Valnødder er smukke, både som et grønt træ i haven, i buketter og på tallerkenen i forskellige retter eller brød. Tag med på sanketur, og få gode ideer til at tørre og bruge nødden.
Valnødder modner midt i september, når den grønne skal sprækker, og kan høstes frem til slutningen af oktober. Hvis den grønne skal let går af, er nødden klar. Saml nødderne op, straks efter at de er faldet ned, så de ikke ligger og mugner.
Egernets livret
Et valnøddetræ er nemt at have i haven, og du er næsten sikker på at se egern, hvis du har et. Vi mennesker skal være hurtige, hvis vi skal have fat i nødderne, inden egernene har gravet dem ned et hemmeligt sted i haven.
Tit kommer der valnøddetræer op de sjoveste steder i en have tæt på et valnøddetræ, for egernene kan ikke huske, hvor de graver nødderne ned, så til foråret spirer de glemte nødder. De små nye træer kan du grave op og give som en fin værtindegave.
Til tørre
Valnøddebrød
Det skal du bruge:
4 dl lunkent vand
1 dl mælk eller yoghurt
50 g gær
1 spsk. honning
1 tsk. salt
2 spsk. soja
3 spsk. olie
500 g hvedemel
120 g grahamsmel
200 g grofthakkede valnødder
Sådan gør du:
Hæld vandet i en stor skål sammen med mælk, og rør gær, honning og olie i. Lad blandingen stå i 15 min., og tilsæt resten af ingredienserne, men gem 100 g mel til æltning.
Lad dejen hæve en halv time, og ælt den derefter, til den er lækker og smidig. Tænd ovnen på 175 gr., og form dejen til et brød. Drys brødet med mel og lidt salt, og bag det ca. 30 min. Bank i bunden af brødet – hvis det har en hul lyd, er det færdigt.
Adskillige undersøgelser har vist, at valnødder er én af vejene til et sundere liv. Valnødder har, ligesom andre nødder, et højt indhold af både proteiner og kostfibre samt et højt indhold af sundt fedt.