Emilie får mange komplimenter for én bestemt stol – og hun har selv sat den i stand

Fyrretræsmøbler og gode genbrugsfund har en stor plads i Emilie Jørgensens hjerte – og indretning. Hun bor i et kollektiv udenfor Aarhus og bruger meget af sin fritid på at istandsætte gamle møbler. Kom indenfor i Ugens Instagram-bolig, som tilhører @mille_moses.

På en nedlagt gård udenfor Aarhus bor 29-årige Emilie Jørgensen i kollektiv. Og selvom hun bor på ganske få kvadratmeter, er det ikke en ulempe for hendes indretning, tværtimod.

”Jeg synes, det er en sjov udfordring at skabe et helt hjem på så begrænset antal kvadratmeter,” siger hun til alt.dk.

Alt i det lille hjem er nøje udvalgt, og Emilie Jørgensen, der til dagligt arbejder som møbelsnedker, giver sig gerne god tid til at finde de helt rigtige møbler, så hun undgår forhastede fejlkøb. Og så er hun ikke bange for bare vægge – hun synes snarere, at de gør indretningen levende og legende.

Generelt er Emilie Jørgensens indretningsstil minimalistisk med en forkærlighed for fyrretræsmøbler, godt design og gode genbrugsfund, som hun har lært af opstøve fra sin mor. Af hende har hun desuden lært at stole på sin intuition, når det gælder indretning. Og det er også dén, hun følger, når hun jagter genbrugsguld.

Mille_moses 1
Selvom Emilie Jørgensen bor på få kvadratmeter, ser hun det ikke som en ulempe i sin indretning.

Hvis de brugte møbler, som Emilie Jørgensen forelsker sig i, ikke er helt, som hun gerne vil have dem, bruger hun sin fritid på at restaurere dem. For sin egen, men også for alle andres skyld. Det betyder nemlig meget for hende at kunne sælge et møbel videre i bedre stand, end hun selv har købt det i.

Kom med indenfor hos mille_moses, som er denne uges Instagram-bolig.

Emilie Jørgensen

29 år og bor i kollektiv på en nedlagt gård udenfor Aarhus. Omringet af naturen, men med kort afstand til Aarhus får hun det bedste fra begge verdener.

Foruden de øvrige kollektivister bor Emilie Jørgensen sammen med sin hund, Loui. Hun arbejder som møbelsnedker i Aarhus og bruger meget af sin fritid på at upcycle møbler og på at strikke og sy.

Du kan følge Emilie og hendes indretning på Instagram-profilen mille_moses.

Hvor har du fået interessen for boligindretning fra?

Min mor er min store inspirationskilde. Jeg var ofte med min mor i genbrugsbutikker som barn, hvor hun kunne finde de mærkeligste ting. Men når det kom på sin plads derhjemme, tænkte jeg næsten altid, at det var virkelig godt set af min mor, for det så altid godt ud. Gennem hende har jeg lært at stole på min intuition, når det gælder indretning.

Hvordan vil du beskrive din indretningsstil?

Hver gang jeg flytter, ser jeg mit snit til at skifte indretningsstil, for der er bare så mange fede retninger at gå. Jeg gør dog en dyd ud af at indrette med, hvad jeg har i forvejen og køber ikke meget nyt. Det er overraskende, hvor lidt der skal til, før hjemmet får et helt andet udtryk. Når jeg køber møbler, er de brugte og trænger til lidt kærlighed, så det får de. Jeg er ikke glad for den køb-nyt-og-skift-ud-kultur, som jeg nogle gange fornemmer på sociale medier, så jeg prøver at sælge et møbel i bedre stand, end da jeg selv købte det.

Generelt er min indretningsstil nok lidt præget af det skandinaviske og mere minimalistiske. Nogle vil måske mene, at mit hjem ofte ligner noget, jeg lige er flyttet ind i. Jeg tager mig god tid til at finde de rigtige møbler, så jeg ikke laver forhastede fejlkøb og køber noget, som jeg ikke vil glæde mig over mange år frem. Jeg er ikke bange for bare vægge, de gør indretningen levende og legende for mig. 

Hvad bliver du inspireret af?

Alt! Det kan være ting, jeg ser på gaden, museer, hjemme hos andre og på Instagram. Jeg følger også store, danske modehuse som &tradition og Gubi, som er gode til at gøre møbler ikoniske og tidsløse, samtidig med at de udfordrer vores forståelse af æstetik.

Spisebordet og de tilhørende stole er fra 70'erne.

Hvad er det seneste, du har købt til din bolig?

Det må være mit spisebord med tilhørende spisebordsstole. Jeg købte det hele hos en ældre dame, hvis møbelsnedker-bror havde lavet det i 70’erne. Stolene skulle lige en tur forbi værkstedet og tilpasses med lidt renere linjer og et flettet sæde. Det er utroligt, hvad små detaljer gør ved et møbel. Jeg er så glad for dem nu. 

Emilie var så heldig at finde den flotte Niels Eilersen-stol i en genbrugsbutik og har siden givet den nyt liv med

Hvad høster flest likes, når du deler det på Instagram?

Min Niels Eilersen-stol. Jeg fandt den i en genbrugsbutik her i Aarhus, så den dér snak om, at man ikke kan finde gode ting i genbrugsbutikkerne, der ligger i byerne, tror jeg ikke på. Jeg har været lige så heldig med at finde gode ting i genbrugsbutikker i byerne som uden for byerne. Jeg har slebet stolen ned og omflettet sædet, så den ikke er til at genkende. Det må være det møbel, som jeg er mest stolt af at have istandsat i min fritid.

Mille_moses 3
Den polstrede stol er dét møbel, der har fulgt Emilie i længst tid.

Hvilken ting har overlevet længst i dit hjem?

Min polstrede lænestol. Den anskaffede jeg mig få år efter, jeg flyttede hjemmefra. Faktisk var det min mor, der fandt den i en genbrugsbutik til sølle 150 kroner, men da det kom til stykket, syntes mine forældre, at den nok egentlig var lidt for grim til, at de ville have den stående. Jeg er vild med den – også nu, godt 10 år senere. Den er edgy, men bringer så meget personlighed og varme til hjemmet.

Mille_moses 4
Standerlampen i fyrretræ har Emilie opgraderet med en ny lampeskærm lavet af bomuldsgarn.

Hvilken ting holder du mest af i din bolig?

Min standerlampe i fyrretræ, som er endnu en genbrugsfangst. Jeg lod lampens oprindelige trumpetlignende lampeskærm blive i genbrugsbutikken og lavede en ny, simpel lampeskærm ud af bomuldsgarn i stedet for.

Hvad er den grimmeste ting i dit hjem, som du elsker alligevel?

Det må også være den polstrede lænestol.

Hvilken indretningsstil eller ting vil aldrig finde vej til dit hjem?

Pastelfarver. Jeg elsker de naturlige materialer – og især træ – og den måde de bringer naturen ind i boligen på. Derfor synes jeg også tit, det er ærgerligt at male træ, medmindre man prøver at redde møblet fra skader og skjule brugsspor.

Hvad er dit yndlingsrum i boligen?

Fordi jeg bor i kollektiv, har jeg kun et værelse, som er mit, så det er selvfølgelig mit yndlingsrum. Og jeg synes, det er en sjov udfordring at skabe et helt hjem på så begrænset antal kvadratmeter.

Hvad er det næste, der skal ske i dit hjem?

Mine vægge står stadig ret tomme. Mit vinterprojekt bliver derfor at lave et quilt til væggen – og på sigt at lavet et reolsystem.

Hvem er dine favorit-Instagrammere, når det kommer til bolig?

@studio_magga

@femte.til.venstre

@gubi

Emilies tre bedste indretningstips

Bland nyt og brugt. Jeg elsker genbrugsfund, men også designs, der er lige dét ekstra, og som man ikke altid kan finde i en genbrugsbutik. Min erfaring er, at designmøbler hurtigt løfter indretningen til at se mere eksklusiv ud, mens genbrugsfund giver sjæl og personlig.

Der er penge at spare. Hvis jeg mangler inspiration, finder jeg stilen de steder, der inspirerer mig mest – fx hos mine yndlingsprofiler på Instagram – og husker den, når jeg handler i genbrugsbutikker eller andre, mere budgetvenlige butikker. Indretning behøver ikke være en dyr fornøjelse. Jeg er fx vild med alt fra Vaarnii, men har overhovedet ikke budgettet til at købe ting derfra. I stedet holder jeg øje på Marketplace og DBA, hvor man kan være heldig at finde fede fyrretræsmøbler, som minder om Vaarniis sager, men til en rimelig pris.

Tidsløse møbler. Lad de store møbler være tidsløse, så de kan leve længere, og lad i stedet de mindre ting som plakater, vaser og lamper være med til at definere din stil. Mindre nipsting kan nemt pakkes væk og findes frem igen, når du savner dem. Det er så tilfredsstillende at kunne opfriske hjemmet med ting, man allerede ejer.