Drømmer du om sommerhus? Denne familie fandt en måde at få ét på – til blot 32.000 kr
Sofie og Morten drømte om et sommerhus, da de en dag på nettet faldt over en slidt campingvogn og besluttede sig for at totalrenovere den. Nu har de skabt endnu et nyt "sommerhus på hjul" – se den vilde forvandling her.
De sad på nettet, da de første gang besluttede sig for at købe en slidt campingvogn til 4.000 kroner. Inspireret af en tendens fra USA besluttede Sofie og Morten fra Vejle sig nemlig for, at de kunne se vilde muligheder i den gamle sag
Det har siden grebet om sig, og det kreative par med to drenge på henholdsvis 1 og 7 år har netop afsluttet deres tredje - og forløbig vildeste - renoveringsprojekt, hvor de har forvandlet en gammel vogn til en topmoderne "mini-lejlighed" på blot fem dage.
Billederne af projektet delte Sofie på Facebook med ordene om, at de have skabt deres eget lille "sommerhus på hjul". Opslaget har i skrivende stund fået over 3.300 likes og næsten 500 kommentarer, ligesom de i dag har over 4.600 følgere på deres Instagramprofil @happycamper_dk, hvor de viser forvandlingerne.
Men er det en drøm, som andre kan kaste sig ud i?
ALT.dk spurgte den 43-årige Morten Mathiasen, der er tømrer og sjakbajs i et større firma, og 31-årige Sofie Dalby Mathiasen, der er uddannet inden for design og marketing management og til dagligt arbejder i en virksomhed, der indretter byrum, hvordan de greb deres seneste projekt an.
Hvordan opstod idéen til at renovere campingvognen?
Da vi var ved at være i mål med vores totalrenovering, faldt vi en dag over en gammel campingvogn på nettet til 4.000 kroner. Idéen i at gøre det samme med dén, som vi netop havde gjort med vores hus, var lidt et spændende projekt, syntes vi. Vi købte den, uden nogensinde at have camperet før, kun med idéen om at gøre den i stand.
Da vi var færdige, blev vi nødt til at afprøve campinglivet, og det forelsker man sig ret hurtigt i. Vi nåede et par sæsoner i den, inden vi faldt for en anden slags campingvogn, som vi også lavede helt i stand og ydermere malede grå udvendigt. Den blev en ret stor attraktion på Hobbystanden til ”Ferie for alle”-messen i Herning Messecenter i 2018. Derfra er det blevet til yderligere en vogn (som man ser her i artiklen), da vi fik vores andet barn og manglede en køjeseng.
Hvor har I fået interessen for renovering og boligindretning fra?
Det er et svært spørgsmål. Jeg tror, at renoveringen gav sig selv i vores husprojekt – jeg var studerende, og da huspriserne i Vejle var høje, måtte vi finde et alternativ. På den måde udviklede vi os som par i en retning, hvor renovering og boligdesign pludselig var blevet en væsentlig del af vores liv.
Instagram og især Pinterest blev mere og mere attraktivt, og mange idéer blev opsporet på disse medier. Det ene førte det andet med sig, og da vi blev tilbudt en boligartikel i INVEJLE, gik det op for mig, at vi måske var ret gode til det her. Vi havde begge noget, som tilsammen udgjorde et rigtig godt team.
Kan du beskrive jeres indretningsstil?
Stilen i vores campingvogn(e) er nordisk inspireret. Let og lys, gerne med træ for at skabe varme og bryde med det kliniske. Jeg er stor fan af farver, især sæsonfarver, og valgte derfor også at betrække campingsofaen med en af sæsonens mest brugte farver i micro-velour.
New Yorker-partier, betongulv, marmor og messing er vi ret glade for, så vi prøver klart at inkludere nogle af disse materialer, når vi designer og renoverer projekter.
Hvad er den mest overraskende inspiration, som I har brugt under dette renoveringsprojekt?
Det må være at indrette en campingvogn som en lille lejlighed. Da vi lavede vores første vogn, havde vi ikke set andre campingvogne, der tog sig ud på denne måde. Vi havde set, hvordan man i USA kunne ombygge en hel skolebus, hvor familier rejste rundt, imens de boede i den, og vi var meget fascinerede af disse projekter.
Hvad var den største udfordring ved dette projekt?
Den største udfordring var og er klart alt det tekniske og konstruktionen i en campingvogn. Der er egenvægt og totalvægt, som skal overholdes. Ligeledes skal konstruktionen være opbygget således, at der er ligevægt, og at kassen stadig er stabiliseret.
Dernæst er der vand, pumper og toilet, som skal fungere. Det kan være en udfordring i meget gamle vogne. Vi har både lagt gulvvarme i en vogn, skiftet hele varmesystemet og fået så meget erfaring med det nu, at vi føler os på hjemmebane i den nuværende vogn. Der skal tilkobles gas til varmeovnen, så luften blæses rundt i vognen, og da vi går med livrem og seler, får vi altid skiftet til helt nye kobberrør.
Hvis I oplevede problemer undervejs, hvad bestod disse i?
Uvidenhed. Man lærer hen ad vejen, og i projekter som disse kan man ikke forberede sig på, hvad som dukker op. Det kan være en fugtskade, som skal repareres, eller et ødelagt vindue som skal findes hos en ophugger, fordi der ikke produceres reservedele til ældre campingvogne.
Vognen var tegnet ned til mindste mål og detalje, for at vi kunne købe materialerne inden renoveringsstart. Men da jeg ikke havde taget højde for, at der var dobbelthjul, stod vi pludselig med et køleskabsproblem. Det kunne simpelthen ikke være der. Så vi måtte trække køkkenet lidt frem og lave en ekstra bordkant, hvilket er en af de ”uventede problemer”, som der dukker mange op af.
Hvad er jeres yndlingsrum i campingvognen?
Det må være sofagruppen. Jeg elsker brændte farver og føler, at rummet er blevet meget større og indbydende, eftersom vi har fjernet den ene længe af rundsiddegruppen.
Jeg synes, at det indbyder til familiehygge – og med små børn er det en del, som vil blive brugt meget.
Hvad er den ting, I holder mest af i campingvognen?
Vasken og bordpladen. Det er praktisk med en stor vask og en fast bordplade med god plads. Normalt er vasken lille, og bordpladen klapper man op – det er en god løsning, når man har gaskogeplader, men da vi har elkøleskab og elkogeplader, er jeg glad for løsningen om en større vask og en fast bordplade.
Hvilke tanker gjorde I jer om økonomien i forhold til boligindretning?
Der er mange faktorer, der spiller ind, når man køber en campingvogn. Hvor gammel er den, er den synet, har den skavanker – og vigtigst: er der fortelt med?
Vi købte denne vogn til 18.000 kroner med nyt fortelt, da det var vigtigere for os, end at inventaret var i god stand, for det skulle alligevel renoveres. Der er brugt mange materialer, og jeg tror, at vi har brugt ca. 14.000 kroner på istandsættelse. Vi har brugt sammenlagt tre aftener og to arbejdsdage (da vi har små børn, var det ret så skemalagt..)
Hvad er jeres tre bedste renoverings-/indretningstips til denne slags projekter?
- Sørg for at de dyre ting er i god stand: vinduer, gasvarmeovn – og så at den ikke har udvendige skader. Det er dyrt og svært at reparere disse ting på en ældre campingvogn.
- Planlæg projektet. Lav en tegning, mål op samt lav en materialeliste. Køb ind på forhånd, så der ikke skal bruges tid på dette under istandsættelsen. Vi brugte tre aftener og to arbejdsdage på denne campingvogn, fordi projektet var godt planlagt.
- Sørg for at få en autoriseret gasmontør til at skifte kobberrør og udføre gastest. På den måde er man sikker på, at det hele er udført korrekt.
Har I nye ideer af denne slags på tegnebrættet?
Ja, vi skal lave en campingvogn mere inden jul, idet vi skal bruge disse to i en udlejningsaftale med Hvidbjerg Strand Feriepark i Blåvand. Vores koncept: Lej en Happy Camper, hvor man kan leje en design-campingvogn sommeren 2021 på den eneste 6 stjernede campingplads i Danmark, har vi fået op og stå med god opbakning omkring os. Vi glæder os til endnu et projekt, hvor vi vil designe en vogn i samme standard, men med en anderledes indretning og en anden farvepalette.
Hvilke profiler indenfor denne slags renoveringsprojekter følger du på Instagram?
Jeg følger mange husprojekter og arkitekter på Instagram. Men jeg har endnu ikke fundet nogle, der designer campingvogne, så det må jeg have til gode.
Til gengæld fremsøger jeg rigtig mange indretningstips til campingvogne på Pinterest, bl.a.:
- Caravans interior
- Caravans bunkbed
- Caravans before and after
- Caravans renovation
- Caravans design