tulipan buketter

Luk foråret ind: Bliv inspireret af 6 smukke buketter med tulipaner

I havecentre og supermarkeder står spandevis af smukke tulipaner, lige til at tage med hjem. Bland dem med andre blomster eller grene, og giv din buket et spændende udtryk. Her får du 6 ideer.

1. Tone i tone

tulipan-buket1.jpg

2. Varme kulører

tulipan-buket2.jpg
Tænk væggens farve med, når du sammensætter din buket

Hold udkig efter anderledes tulipaner, fx bordeauxfarvede blomster med yndige gule frynser. Endnu smukkere bliver den dybe farve, hvis du sætter blot et par af tulipanerne sammen med en persisk fritillaria, som matcher i farven, samt en gren af snebolle ’Roseum’ med limegrønne blomster – et spæn dende miks med blomster i forskellige former og størrelser. Glasvasen matcher i farven og stjæler derfor ikke billedet.

3. Fransk charme

De såkaldt franske tulipaner er blevet populære og ser da også fantasiske ud med lange stængler og store blomster. Tulipanerne er genetisk forskellige fra de gængse typer og derfor større en gennemsnit tet. Vælg en høj vase, gerne i farvet glas, så du kan nyde de lange, buede stængler og yndige blomster – her er de i selskab med den florlette hindebæger.

Giv tulipanerne et langt vaseliv

  • Gå efter blomster, der ser safts pændte ud og alle er i knop.
  • Køber du tulipaner i bundter, kan de være i dvale, og i de tilfælde vil der ikke være vand i spanden. Lad bundterne blive i indpakningen, skær et par cen timeter af stilkene, og sæt dem i koldt vand natten over. Herefter er de klar til at blive arrangeret i vasen.
  • Brug en ren vase med koldt vand, og skift vandet regelmæssigt. Skær hver gang et stykke af stænglerne.
  • Forårsblomster trives, når det ikke er for varmt, så du kan øge tulipaners holdbarhed ved at placere dem køligt om natten, og når du ikke er hjemme.
  • Tulipaner bliver langstilkede, hvilket kan være smukt, men foretrækker du dem kortere, så klip et længere stykke af stilkene, og arranger buketten på ny.

4. Eksotisk strejf

tulipan-buket4.jpg
Vasen er vigtig for det samlede udtryk – sæt samme buket i forskellige vaser, og find det perfekte match

Tulipanen er en klassik forårs blomst, som får et nyt udtryk, når du lader den spille sam men med planter fra lunere himmelstrøg som grevillea og kængurupote i matchende kulører. Den brede vase giver blomsterne plads til at vise sig, men stjæler ikke rampe lyset, når farven matcher både blomster og væg.

5. Blide forårspasteller

Det gryende forår kalder på buketter med blomster i sarte pasteller, som er smukke sammen med spirende grene. Et godt bud på en smuk kombination er fyldte lysegule tuli paner, lyslilla klematis og birkegrene. Buketten får et hyggeligt og landligt udtryk med den søde vase i flet.

Skimmel i havetulipanerne

Når tulipaner dukker op i haven, kan de være angrebet af svampe sygdommen tulipangråskimmel (Botrytis tulipae). Løgene kan være så inficerede, at der slet ikke kommer en plante frem, eller bladene kan være deforme og med brune pletter, der afløses af grålig skimmelbelæg ning. Hvis blomsterne folder sig ud, kan også de være plettede.

Den mest effektive bekæmpelse er at fjerne sygt løv, og er angrebet voldsomt, er det sikrest at fjerne hele planten, da svampe sporerne let spredes med vind og regndråber. Du kan modvirke tulipangråskimmel ved udelukkende at lægge sunde, faste løg. Derudover er det en fordel ikke at lægge løgene samme sted år efter år.

6. Utraditionelt i vasen

tulipan-buket6.jpg
Stil din buket et sted, hvor dags lyset kan skinne gennem vase og blomster

Det giver spændende resultater, når du blander blomster, du normalt ikke ville sætte sammen, fx tulipaner og store liljer. Måske får du lyst til at finde malergrejet frem og lave dit eget billede af buketten. Vasen af stentøj giver et roligt, neutralt og men samtidig elegant modspil til den vovede buket.

tulipan-blade.jpg
Papegøjetulipan med krøller langs blosterbladene er skøn i knopstadiet, men også eventyrlige, når den er udsprungen. Der findes flere sorter, blandt andet ’Green Wave’ med et charmerende farvespil mellem rosa og frisk lysegrøn.

Find din yndlingssort

Når du køber smukke tulipaner hos blomster handleren eller i supermarkedet, er der desværre sjældent sortsnavn på. Vil du gerne dyrke lignende sorter i haven, må du derfor gå på opdagelse hos løgforhandlere, fx billige tulipaner.dk og blomsterverden.dk eller hollandske bulbi.nl – her kan du ofte søge efter bestemte farver, former og blomstrings tidspunkter, så du finder præcis den tulipan, du bedst kan lide.

Tulipanløgene kan du sætte i jorden til efteråret eller hen over vinteren, blot der ikke er frost i jorden, og så vil de blomstre det kommende forår. Tilbage er der bare at glæde dig!