7 lækre opskrifter på vegetarmad

7 lækre opskrifter på vegetarmad

Intet kød eller korn kan slå den fantastiske farvepalet, som planteriget kan præstere. Spis først med øjnene, og spis dig derefter mæt i de skønne vegetarretter, der kan stå alene eller serveres med lette kødretter og fisk.

Tortilla med sød kartoffel og courgette

Til 4 personer

Hvem behøver kød, når man får en mættende ret med æg og kartoffel? Courgetten kan evt. erstattes af en anden grønsag, hvis du har noget ved hånden, du skal have brugt.

6 æg

1 courgette, gerne en gul

2 søde kartofler

olivenolie – rigeligt!

2 fed hvidløg, finthakket (eller 4-5 ramsløg, når de er i sæson!)

flagesalt og peber fra kværn

8 blade frisk salvie

100 g græskarkerner

__________

1. Skær courgetten i 1x1 cm tern, og skær de søde kartofler i tynde skiver. Rist courgetteternene sprøde i olie. Tag dem af, og lad dem afdryppe på fedtsugende papir. Rist derefter de tynde skiver kartoffel sprøde i olie. Vend til sidst hvidløgene hurtigt på panden.

2. Pisk æggene sammen i en stor skål, og kom kartofler, courgetter og hvidløg i. Krydr med salt og peber. Lad æggemassen hvile en halv times tid.

3. Kom en stor pande på blusset, gerne en slip let-pande. Kom godt med olie på panden, skru ned for blusset, og hæld forsigtigt æggemassen på. Lad den småsimre, indtil den har sat sig, vend den med et låg, og hæld tilbage på panden. Lad den stå et par minutter. Den skal ikke blive tør, hellere lidt våd indeni.

4. Rist salvie og græskarkerner sprøde i lidt olie, og krydr med salt og peber. Fordel over tortillaen, og server.

__________

Fortsætter på næste side...Smuk grøn suppe

Til 4 personer

Den intense grønne farve gør, at suppen ser lige så sund ud, som den er!

350 g friske spinatblade

4 skalotteløg, fint hakket

2 fed hvidløg, mast med kniven og finthakket

1 spsk. smør

2 spsk. olivenolie

1 liter hønsefond eller grønsagsfond

flagesalt og friskkværnet peber

ca. ¼ tsk. friskrevet muskatnød

250 g cremefraiche, mindst 18 %

revet skal fra 1 citron eller 4 spsk. friskplukket skovsyre

__________

1. Vask og tør spinaten godt. Steg skalotteløg og hvidløg bløde og gyldne i en blanding af smør og olie. Kom spinaten ved, og lad den falde sammen.

2. Kog fonden op i en gryde, til den bobler, og hæld over spinaten. Giv det hele et opkog – men ikke mere, end at spinaten bevarer sin grønne farve.

3. Blend til en skummende suppe, og smag til med salt, peber og muskatnød. Server i dybe tallerkener med en stor klat cremefraiche. Pynt med citronskal eller skovsyre.Tærter med gedeost, belugalinser og tomater

Til 4 personer

De små tærter egner sig godt som snack eller som forret med en lille salat til.

1 dl belugalinser

200 g frisk gedeost

1 spsk. cremefraiche

1 æg

1 rulle eller tre plader butterdej (fra frost)

½ kilo blandede små tomater, skåret i kvarter

1 spsk. olie

½ spsk. balsamicoeddike

1 fed hvidløg, mast med kniven og finthakket

1 spsk. hakket løvstikke eller skovmærke, hvis de er i sæson

salt og friskkværnet peber

__________

1. Kog linserne møre i letsaltet vand, og afkøl. Smuldr gedeosten, og bland med cremefraiche, æg og de kolde linser.

2. Tænd ovnen på 220 grader. Rul dejen ud, og udstik tolv tærter med et glas. Læg bundene på bagepapir, og kom en lille klat fyld på midten af hver tærte (ca. 1 spsk.). Bag i ca. 10 minutter, til dejen har hævet sig og er gylden.

3. Lav tomatsalaten, imens tærterne bager. Bland tomater med olie, eddike, hvidløg og løvstikke. Krydr med salt og peber. Tag tærterne ud af ovnen, og kom salaten over, mens tærterne endnu er varme. Server med det samme.Sursød radisesalat med dild

Til 4 personer

En sprød lille salat, som er et perfekt alternativ til den evindelige agurkesalat!

2 bundter radiser eller ræddiker

1 bundt frisk dild

friskkværnet peber

Dressing:

3 spsk. sukker

4 spsk. hvidvinseddike eller riseddike

__________

1. Pisk sukker og eddike sammen. Riv radiserne fint – gerne på mandolin – og bland med dressingen.

2. Lad salaten trække på køl en halv times tid. Pynt med dild og masser af friskkværnet peber lige inden servering.Bagt ricotta med urter

Til 4 personer

Der er alt for lidt ricotta i det danske køkken! Prøv denne nemme variant med masser af friske urter og parmesan, der giver retten karakter.

2 æg

4 spsk. olivenolie

500 g ricotta

flagesalt og friskkværnet peber

200 g frisk revet parmesan

6 spsk. friske hakkede krydderurter, f.eks. salvie, timian, oregano, merian

__________

1. For en bageform (gerne en springform) med bagepapir. Pisk æg, olie og ricotta sammen i en skål. Krydr med salt og peber, og bland parmesan og de hakkede krydderurter i. Gem lidt krydderurter til servering.

2. Fordel blandingen i bageformen, og pres den godt ned. Bag ved 170 grader i ca. 35 minutter.

3. Lad ricottaen køle lidt af, pynt med friske krydderurter og server – gerne med en grøn salat og et godt brød til.Salat med hestebønner, sorte kikærter og spæde urter

Til 4 personer

Den ser florlet og feminin ud, men hestebønner og kikærter giver masser af fylde, så du får en mættende salat på tallerkenen.

1 dl sorte kikærter (almindelige kan også bruges)

1 dl bælgede friske hestebønner

1 stor håndfuld spæde blandede salatblade

masser af friske urter: dild, kørvel, koriander, basilikum og purløg i rigelige mængder

1 spsk. olivenolie

1 fed hvidløg mast med kniven og finthakket

evt. purløgsblomster eller lign. spiselige blomsterblade til pynt

Dressing:

1 spsk. dijonsennep

1 spsk. cidereddike

1 spsk. citron

200 ml god olivenolie

flagesalt og sort peber fra kværn

__________

1. Læg kikærterne i vand natten over, og kog i letsaltet vand ca. 30-40 minutter. De skal være møre, men med bid.

2. Giv hestebønnerne et opkog i letsaltet vand, og skyl dem derefter under den kolde hane.

3. Vask og tør de spæde salatblade. Pluk urterne groft, og bland med salaten. Kom olien på en pande, og rist hvidløget sammen med kikærter og hestebønner. De skal bare lige vendes rundt.

4. Pisk alle ingredienser til dressingen sammen. Vend dressingen rundt i salaten, og kom bønner og kikærter på. Pynt med urter og evt. plukkede purløgsblomster.Bruschett a med pære, blå ost og rosmarin

Til 4 personer

Server disse søde hapser som snack eller afslutning på et lækkert – grønt – måltid.

100 g pistacienødder

1 spsk. agave- eller ahornsirup

8 skiver brød (f.eks. groft flute)

2 modne pærer

200 g blå ost, gerne roquefort

lidt rucola til pynt

en kvist rosmarin

__________

1. Rist pistacienødderne sprøde i siruppen. Rist brødet.

2. Skær pæren i kvarter, og fordel på brødet. Kom ca. 1 spsk. ost på hver, og pynt med lidt rucola og rosmarin. Drys de ristede pistacier henover, og server med ekstra sirup.

__________

TILBUD: 3 numre af BoligLiv + Bogen "guld i gryden"

LÆS OGSÅ: Quinoasalat med små rødder

LÆS OGSÅ: Vandbakkelser med Vesterhavsost