Brodér sommerblomster på tehætten
Broderiet er syet med kontursting, knaphulssting og franske knuder. Enkeltdele kan tegnes af fra motivet og bruges på andre ting, f.eks. en skjortelomme, en kraveflip eller et sjal.
Tehættens færdige mål:
Højde 26 cm og omkreds forneden 72 cm.
Materialer:
Moulinébroderegarn fra DMC (tallene i parenteserne angiver farveplacering på diagrammet):
1 dk laks nr. 353 (1), 1 dk lysorange nr. 3341 (2), 1 dk orange nr. 351 (3), 1 dk lys gul nr. 3822 (4), 1 dk solgul nr. 972 (5), lysrosa nr. 3806 (6), 1 dk stærk rosa nr. 3805 (7), 1 dk rødviolet nr. 718 (8), 1 dk lysest grøn nr. 524 (9) , 1 dk lys grøn nr. 503 (10), 1 dk grøn nr. 502 (11), 1 dk mørkere grønnr. 501 (12), 2 dk mørkgrøn nr. 500 (13) og 2 dk hvid – Blanc. Desuden 50 x 100 cm hvidt bomuldsstof, syntetisk pladevat og hvidt forstof (bomuld, skal kunne tåle stærk varme) i samme mål, hvid sytråd, gennemsigtigt papir og kalkérpapir til stof.
Fremgangsmåde:
Tegnmønsterdelene til tehætten op på gennemsigtigt papir: en for- og en bagside + 2 mellemstykker på hver 6 x ca. 38 cm (de sys senere sammen og skal passe i rundingen). Tegn blomstermotivet over på forsidemønsteret 3 cm fra nederste kant. Tag det lille motiv med knop øverst til højre på diagrammet og tegn det 4 gange over på det ene mellemstykke med 3½ cm´s mellemrum, skiftevis retvendt og spejlvendt 1,7 cm fra øverste kant. Vend det gennemsigtige papir om, så motiverne bliver spejlvendte og tegn dem over på mønsteret til det andet mellemstykke.
Vask det hvide bomuldsstof, inden det anvendes. Klip 1 stk. tehætte til forside med 2 cm's sømrum og klip bagside og mellemstykker med 1 cm's sømrum, undtagen forneden, hvor der beregnes 2 cm. Kalkér blomstermotivet over på forsiden og de små motiver på mellemstykkerne. Klip også for af forstoffet med 1 cm's sømrum.
Broderi:
BEMÆRK: Pres ofte arbejdet undervejs, da stoffet godt kan rynke lidt sammen under broderiet. Det ses dog ikke, når arbejdet senere bliver vatteret. Sy konturer om alle blomster og blade med kontursting og 2 deltråde i nålen, og udfyld dem med 3 deltråde – også med kontursting. I blomstermidten sys franske knuder med hel tråd.
Blomster:
Sy konturer om alle blomster med laks nr. 353 og udfyld delene med 3 deltråde og de farver, som er angivet med tal, der svarer til garnnumrene (se under materialer). Nogle af blomsternes dele sys med knaphulssting, f.eks. kanter på den gule blomst midtfor til venstre, de inderste blomsterblade på midterblomsten og kanter på den orange blomst nederst til højre. Udfyld blomstermidten med franske knuder i hvidt.
Stængler:
Systængler med 2 deltråde mørk grøn nr. 500. De kraftigste stængler (markeret med de tykkeste streger på diagrammet) sys med kædesting, og de øvrige med kontursting.
Blade:
Sy konturer omalle de mindste blade, og ved blomsterknopperne med mørk grøn nr. 500. De øvrige blade er meget varierede. Man kan evt. forenkle farvevariationerne ved kun at anvende én farve til konturerne.
Øverst til venstre:
Sy konturer om bladene under de orange knopper med mørkere grøn nr. 501 og midterstrenge med mørk grøn nr. 500.
Midten til venstre:
Sy konturer om og midterstrenge på de 3 store blade til den gule blomst med lys grøn nr. 503.
Nederst til venstre:
Sy konturer om de 2 blade til de pink stjerneblomster med lysest grøn nr. 524 og midterstrenge med mørk grøn nr. 500.
Midterblomst:
Sy konturer om og midterstrenge på de 3 store blade foroven og de 4 forneden med mørkere grøn nr. 501.
Til højre og venstre for midterblomst:
Sy konturer om de 8 blade på blomsten til venstre og de 2 største blade til rosenknoppen til højre for midterblomsten med grøn nr. 502.
Nederst til højre:
Sykonturer om bladene til de orange blomster med grøn nr. 502, og midterstrenge med mørk grøn nr. 500.
Midten til højre:
Sy konturer om og midterstrenge på de 4 store blade til den gule blomst med lysest grøn nr. 524. Kanten på det nederste blad sys bagefter med knaphulssting. Sy konturer om og midterstrenge på det lille blad til venstre med grøn nr. 502. Bladene udfyldes med de angivne farver på diagrammet.
Montering:
Pres delene og sy mellemtykkerne sammen foroven. Sømmen bliver senere placeret midtfor på toppen af hætten. Klip forsiden til, så der nu kun er et sømrum på 1 cm i rundingen – forneden er der 2 cm til ombuk, det samme på mellemstykket forneden. Klip af syntetisk pladevat tilsvarende dele. Læg de hvide bomuldsdele over pladevatdelene, og ri dem sammen langs kanterne ca. 0,7 cm inde. På forsiden med broderiet ries ekstra mange store sting gennem lagene, så der bliver hold på det hele.
Vattering:
Sy små bagsting med hel hvid tråd i nålen ud og ind imellem blomsterne og lidt udenom, helt igennem begge lag. Der sys bagsting således: Stik nålen op,tag et lille sting tilbage og stik op et stykke foran det første sting. Stingene kommer til at ligne små dekorative prikker. Sy også 6-8 bagsting om hver af de må motiver på mellemstykket. Læg forsiden ret mod ret mod mellemstykket, ri og stik delene sammen på maskine. Læg derefter bagsiden ret mod ret med mellemstykket, ri og stik delene sammen. Klip sømmene smallere og pres dem fra hinanden med fingrene. Sy bagsting langs rundingerne på for- og bagstykke. Sy derefter bagsting i en bue langs blomsterne foroven, flere i spredt orden mellem broderiet og sømmene i siderne og et par rækker forneden. Fold de 2 cm til ombuk om til vrangen og sy kanten til med heksesting. Sy foret sammen og sy det i hætten.
Sy konturer om alleblomster og blade med kontursting og 2 deltråde i nålen.
Udfyld delene medkontursting og 3 deltråde i nålen. Følg blomsters og blades former, se diagram. Sy først langs konturer og del derefter hele tiden formen op i mindre felter, der så bliver udfyldt. De inderste blomsterblade er her syet med knaphulssting, og blomstermidten er udfyldt med franske knuder med hel tråd i hvidt.
DIAGRAM TIL BLOMSTER - KLIK HER
DIAGRAM TIL TEHÆTTE - KLIK HER
Fra Hjemmet nr. 17/2010