Blomsterhave

Det er nu, du skal sikre næste års blomsterflor: Så nemt kan du høste dine frø fra haven

Sara Mau er fascineret af den skønhed og livskraft, som selv bittesmå frø fra hendes blomster gemmer på. Her får du hendes bedste tip til frøhøst og opbevaring af de små skatte.

Blomster har altid været en kilde til glæde for Sara Mau, og i dag har hun en have fyldt med dem – samt et lager af frø i kælderen.

"Blomsterglæden startede, da jeg var barn, for på ødegårdsture til Sverige lærte min mor mig alt om vilde blomster," fortæller Sara.

Det frø, der blev sået i barndommen, fortsatte med at spire, og da Sara flyttede i lejlighed i 1990’erne, var det orkideer, der havde hendes interesse.

"Senere fik jeg en tagterrasse, og så gik det amok i et rent blomsterhav, hvor der dårligt var plads til bord og stole," griner hun.

Irlands klokke er en sjov sommerblomst med en hvid blomst i midten af hvert bæger, som giver planten prydværdi i lang tid. Vil du samle frø fra planten, skal du til gengæld være på pletten, for de triller hurtigt af. Her får irlands klokke selskab af matrem og vinget hindebæger, der egner sig fantastisk til tørring.
Prydtobak bliver bestøvet om natten, og for at tiltrække opmærksomhed dufter blomsterne vidunderligt på den tid af døgnet. Blomsterne kan se trætte ud om dagen, men begynder at strutte hen under aften – eller når de kommer ind i en vase. Planterne krydser sig indbyrdes, så nye planter fra frø kommer ikke nødvendigvis til at ligne den plante, du har høstet fra.
Det er nemt at høste frø fra prydtobak, for de oprette kapsler er fyldt med bittesmå livgivere, der hver især kan blive til en ny plante. Denne smukke sort hedder ’Bronze Queen’.

Hobby blev til livsværk

For godt ti år siden blev bylivet skiftet ud med hus og en 1.200 kvadratmeter stor have i Bagsværd. Her bor Sara med sin familie, og for at tilgodese alles behov er den ene halvdel forbeholdt trampolin og fodboldspil, mens den tidligere køkkenhave er omdannet til et bed med en overdådighed af sommerblomster i smukke farver.

I flere år var blomsterne en hobby ved siden af Saras arbejdede som kostumier på Det Kongelige Teater, men da hendes far blev syg, og hun tog orlov for at være sammen med ham, gav det også anledning til at tænke over, hvad drømmen egentlig var.

"Der gik 14 dage, fra beslutningen var truffet, til jeg åbnede frøbutikken Botania. Min mands motto er ”Det er vigtigst at udkomme”, så det gjorde jeg," fortæller Sara.

Solsikke er en kurvblomst, hvilket betyder, at en enkelt blomst består af en række mindre blomster med sterile randblomster. I midten udvikles frø, placeret i spiraler i begge retninger. Spiralerne har et indbygget matematisk forhold, nemlig efter den såkaldte Fibonacci-talrække, som fremkommer ved at lægge de to foregående tal i rækken sammen. Spiralerne i solsikken er derfor for eksempel 34 mod højre og 55 mod venstre.

Så blomster til frøhøst

Drømmer du om at dyrke sommerblomster, som du senere kan høste frø fra, så spirer nedenstående planter godt, samtidig med at der bliver masser af frø at høste:

  • Frøkenhat
  • Hareøre
  • Jomfru i det grønne
  • Morgenfrue
  • Solsikke
  • Stolt kavaler
  • Valmue
  • Ærteblomst
  • Alle græsser

Skal være nemt

Hun bestiller frø fra flere forskellige leverandører, måler dem selv af og fylder dem i poser, og herfra foregår handlen via hjemmesiden.

"Jeg dyrker selv blomster og høster frø, men alle de frø, jeg forhandler, er købt, så jeg er sikker på, at de er tjekket for sygdomme, og at spireprocenten er i orden," forklarer Sara.

Frøene bliver udvalgt efter, hvad hun selv ville vælge, hvis hun havde plads til alt, hvad hun kunne ønske sig. Desuden lægger hun vægt på, at planterne er nemme at lykkes med, så blomsterglæden spredes.

Der findes mange finurlige plantenavne, for eksempel jomfru i det grønne. Blomsterne er hvide, rosa eller lyseblå, men det er især de oppustede frøstande, der er iøjnefaldende. Den dekorative kapsel har fem rum fyldt med små, sorte frø. Sara bruger gamle engelske måleskeer, når hun fylder frø i poserne.
Botanisk set består frøkenhat af en lang række kronbladslignende blomster med et frø for enden af hver. I modsætning til de fleste andre kan du samle frøkenhatfrø, før de modner og lade dem modne færdig efter høst. Vær opmærksom på, at plnaterne krydser indbyrdes – derfor er det altid spændende at se, hvordan nye blomster ser ud.
’Kiss me over the garden gate’ er en smuk sort af orientalsk pileurt, som blomstrer flittigt og derfor sætter masser af frø, som du kan så umiddelbart efter høst.

Frøets magi

Sara satser primært på blomsterfrø for udelukkende at forhandle noget, hun selv har erfaring med.

"Jeg har en stor forkærlighed for de blomster, jeg selv kan sanke frø fra, eller som villigt selvsår, for jeg synes, frø er en fantastisk resurse," siger hun.

Når hun ikke er i gang i frøbutikken, formidler hun sin frø- og planteviden videre, helst på en ikke-nørdet måde, i form af kurser og foredrag. Derudover tager hun hvert år på haverejse med sin mor.

"Jeg er opslugt at det frøeventyr, jeg har sat i gang, men hvis jeg havde tid og plads, kunne det være sjovt at udvikle mine egne sorter af dahlia og frøkenhat," slutter Sara – og der er ingen tvivl om, at hendes små frø er fyldt med blomstrende drømme.

Se mere på botania.dk, hvor du ud over at finde frø kan købe udstyr til havearbejdet og tilmelde dig kurser og workshops. Du kan også følge Saras blomster- og frøbilleder på @botania_dk.

Nogle frø spreder sig med lynets hast, og så er det umuligt at samle dem. Sara har dog en perfekt løsning, for hun binder blot et lille net om stænglen, lige inden frøene modner. Når de er klar, klipper hun stænglen af, så frøene alle lander i nettet. Her er det stauden stjerneskærm, der har fået frøfangerpose på. Du kan bruge samme metode, når du høster julerose- og påskeklokkefrø.
Det er let at høste frø fra kolbehirse. Frøstandene er smukke i buketter, men lad også nogle blive i haven som lækker føde til sultne småfugle, som gladeligt gynger i planterne hele vinteren. Kassen med trådnet er et gammelt engelsk haveredskab beregnet til tørring af frø.

Saras bedste råd til frøhøst

  • Sæt i god tid inden høst et bånd om stilkene på de blomster, du vil samle frø fra – fx de aller flotteste eksemplarer.
  • Høst frø midt på dagen, når det er mest tørt, og vælg gerne et tidspunkt, hvor det allerede har været tørt et par dage.
  • Saml udelukkende modne frø. Hold øje med, hvornår planten selv begynder at smide dem. Mærk på frøene, som skal være hårde; umodne frø går i stykker mellem neglene.
  • Pil frøene ud af frøstandene, som kan være fx kapsler eller bælge, og læg dem tørt.
  • Opbevar frø i papirposer eller kaffefiltre, hvorpå du noterer art og sort. Gem dem tørt og køligt, helst uden temperatursvingninger, fx i en skuffe i et rum med en temperatur omkring 15 grader.
  • Du kan også frøformere stauder, som i modsætning til sommerblomster ofte er vinterhårdføre. 
  • Så frøene i bakker med såmuld samme efterår, og placer dem i drivhus eller under et tagudhæng, så de ikke får for meget nedbør, men hold jorden let fugtig. Den skiftende temperatur er vigtig for fremspiringen, som sker til foråret.
  • Pot om, eller plant ud. Mange stauder blomstrer første år.