Sommerdrømme snyd

Hård kritik af årets Sommerdrømme: 6 deltagere har lagt et fuldstændig enslydende opslag på Instagram...

”Uretfærdig casting” og ”den uddannede mod de u-uddannede”, skriver seks af deltagerne i TV 2’s Sommerdrømme nu i enslydende opslag på Instagram – hvor de henviser til, at det var ulige vilkår, at de dystede mod en person, der er uddannet håndværker.

Vinder af årets Sommerdrømme blev onsdag i bedste sendetid kåret på TV 2, da eks-parret Nicolaj Holte og Louise Holte Læssøe fra Rødovre løb med sejren i det populære boligprogram – og et sommerhus til en værdi af to millioner kroner.

Den ene dommer, Jacob Carlsson, påpegede, at det særligt var det håndværksmæssige, der spillede ind på Louise og Nicolajs sejr.

"De endte med et hus, som fremstod håndværksmæssigt helt færdigt. Det vil altid skabe en behagelig følelse, når man kommer på visit, så man ikke kommer til at fokusere på ting, der er halvfærdige," siger dommer Jacob Carlsson til TV2.

Men nu har de seks andre deltagere i et enslydende opslag på Instagram delt en form for udtalelse, hvor de henviser til, at de mener, at konkurrencen er foregået på ulige vilkår.

De starter med at skrive i deres opslag, som består af seks billeder med tekst på:

”Hvordan ville det mon være, hvis der var en uddannet og erfaren bager med i Den Store Bagedyst? Gad vide, hvordan det ville påvirke de andre deltagere, der kæmper på nogenlunde lige fod rent håndværksmæssigt og har været ærlige om deres kunnen inden programstart?”

Gennem syv programmer har fire par dystet mod hinanden i konkurrencen, der går ud på at renovere en nyopført og ufærdig feriebolig, så der til sidst står fire fuldstændig færdige sommerhuse tilbage.

Artiklen fortsætter under videoen...

Er uddannet tømrer

Ingen af de seks andre deltagere gik ind i konkurrencen med professionel håndværkererfaring, og i de syv udsendelser på tv har det ikke været fremme, at vinderparret bestod af en deltager, der har en håndværkeruddannelse.

Nicolaj Holte har i et interview sn.dk for seks dage siden fortalt, at han er uddannet gipstømrer, også kaldet byggemontagetekniker, men at han ikke mener, at det har givet parret en fordel i konkurrencen.

De andre deltagere henviser i kryptiske vendinger i deres fælles opslag til, at de ikke var orienteret om, at en af de andre deltagere havde en uddannelsesmæssig fordel:

”Mon ikke deltagerne ville kontakte produktionsselskabet, så snart de fandt ud af at der var en uddannet bager til stede, for at gøre opmærksomme på, at de havde luret dette års twist, benspænd, eller sjove påfund. Kært barn har mange navne... "Den uddannede mod de u-uddannede." Det skævvrider naturligvis hele den håndværksmæssige del af konkurrencen, men det måtte de selvfølgelig have taget højde for. Eller hvad?”, skriver de seks deltagere deres fællesopslag.

Sommerdrømme-deltageren Bashar Shahmorad skriver sammen med sit opslag: ”Med respekt og kærlighed til alle deltagere er det vigtigt at pointere en uretfærdig casting.”

Og hans bror kommer med samme budskab: ”Ikke at vi havde en chance mod alle vores dygtige venner, men princippet om uretfærdig casting er stadig vigtig at pointere.”

ALT.dk været i kontakt med en af deltagerne for at få uddybet deres kritik, da opslaget er skrevet indirekte og i spørgende form. Men det er ikke muligt for dem at udtale sig eller uddybe, lyder svaret.

TV 2: ”Det har ikke været en hemmelighed”

ALT.dk har kontaktet TV 2 og forelagt dem kritikken. Overfor ALT.dk bekræfter TV 2 i en mail, at de er bekendt med Nicolaj Holtes uddannelse. Du kan læse deres svar her.

I uddannelsesguiden for en byggemontagetekniker står der, at de udlæres til at arbejde med træ, metal og gips. Under den halvanden år lange uddannelse lærer man opsætning, montage og beklædning indvendigt af vægge og lofter, og man lærer at montere indvendige døre og glaspartier.

Under uddannelsen får man også en grundlæggende viden om materialer og design, og undervisning i fagene byggemontageteknik, matematik, materialeforståelse og nivellering. Man lærer at anvende forskellige maskiner og værktøj i ens arbejdsopgaver og at opsætte skabs- og reolsystemer, samt væg- og tagskeletter af træ eller metal.

Deltagerne: Er det retfærdig?

Blandt de andre deltagere fremgår det flere gange i deres opslag, at de ikke er af samme opfattelse som TV 2. De skriver eksempelvis:

”Fordelene ved at være erfaren og uddannet kunne være, at man har stort kendskab til alle de materialer og værktøjer, der skal bruges og at man nemt finder sin vej rundt, når der skal købes ind til næste kage på rekordtid? Ingen tidsspilde eller forvirring her...”

De skriver også afslutningsvis i deres opslag:

”Hvis denne uddannede bager til slut vinder programmet primært pga. det bedste håndværk… Er det så retfærdigt?”

Se hele opslaget fra de seks deltagere inde på hver af deres Instagram-profiler herunder:

Artiklen er opdateret efter svar fra TV 2. Læs artiklen med svaret fra TV 2 her: TV 2 svarer på kritik: Jeg kan godt forstå, de er skuffede

Sådan findes vinderen af Sommerdrømme

Vinderen af Sommerdrømme findes på følgende måde: 

De to dommere har hver en tredjedel stemme, når det kommer til, hvem der skal vinde, og den sidste tredjedel er de lokales favorit. Her har 100 lokale stemt på deres favorit blandt de fire par

Kilde: TV 2