vesterbycrea thea vesterby

Thea gik ned med stress og fik identitetskrise, men så sagde døtrene én ting, som ændrede alt

Da Thea Vesterby gik ned med stress, blev hun kastet ud i en identitetskrise. Hvem var hun, hvis hun ikke kunne bestride det job, hun havde haft i 20 år? Svaret gav sig selv, da hendes døtre en dag foreslog hende at gå i gang med at strikke.

Hvorfor begyndte du at strikke?

Jeg havde været sygemeldt på grund af stress fra mit arbejde hos et digitalt bureau tre gange i tiden fra 2009-2018 og kunne i 2019 ikke arbejde fuldtid mere.

Jeg fik en stilling i HR-afdelingen med 25 timer om ugen i stedet for at arbejde med kunderne. Jeg fik en identitetskrise, fordi jeg ikke kunne varetage det job, jeg havde haft i mere end 20 år.

En dag sagde mine to piger: ”Du kan ikke være en rigtig mormor, hvis du ikke kan strikke!” Og så gik jeg i gang og har ikke kunnet slippe strikkepindene siden. Det var min mor, der lærte mig at strikke.

Hvad giver det dig at strikke?

Da jeg startede med at strikke, var det en måde at bearbejde min stress på. For mig var det helt fantastisk at opleve, at jeg kunne ”regne den ud” med mønsterstrik.

Jeg opdagede, at min hjerne stadig fungerede, og det gav mig håb. Det håb og den glæde gav mig lysten til at skabe noget selv.

Jeg gik egentlig bare i gang med at designe mit første strikkedesign, som var en sweater til min datter.

For mig giver det glæde og værdi i hverdagen at kunne fordybe sig og være kreativ. At sætte sig med en lydbog og strikke er den bedste måde at komme ned i gear. Men det er også givende på flere andre planer, da det giver en ekstra dimension at kunne inspirere andre.

Det er skønt at kunne skabe nogle strikkedesigns til sig selv, men det er vildt at lave noget, som andre kan lide, og som kan give mange gode strikketimer til andre også.

Jeg har fået et nyt netværk af skønne mennesker med samme passion.

foto.jpg

Hvor er du nu i dit strikkeliv? 

I foråret 2023 tog jeg en beslutning om at stoppe med mit arbejde hos Valtech, hvor jeg havde være ansat i 19 år.

Så siden 1. august 2023 er jeg gået helhjertet og hundrede procent ind i min egen kreative virksomhed.

Hvad lægger du vægt på i dit design?

De designs, jeg udvikler, tager altid udgangspunkt i enten mønsterstrik eller farvestrik. For mig er det vigtigt, når jeg strikker, at jeg samtidig skal bruge hjernen.

At følge et ”flow” i et mønster – gentage det – og bare lade én maske tage den næste.

Mine designs har et feminint udtryk og er primært til kvinder. Men jeg modtager gode input fra mine 21-årige døtre, som gør, at mine designs også ender hos teenagepigerne.

I begyndelsen var det ved at se mønsterstrik på YouTube og ved at browse Instagram for flotte modeller. I dag er det mere fra strikkebøger som ”Japanske strikkemønstre” hvor jeg elsker at nørde diagrammer til strikkeprøver, som så ender med et strikkedesign til en sweater, en cardigan, en vest, en halsedisse, et halstørklæde eller noget helt andet. 

Hvad er det særlige ved de to opskrifter, du har valgt at dele med ALT for damerne?

VesterbyCrea.No.44 har en særlig betydning for mig, for det er egentlig det første reelle farvestrik, jeg har lavet. Jeg lavede designet den første sommer i mit nye virke som strikkedesigner.

Langyarns sendte mig en kasse fyldt med farvede garnnøgler, og jeg skabte et mønster, der kunne strikkes med flere farver ud fra et kunstværk, jeg havde set i Wien samme forår.

Siden opskriften er blevet udgivet i august 2023, har den overgået alle mine forventninger i forhold til salg og genopslag på Instagram, og jeg begynder at se den på andre, når jeg forlader mit eget hjem.

Den har på en eller anden måde givet mig håb om, at jeg valgte rigtigt, da jeg sagde mit job op.

WaveBag nettet er baseret på samme mønster som WaveSweateren, der blev udgivet i Laine Magazine vol. 17 og fik forsiden! Jeg elsker mønsteret, fordi man kan skabe det i både ensfarvet, tofarvet eller flerfarvede variationer.

foto2.jpg

Igen et design, der lægger op til egen fortolkning og udtryk. Og et net kan man bare altid bruge. Det kan i princippet strikket i lige den størrelse, man ønsker.

Hvad er din bedste, sjoveste eller mest anderledes strikkeoplevelse?

Jeg vil stadig sige, at den første sweater, jeg strikkede (efter jeg lærte at slå op, strikke ret og strikke vrang) – som var Montgolfier Sweater fra Gepardgarn – var og er den strikkeoplevelse, jeg aldrig glemmer.

For det var dér, jeg opdagede, at min hjerne stadig fungerede.

Jeg forstod ikke opskriften, men fandt ud af, at hvis jeg blot konverterede det skrevne til et Excelark, så kunne jeg finde ud af at strikke mønsteret. Så den har en stor betydning for mig som strikker og for mig som menneske.

Jeg ved ikke, hvad eller hvor, jeg ville være i dag, hvis jeg ikke havde lært at strikke af min mor i august 2019! Så tak mor, og tak til mine døtre, Emma og Maja.

Thea Vesterby