I december havner rigtig meget af julemaden i skraldespanden. Men det er hverken godt for pengepungen eller klimaet, når vi fodrer skraldespanden i stedet for vores maver. Du kan dog minimere dit madspild med disse seks simple råd.
Af: Cæcilie Kallehave Jensen Foto: Michael Bring-Nielsen
I Danmark er vi verdensmestre i at hygge, og hyggen bliver ofte suppleret med god mad. Det gør sig særligt gældende i december, hvor vi får serveret masser af julens retter, som æbleskiver, vaniljekranse, brun sovs og andesteg.
Yvonne Luff Gottfredsen er forfatter til kogebogen ”Uundgå madspild og tryl med dine rester” og desuden ambassadør for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, og hun har flere bud på, hvorfor vores madspild er så massivt i den søde juletid.
"Det handler rigtig meget om vores traditioner og ikke mindst vores hygge. Tingene - og maden - skal gerne være, som det plejer, og særligt i julen hvor familien samles. Så hygger vi lidt ekstra om maden. Når vi mennesker er sammen, så spiser vi sammen. Det er en vane, som ligger så dybt i os, men det behøver ikke at være sådan. Særligt omkring højtiderne er traditionen bare, at vi spiser sammen – og vi skal spise det, vi plejer at spise. Og der skal helst være noget ekstra og anderledes i forhold til hverdagen. Sådan er det blevet bragt videre igennem traditioner," siger hun.
At minimere madspild handler dog ikke om, at vi skal skrue helt ned for hyggen, lyder det fra Yvonne Luff Gottfredsen.
"Vi skal jo ikke hygge os mindre. Vi skal holde traditionerne ved lige, men vi kan godt prøve at passe lidt på. Vi kan sagtens lave den samme mad, men vi skal bare lave mindre mængder – og ellers sørger for at bruge vores rester, så vi ikke spilder alt den lækre mad, vi har tilberedt," forklarer hun.
Derfor kan vi alle gøre en indsats for at få nedjusteret vores madspild lidt – for det er hverken godt for pengepungen eller for klimaet, når vi fodrer skraldespanden fremfor vores maver. Derfor er der flere gode grunde til at skrue ned for madspildet.
Få ekspertens bedste råd til at minimere dit madspild i december herunder – og måske også resten af året?
Ifølge Yvonne Luff Gottfredsen handler det om nogle ganske få huskeregler, når vi skal have skruet ned for vores madspild:
"Planlæg dine måltider, få styr på mængderne og brug din sunde fornuft."
Foto: Michael Bring-Nielsen Yvonne Luff Gottfredsen anbefaler, at man gemmer sine madrester i gennemsigte bokse eller lignende i køleskabet, så man kan se, hvad der er i.
6 tips til at minimere dit madspild
1. Planlæg og få planlægningen til at gå op
Planlæg at få tømt fryseren og køleskabet inden julens mange julefrokoster, så du får plads til resterne.
Få overblik over hvor mange personer, der skal købes ind til – beregn i gennemsnit cirka 500-700 gram mad per person afhængig af om det er frokost eller aftensmad. Du kan supplere med ekstra brød, hvis du er bange for at der ikke er nok mad.
Derudover kan det være en fordel at planlægge din måltider, når du er ude at handle. Tænk i, at fødevarerne også kan bruges i andre retter, men også hvordan eventuelle rester kan bruges de næste dage.
Planlæg juleretterne så de også kan indgå i andre retter imellem julefrokosterne eller på anden, tredje og fjerdedagen.
2. Undgå at sætte al maden ind på julebuffeten på samme tid
Præsenter juleretterne for dine gæster eller lav en synlig kuvertliste, så gæsterne ved, hvad der serveres i løbet af julefrokosten/middagen, og dermed kan tilpasse deres indtag efter det. På den måde er der et naturligt flow i maden, som du efterhånden sætter ind på bordet og ligeledes tager ud fra bordet, inde du straks herefter sætter på køl igen.
Du behøver ikke anrette både forret og dessert på samme tid, så det hele ender med at stå ude i flere timer.
Undgå at retterne står fremme mere end 1-1,5 timer, før det kommer på køl igen.
3. Tænk i portionsanretninger
Lav gerne juletapas retter – en lille portion af hver anretning og hav tillid til, at der er mad nok, selvom du kun anretter et stykke/en portion af hver ret til hver, for eksempel en halv fiskefilet, én tartelet, to minifrikadeller, to små andebryst med tilhørende kål og salater, en skive mørbrad med bløde løg, en lille portionsanrettet dessert (fx chokolademousse, citronfromage, ris a la mande), eller to skiver/slags ost pr person.
Lidt, men godt – og husk, at det er de færreste, som kan spise væsentligt mere til jul, end de kan normalvis.
4. Restehylde: Spises først
Opbevar dine rester i gennemsigtig emballage på en fast restehylde i køleskabet eller i fryseren.
Det er smart at lave en restehylde i køleskabet med den mad, du har tilovers fra julefrokosten/middagen og ikke mindst de madvarer, som har kortest holdbarhedsdato. Det øger restemadens overlevelse og mulighed for at blive spist først eller planlagt ind i en ny ret, hvis du sørger for at holde orden på restehylden – og ikke mindst bruger de gennemsigtige beholdere, så du kan se, hvad der er i.
Hvis du har meget mad tilovers, så overvej at fryse ned i passende portionsstørrelser og gem til aftensmaden i januar. Mad kan miste en smule smag, når du fryser det, men ellers kan det meste fryses.
5. Kom sjatterne i en isterningbakke
Væske er også spild – det er ressourcespild. Der er ingen grund til at hælde den sidste sjat fløde, mælk, rødvin, hvidvin, champagnen eller den sidste sjat portvin ud.
Du kan fryse dine flydende rester i isterningeposer– eller bakker, så de kan bruges i gryderetter, supper eller saucer - det giver et ekstra pift til smagen.
6. Giv en doggybag med hjem
Det behøver ikke være forbundet med skam at give dine gæster en doggybag med hjem, hvis der alligevel er rester. Dine gæster kan bruge resterne til en lækker flæskestegssandwich dagen efter.
Rester fra grøntsager og frugt kan skæres i mindre stykker og fryses ned, så man kan lave en lækker smoothie til morgenmad – kun fantasien sætter grænser!
Det kan bare være små rester, som man deler ud på ens gæster, så de kan bruge det sammen med det, de har derhjemme.
Kilde: Yvonne Luff Gottfredsen
Om eksperten
Yvonne Luff Gottfredsen er mad- og sundhedsekspert