De asiatiske ingredienser gør sig godt i en suppe sammen med kylling og dansk perlespelt.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
1 dl perlespelt
1 chili
2 stængler citrongræs
1 bakke kyllingebryst ca. 300 g
1 bundt forårsløg
1 grøn peberfrugt
Annonse
2 fed hvidløg
1 spsk. friskrevet ingefær
1 liter bouillon (f.eks. økologisk grønsagsbouillon fra A. Vogel)
salt og peber
1 potte thaibasilikum eller frisk koriander
__________
1. Skyl perlespelten, og kog den i en gryde med vand i ca. 20 min. Afdryp.
2. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Hak citrongræs fint.
3. Skær kyllingen i tynde strimler. Snit forårsløg og peberfrugt fint.
4. Varm lidt olie i en gryde, og svits presset hvidløg, chili, ingefær og citrongræs. Vend godt rundt.
Annonse
5. Tilsæt kylling og peberfrugt, og hæld bouillon på. Lad kødet simre ca. 8 min. Tilsæt afdryppet perlespelt og forårsløg. Smag suppen til med salt og peber, og server toppet med thaibasilikum eller frisk koriander.
Server med en klat cremefraiche og et godt flute (se side 26), så har du et mættende aftensmåltid.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
1 løg 1 kartoffel
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 dl hvidvin
500 g ærter i bælg – eller 200 g fine frosne ærter
Annonse
5 dl grønsagsbouillon
2 dl sødmælk
salt og peber
saft af 1 citron
200 g daggammelt brød
20 g smør
1 potte frisk basilikum
__________
1. Pil og hak løget. Skræl kartoflen, og skær i små tern.
2. Varm olien i en gryde, og steg løg og kartofler, til løget er klart. Tilsæt hvidvin, og kog ind til det halve.
3. Tilsæt ærter og bouillon, og kog suppen ved svag varme uden låg i ca. 15 min., til kartoflerne er møre. Tilsæt mælk, og blend suppen. Smag til med salt, peber og citronsaft.
4. Skær brødet i tern. Smelt smørret på en pande, og rist brødet, til det er gyldent. Server suppen med croutoner og frisk basilikum.
En italiensk favorit, der både mætter og smager fantastisk.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
1 løg
2 gulerødder
1 courgette
3 stængler blegselleri
100 g bacon i tern
2 fed hvidløg
1 dl tør hvidvin
6 dl bouillon
2 dåser cherrytomater (kan erstattes af flåede hakkede tomater)
2 laurbærblade
1 dåse butterbeans
salt og peber
1 håndfuld persille
frisk revet parmesanost
__________
1. Hak løget. Skræl gulerødderne, og skær gulerødder, courgette og selleri i små tern.
2. Steg bacon sprød i en stor gryde. Tag bacon op, og læg til afdrypning på et stykke fedtsugende papir.
3. Steg løg, presset hvidløg og de hakkede grønsager i ca. 5 min. under omrøring. Tilsæt vin, og lad det fordampe. Tilsæt dernæst bouillon, tomater og laurbærblade, og lad suppen simre under låg i ca. 10 min.
4. Skyl, og afdryp butterbeans. Kom bønnerne i suppen sammen med bacon, og smag til med salt og peber. Server suppen med drys af persille og friskhøvlet parmesanost.
Et super alternativ til de klassiske hverdagssupper. De lækre quesadillas smager i øvrigt godt til alle grønsagssupper!
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
1 løg
1 bagekartoffel
1 spsk. koldpresset rapsolie
2 fed hvidløg
1 spsk. friskrevet ingefær
1 spsk. rød karrypasta
1 liter bouillon (f.eks. økologisk grønsagsbouillon fra A. Vogel)
1 dåse kikærter
1 dåse kokosmælk
salt og peber
1 bundt frisk koriander
4 fuldkornstortillaer
100 g reven mozarella
__________
1. Hak løget fint. Skræl kartoflen, og skær i små tern.
2. Varm olien i en gryde, og svits løg og kartofler, uden at det tager farve.
3. Tilsæt presset hvidløg, ingefær og karrypasta, og rør godt rundt. Hæld bouillon ved, og læg låg på gryden. Lad suppen simre ca. 10 min.
4. Blend suppen.
5. Skyl og afdryp kikærterne. Kom kikærter og kokosmælk i suppen, og kog suppen i ca. 3 min. Smag til med salt og peber, og tilsæt blade af frisk koriander.
6. Opvarm en stor slip let-pande, og læg en tortilla herpå. Top med reven ost, og læg en tortilla over. Steg ved jævn varme, til osten er smeltet. Vend undervejs. Gentag med de øvrige tortillaer. Skær tortillaer i mindre stykker, og server til suppen.
Perfekt suppe i disse madspilds-bevidste tider. For at få mere smag og fylde tilsætter vi også en rest kogte korn og lidt kød.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
1 løg
500 g grønsager (f.eks. blegselleri, peberfrugt, kål, porre, squash)
1 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
8 dl grønsagsbouillon
1 dåse hakkede tomater
200 g kogt kylling (el.lign. rest tilberedt kød)
100 g kogt perlebyg, spelt, ris eller bulgur
1 håndfuld friske krydderurter, f.eks. timian eller persille salt og peber
Tilbehør:
groft brød
__________
1. Hak løget. Skær grønsager i små tern.
2. Varm olien i en gryde, og svits løg, grønsager og presset hvidløg, til løgene er klare. Tilsæt bouillon, hakkede tomater og halvdelen af de friske krydderurter. Lad suppen simre under låg i ca. 10 min.
3. Skær kylling, kød eller pølse i små stykker.
4. Kom perlebyg, spelt, ris eller bulgur i suppen sammen med kødet. Kog suppen i yderligere ca. 3 min. Smag suppen til med salt og peber, og server med resten af krydderurterne og brød.
Sød kartoffelsuppe med chorizo og spinat
Til 4 personer
De søde kartofler giver en fantastisk smag til denne fyldige, cremede og meget familievenlige suppe, hvor yoghurten sørger for lidt pikant syrlighed.
Tid: ca. 20 min. plus kogetid
500 g søde kartofler
1 bagekartoffel
100 g chorizopølse
1 rød chili
2 spsk. olivenolie
1-2 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
8 dl bouillon
1 dl græsk yoghurt 10 %
salt og peber
100 g babyspinat
Tilbehør:
groft brød
__________
1. Skræl begge slags kartofler, og skær i mindre stykker. Skær chorizopølsen i skiver. Flæk chilien, skrab kernerne ud, og hak chilien fint.
2. Varm olien i en gryde. Svits kartofler, chili, presset hvidløg og spidskommen. Rør godt rundt. Hæld bouillon på, og lad suppen simre i ca. 15 min. til kartoflerne er møre.
3. Steg chorizopølsen sprød på en pande i lidt olie.
4. Tag gryden af varmen, og blend suppen med yoghurt. Smag til med salt og peber.
5. Skyl babyspinaten, og afdryp.
6. Server suppen toppet med sprødstegt chorizopølse, babyspinat og brød.