Så er vinderne fundet: Danmarks flotteste grydelapper 2020
Hjemmets læsere bliver ved med at overraske med nye måder at hækle og strikke de mest fantastiske grydelapper på. Her præsenterer vi de 10 vindere af vores store konkurrence, DM i grydelapper 2020. Tak til alle jer, der har deltaget med flotte bidrag.
Der var svaner, påfugle, frøer og edderkopper. Der var mumitrolde, halloween spøgelser og ninja turtles. Der var juletræer, julemænd og rensdyr. Ja, der var sågar grydelapper med coronavirus som motiv.
Hen over sommeren væltede det ind med bidrag til Hjemmets store konkurrence DM i grydelapper 2020. Da vi åbnede de mange kuverter, blev vi endnu en gang overvældede over alle de opfindsomme måder, Hjemmets læsere havde hæklet og strikket grydelapper til os på. Tænk, at det var muligt at finde på så mange nye, spændende variationsmuligheder.
Hele 134 forskellige fantasifulde grydelapper var der at vælge imellem, da de ti vindere skulle kåres. Det var ikke nogen nem opgave for juryen med chefredaktør Marianne Gram og håndarbejdsredaktør Louise Gram i spidsen.
– Der har været mange originale og gode løsninger, og iderigdommen har været stor. Hjemmets læsere er både teknisk dygtige og meget kreative, og man kan se, at der virkelig har været tænkt over detaljerne, siger Louise Gram og fremhæver især årets førstepræmievinder, som hun kalder ”et helt lille kunstværk”.
Du kan se alle ti vindere herunder. Til alle jer, der har sendt ind: Tusind tak for jeres medvirken. Vi har glædet os over hvert eneste bidrag. Grydelapperne er på vej retur til jer, hvis I ikke allerede har modtaget dem.
1. præmie
Marie-Louise Rasmussen, Kgs. Lyngby
”Et helt lille kunstværk, hvor hun ligesom har malet med garnet. Det kunne have været et billedtæppe”, mente juruyen om det imponerende løvehoved, som de enstemmigt kårede som vinder af DM i Grydelapper 2020.
Der ligger en særlig historie bag 30-årige Marie-Louises valg af motiv, fortæller hun: – Min morfar, som jeg var meget tæt med, og som har haft stor indflydelse på min kreativitet og opvækst, tegnede en løve til mig, inden han døde af kræft for ti år siden. Siden da har løven haft stor betydning for mig, og jeg har set den som en slags skytsengel. Derfor valgte jeg, at det netop var en løve, jeg ville lave på grydelappen til denne konkurrence.
Marie-Louise blev som barn passet meget hos sin morfar og mormor. Morfaren tegnede meget og inspirerede Marie-Louise til både at tegne og senere at male og lave keramik, men først i februar i år begyndte hun at hækle.
– Det var min svigermor, som lærte mig at hækle, og i den seneste tid, hvor jeg har været på barsel, har jeg haft god tid til at øve mig ved at lave alle mulige ting til babyen. Mit næste projekt må være at lære at strikke, siger Marie-Louise.
Her kan du se en video, hvor Marie-Louise fortæller, hvordan hun har hæklet sin løve-grydelap. Marie-Louise deler desuden sit arbejde på sin Instgram-profil @art_bymarielouise.
2. præmie
Åse Himmelstrup, Valby
Hr. og Fru Grydelap kalder Åse Himmelstrup de sjove ansigter: – Jeg hæklede runde ”dutter” til et projekt, jeg var i gang med, og pludselig lå de der på bordet og lignede øjne, der stirrede på mig.
Pling! Så kom ideen til et ansigt, som blev til Hr. Grydelap. Han nåede lige at få en kone, inden han skulle af sted til konkurrencen.
Åse Himmelstrup står også bag det sirligt pyntede juletræ, der vil pynte i køkkenet op mod jul: – Ideen til grydelappen fik jeg faktisk allerede sidste år, da jeg pakkede julepynten fra juletræet væk. Derefter røg den helt i glemmebogen, lige indtil Hjemmet igen udskrev konkurrencen DM i Grydelapper.
Jytte Kynde Hvas, Harboøre
Det fine Ludo-bræt, som er sat sammen af bl.a. bittesmå oldemorfirkanter, er hæklet af Jytte Kynde Hvas, som er lidt af en veteran i Hjemmets grydelap-konkurrence. Både i 2018 og 2019 var hun blandt vinderne.
– Ludo-spil har gennem generationer været det mest foretrukne spil både blandt gamle og unge i vores familie, fortæller hun om, hvordan hun kom på den sjove idé at hækle et Ludobræt.
Birgit Henriksen, Karrebæksminde
Lige til at sætte tænderne i: Birgit Henriksen har hæklet en flot skinke – som på bagsiden er en lækker kotelet – og på den måde kombineret sin glæde ved madlavning og håndarbejde.
– Jeg elsker at være kreativ. Grydeske og hæklenål er begge indbefattede! Min profession er inden for fødevarer. De gode råvarer. Det er svært at vælge: På den ene side kotelet – på den anden side skinke. Mit bidrag til konkurrencen er en hyldest til det gode danske svinekød, fortæller hun.
3. præmie
Anni Storm, Frederikshavn
– Jeg ELSKER at hækle og ELSKER Mumi- troldene. Livsfilosofien i Mumidalen er noget, alle burde leve efter, fortæller Anni Storm om grunden til, at hun har valgt at udforme sine grydelapper som Mumifar og Mumimor, og dem kunne juryen heller ikke stå for.
– Mine grydelapper med Mumimor og Mumifar er fremkommet ved, at jeg har printet et billede af dem, jeg synes om, og har så hæklet de masketyper, jeg syntes, passede for at skabe figuren, fortæller hun.
Hanne Madsen, Fodby
En høne stikker op af en suppegryde sammen med lækre grønsager i flotte farver på Hanne Madsens grydelap.
– Jeg tænkte, at en grydelap skulle være en gryde, og her kunne naboens høne, som står og kagler, komme i sammen med vores friske nye gulerødder og persille, fortæller hun om det, der inspirerede hende.
Inger Fanøe, Skanderborg
Det var de smukt afstemte farver og det fine håndværk, der fik juryen til at vælge Inger Fanøes to grydelapper af garnrester i 16 forskellige farver.
– Jeg er en gammel pige på 91 år, der hækler mange grydelapper – ikke til pynt, men til daglig brug. Jeg har desværre ikke mere garn, så de sidste fem par, jeg har lavet, er af garnrester, men sikke en fornøjelse, fortæller hun.
Janne Maria Madsen, Køge
En sød lille mus titter frem fra en lysegul ost på Janne Maria Madsens sekskantede grydelap.
– Jeg har designet min grydelap med inspiration fra en lille bitte porcelænsfigur, jeg har haft i min sættehylde, siden jeg var barn. Jeg lavede et par skitser og udfordrede mig selv til at lave en firkant med 3D-effekt, og det blev til denne ostelap med en ubuden gæst, fortæller hun.
Marianne Lind, Hasle
Den smukke farvekombination og ikke mindst den flot hæklede påfuglehale får Marianne Linds grydelap til at skille sig ud:
– Jeg blev inspireret af påfuglens skønhed og de mange farver på dens fjer. Derfor kom jeg frem til dette
bidrag, fortæller hun.
Jytte Jakobsen, Ry
Jytte Jakobsen har hæklet de fire sjove Ninja Turtles-grydelapper til ære for sit oldebarn.
– Mit oldebarn på tre år er vild med superhelte, især Ninja Turtles, og han kan navnene på disse fire – rød Raphael, lilla Donatello, Orange Michelangelo og blå Leonardo – så dem måtte jeg da hækle, fortæller hun.