8 ting, du (måske) ikke vidste om Søstrene Grene

8 ting, du (måske) ikke vidste om Søstrene Grene

Ved du, hvorfor de spiller klassisk musik i alle butikkerne? Hvem de to brødre, der i dag står i spidsen for Søstrene Grene, er? Og om de to søstre, Anna og Clara, overhovedet findes? Få sjove fakta om butikskæden, der blev stiftet i 1973 i Aarhus, her.

Mange af os har gennem årene prøvet at gå rundt i en Søstrene Grene-forretning, der er kendetegnet ved en - i danske øjne - ret unik stil i butiksindretning og valg af typer af varer på hylderne.

For der er faktisk særlige grunde til, at vi bliver mødt af klassisk musik i højtalere, at du går rundt i en relativ mørk butik, og at varerne stadig den dag i dag altid bliver udstillet på trækasser.

Altså præcis sådan som det var, da den første Søstrene Grene-butik så dagens lys i Aarhus i 1970’erne. 

”Selvom der er sket meget i årenes løb, så er rigtig meget ved Søstrene Grene helt ligesom det var ved grundlæggelsen i 1973. Vores forældre var forud for deres tid, da de introducerede en butik med et selvbetjeningskoncept inspireret af markedspladsen, med elementer fra ballettens verden, og hvor produkterne ikke måtte koste mere, end de burde,” siger kreativ direktør Cresten Grene i forbindelse med butikkens 50 års-jubilæum i år.

Han er selv søn af grundlæggerne, og sammen med sin bror Mikkel Grene ejer og driver han virksomheden, der i dag rummer over 260 butikker på tværs af 16 lande.

Men hvor godt kender du den danske butikskæde? Vi har dykket ned i række sjove fakta. Læs med her og bliv klogere på 50 års Søstrene Grene:

1. Kirkehynder startede det hele

Det var ægteparret Inger Grene og Knud Cresten Vaupell Olsen, der grundlagde Søstrene Grene i 1973. For at kunne kaste sig ud i et sådan forretningseventyr krævede det dog en vis startkapital, og de penge havde ægteparret fra en helt anden type virksomhed, de sammen drev i 1960’erne.

Knud var iværksætter og balletinstruktør med en lille butik i Vestergade 58 i Aarhus, som solgte plaider og antikviteter, da Inger Grene blev ansat som ekspedient. Parret fandt sammen, og de udvidede også med et galleri, hvor de inviterede forskellige kunstnere ind.

Men det var, da de i 1960’erne fik succes med at sy kirkehynder til de fleste kirker i Danmark, at de tjente nok penge til, at de kunne købe en strøgbutik på 1. sal i Søndergade 11 i Aarhus. Og her lå den første Søstrene Grene-butik – som stadig findes i dag, hvor den dog er rykket ned i lokalerne i stueetagen.

2. Butikkens OPRINDELIGE navn…

Knud Cresten Vaupell Olsen og Inger Grene søstrene grene.jpg

Vidste du, at Søstrene Grene ikke altid har heddet netop det? Da den første butik åbnede i Søndergade i Aarhus, kaldte Inger og Knud nemlig deres butik for: Søstrene Grenes Økonomimarked.

Det skyldes, at de var stærkt inspireret af især sydeuropæiske markedspladser med billige varer, og de så en mulighed for at lave en ny butikstype herhjemme med særlig fokus på lave priser, fordi mange i 1970’erne kæmpede med høj inflation og energikrise.

Butikken startede med at sælge især kaffe, the og billige varer importeret fra Kina.

3. Hvorfor spiller de klassisk musik?

Søstrene Grene økonomimarked butik Søndergade Aarhus 1973.jpg
1973_Søstrene Grene, Søndergade 11, Aarhus.jpg

Har du lagt mærke til universet i butikkerne altid består af mørke vægge, en særlig belysning og violiner i højtalerne? Det er der en særlig grund til.

Grundlægger Knud Cresten Vaupell Olsen nemlig kom fra ballettens verden, hvor han havde arbejdet som instruktør. Og han fik inspiration til flere af elementer i Søstrene Grene-koncept derfra, herunder lyden af den klassiske musik, de mørke vægge som kulisserne på et teater, og at fremhæve produkter via en belysning, der også skulle skabe en hyggelig stemning.

4. De lyse trækasser

1989_Grundlæggerne Knud Cresten og Inger opbygger butikken i Aalborg.jpg

De lyse trækasser er overalt i en Søstrene Grene-butik som en central del af indretningen. Og det har de faktisk været siden åbningen i 1973.

De klassiske, rå trækasser kommer oprindeligt af en genbrugstanke. For da butikken åbnede, fik de leveret dadler og figner i netop trækasser i mange forskellige mål. Kasserne var for gode til at smide ud, og for at holde udgifterne nede blev dadel- og figenkasserne genbrugt til opbygningen af butiksudstillingerne.

5. Inger arbejdede for Rolling Stones

søstrene grene Butiksudstilling i Søndergade i Aarhus.jpg

Hvor den ene grundlægger havde en fortid i ballettens verden, så kom Inger Grene også med en interessant baggrund, inden hun med succes drev Søstrene Grene til at blive en stor butikskæde. Som ung drog hun fra Skjern til København for at uddanne sig som indretningsarkitekt.

Før det arbejdede hun således for flere internationalt anerkendte virksomheder inden for blandt andet modetøj, garn og brugskunst. Og hun kunne som et af sine højdepunkter fra den tid prale af, at hun designede og leverede scenetøj til Rolling Stones' World Tour 1971, efter at have mødt dem på et hotel i København.

6. Findes søstrene Anna og Clara?

Anna og Claras vidunderlige verden”. Sådan blev Søstrene Grene-butikken helt fra starten præsenteret med de to søstre, Anna og Clara, som en bærende del af butikskædens univers. Samtidig har de to søstre også været omgivet af en del mystik.

1989_Åbning af butikken i Herning. På billeder fra venstre Cresten Grene, franchisetager Keld 'Buller' Jensen og Inger Grene.jpg

For selvom man som kunde nærmest kan føle, at man personligt kender Anna og Clara, når de indgår i stort set alt kundekommunikation både online og på skilte i butikkerne, så er søstrene fiktive, og de findes ikke i virkeligheden.

Når det er sagt, så blev hele idéen til de to søstre skabt med kraftig inspiration fra Inger Grenes fars to ugifte storesøstre. De havde dog andre navne, men de var - ligesom Anna og Clara - forskellige på den vis, at den ene var kreativ æstetiker, mens den anden var praktisk og organiseret.

7. Brødre driver virksomheden i dag

Søstrene Grene er fortsat på familiens hånd, efter at Knud Cresten Vaupell Olsen døde i 2000, og Inger Grene gik bort i 2021.

1993_ Butikken på Vestergade i Odense.jpg

De fik tre børn, datteren Malene Grene Sich, samt sønnerne Mikkel og Cresten Grene, og i dag ejes og drives virksomheden af de to brødre. Mens Mikkel er CEO, er Cresten kreativ direktør og konceptansvarlig, og de har – ganske som de fiktive familiesøstre Anna og Clara – hvert deres fokus, når det gælder forretningens drift og udvikling.

8. Butikker i hele verden – og ikke størst i Danmark

Søstrene Grene er for længst blevet en international virksomhed. Island var det første land uden for Danmark, hvor kæden åbnede en butik i 2005. I dag har detailkæden mere end 260 butikker fordelt på 16 europæiske lande.

2.jpg

Faktisk er Danmark heller ikke længere det land, hvor der er flest Søstre Grene-butikker. For selvom der i dag er 53 butikker med kædens navn herhjemme, så vil du syd for grænsen finde, at der er flere end 60 Søstre Grene-butikker i Tyskland.

2016_Septemberkollektionen lanceres i Aarhus.jpg