Tunesisk hækling

Tunesisk hækling: Forklaringer og forkortelser

Tunesisk hækling er sjovt, hurtigt og meget moderne. Den rustikke tætte struktur holder pænt på formen og er meget velegnet til lunt og smart efterårstøj.

Tunesisk hækling kaldes også hakning og hækles frem og tilbage. En række kaldes en mønsterrækker og består af en fremrække og en tilbagerække, arbejdet vendes ikke. På fremrækken hækles masker op, alle masker bliver på nålen, på tilbagerækken maskes de af igen. Tunesisk hækling bliver tæt og fast, men er ikke elastisk som strik. Vær opmærksom på din hæklefasthed. Hækles for stramt bliver arbejdet meget fast og kompakt, og pas på ikke at stramme garnet på tilbagerækker og omgange.

Forklaringer og forkortelser til tunesisk hækling

Grundrække: Startmønsterrække.

Fremrk: Slå x antal lm op. Hækl lm i de underliggende lænker. Start i 2. m fra nålen. Stik nålen ind i lænken, slå garnet om nålen, og træk nålen tilbage gennem m. Fortsæt på denne måde, til alle m er hæklet. Vend ikke arb.

Tilbagerk: Slå garnet om nålen, og træk igennem 1 løkke på nålen. *Slå garnet om nålen, og træk igennem 2 løkker på nålen*, gent fra * til *, til der er 1 løkke tilbage. Vend ikke arb.

Tunesisk ret: (1 mønsterrække).

Fremrk: Hækl 1 r i hver ribbe, start i 2. ribbe fra nålen. Hækl, til der er 1 m tilbage rk, slut med 1 dvk.

Tilbagerk: Slå garnet om nålen, og træk igennem 1 løkke på nålen. *Slå garnet om nålen, og træk igennem 2 løkker på nålen*, gent fra * til *, til der er 1 løkke tilbage. Vend ikke arb. Gent frem- og tilbagerk.

Grundomgang: (Rundhækling). I dette hæfte er der flere af modellerne som hækles rundt, dvs. at de hækles rundt i spiral uden sømme. Til rundhækling bruges 2 ngl garn ad gangen, 1 til fremomg og 1 til tilbageomg, samt en hakkenål med krog i begge ender.

Fremomg: Slå x antal lm op med ngl nr. 1. Saml lm-rk til ring, og hækl direkte over i 1. lm’s underliggende lænke og de følgende lm, til arb strammes.

Tilbageomg: Vend arb, så det nu ses fra vr-siden, skub løkkerne på nålen ned til modsatte krog, skift til ngl nr. 2, slå garnet om nålen, og træk garnet gemme 2 løkker, til der er 2-3 m tilbage. Vend arb, så det nu ses fra r-siden. Skub løkkerne på nålen til modsatte krog, og gent frem- og tilbageomg, til alle ringens lm er hæklet.

Tunesisk ret: (Rundhækling).

Fremomg: Hækl 1 r i hver ribbe, til arb strammes med ngl nr. 1.

Tilbageomg: Vend arb, så det nu ses fra vr-siden, skub løkkerne på nålen ned til modsatte krog, skift til ngl nr. 2, slå garnet om nålen, og træk garnet gennem 2 løkker, til der er 2-3 m tilbage. Vend arb, så det nu ses fra r-siden. Skub løkkerne på nålen til modsatte krog, og gent frem- og tilbageomg, til alle ringens lm er hæklet. Gent frem- og tilbageomg.

Ribbe: Den lodrette m.

R: Ret. Hækles fra højre mod venstre. Nålen stikkes vandret ind under næste lodrette ribbe, slå garnet om nålen og træk med tilbage. Fortsæt på denne måde, til der er 1 m tilbage. Hækl 1 dvk (dobbelt venstre kantribbe) i sidste m. Vend ikke arbejdet.

Vr: Vrang. Hækles fra ven stre mod højre. Garnet lægges foran arb under ribben, og holdes nede med venstre tommelfinger. Stik nålen ind i den lodrette ribbe bagfra, hiv fat i garnet, og træk løkken tilbage igennem ribben.

Dvk: Dobbelt venstre kantribbe. Hækles i den sidste maske på rækken. Stik nålen ind i den nederste lm således at forreste højre og bagerste maskeled ses som 2 løkker til venstre for nålen. Slå garnet om nålen, og træk med tilbage.

Indt: Indtagning. Der tages ind ved at hækle gennem 2 ribber på én gang

Udt = udtagning: der tages ud ved at hækle ind i mellem de vandrette lænker mellem 2 ribber.

1_tunesisk_haekling.jpg

Ret = r: Garnet befinder sig over m. Nålen stikkes vandret ind under den lodrette ribbe, mellem forreste og bagerste led, slå garnet om nålen, og træk garnet med tilbage igennem ribben.

2_tunesisk_haekling.jpg

Tunesisk ret om dobbelt lænke: Garnet hentes under begge vandrettelænker i mellemrummet mellem 2 ribber.

3_tunesisk_haekling.jpg

Vrang= vr: Garnet føres ned foran arb under ribben, og holdes nede med venstre tommelfinger. Stik nålen ind i den lodrette ribbe, hiv fat i garnet, og træk løkken tilbage igennem ribben.

Tip

Det kan være en god ide at slå lm op på en større hæklenål end der skal hækles på efterfølgende, for at kanten ikke bliver for stram.