Vithard Villumsen strikker koraller for en god sag
Der udledes 15 tons plastik i verdenshavene i minuttet – med frygtelige konsekvenser for klodens koralrev. Verdensnaturfonden sætter fokus på problemet med en kampagne, hvor der blandt andet skal skabes en udstilling af smukke koraller på Kattegatcentret. Vi inviterer kreative læsere til at være med.
Vithard Villumsen har været dommer i tv-programmet Den Store Strikkedyst flere gange, han kaldes Strikkeprinsen og er blandt andet kendt for at udfordre sit talent ved at arbejde med alternative materialer som brændenælder, karse og ledninger.
Lige for tiden er det dog almindeligt garn, han har på strikkepindene, for nu skal der produceres smukke koraller i samarbejde med Verdensnaturfonden (WWF).
– Jeg blev spurgt, om jeg ville være med og betænkte mig ikke, for vi har alle sammen et ansvar for at passe på vores miljø og vores jord. Skal der skabes forandringer og bremses hårdt i for udledning af plast i havene, må vi råbe op om problemet i flest mulige sammenhænge. Koraludstillingen er én måde at gøre det på, og for alle der – ligesom jeg – elsker at strikke, er det bare med at sprede budskabet og så i øvrigt komme i gang med garn og pinde, siger Vithard.
Se opskriften på de smukke strikkede koraller her
I praksis går denne del af WWF’s kampagne ud på at skabe en udstilling af strikkede koraller på Kattegatcentret i Grenå. Håbet er, at rigtig mange vil bidrage med tilsendte koraller, og at mange også har lyst til at møde op, når kampagnen skydes i gang med en fælles strikkedag i Kulturhuset på Bryggen i København 24. marts. Ved eventen vil der være flere oplæg – også et af Vithard.
– Der er noget lyst og håbefuldt ved at samles om en fælles sag. Når hver enkelt deltager bliver en del af noget større. Det er på den måde, der bliver skabt grobund for at gøre en forskel. Jo flere koraller vi får strikket, jo flottere en udstilling kan vi lave, og jo mere opmærksomhed bliver der om kampagnen, siger Vithard.
Bæredygtigt strikketøj
Selv for en strikkeprins har det været en ny og spændende udfordring at kreere koraller, og efter en del research har Vithard designet tre forskellige slags.
– Kroppen til korallen er den samme, men så er der forskellige mønstre og pynt. Opskrifterne er samlet i et kit, der kan købes i WWF, men det er selvfølgelig også fuldstændig fint at skabe helt sin egen koral. Man skal bare tænke organisk og blødt og putte noget tungt i bunden f.eks. tørrede bønner. Til fyldet synes jeg, man skal vælge noget naturvenligt og undlade bamsefyld, som er lavet af polyester.
LÆS OGSÅ: Strik for en sag: Årets tørklæde – alle kan være med!
Både i denne og andre striksammenhænge er det vigtigt for Vithard at tænke i bæredygtige retninger.
– Der er flere dimensioner i det. Noget handler om genanvendelse af ting, der allerede eksisterer. Hvis du kan skabe et nyt brugbart eller kunstnerisk interessant produkt ud af gamle kassettebånd, ledninger eller colaflasker, så ender det ikke som skrald. Til almindelig beklædning er det dog primært garn, jeg bruger, men så vælger jeg altid det GOTS-certificerede. Certificeringen står for Global Organic Textile Standards, og det giver garanti for, at hele processen omkring garnet er bæredygtigt – lige fra dyrenes foder til emballage og transport, siger Vithard.
I forlængelse af den holdning giver det næsten sig selv, at garnet til koralkittet, som kan købes på WWF’s webshop, er bæredygtigt bomuld.