entreen og gemme cykellygter, nøgler og nips. Kasserne er fra Trævarefabrikernes Udsalg.
Arkitektlamper i køkkenet
Gør som parret og giv køkkenet kant med gule lamper over arbejdsbordet. Disse er alle fundet brugt.
Bag duggede ruder
Lav en bruseafskærmning af gamle vinduer fra f.eks. Genbyg. Og mens du er ved det, kan du da også male en smuk mintgrøn dør.
Hvem og hvor?
Hvem: Tine Kjær-Strange, 33, iværksætter og indretningsarkitekt, Rune, 37, luftkaptajn, iværksætter og arrangør af festivalen Avernax på Avernakø. Datteren Ellinor på 1,5 år og katten Allan
Hvad: Træbeklædt murermestervilla fra 1922 på 157 kvm plus kælder og 2. sal