7 opskrifter på juleknas og konfekt

7 opskrifter på juleknas og konfekt

JUL: Gør julens godter ekstra uimodståelige og knasende sprøde med masser af nødder og mandler. Alle opskrifterne er lette at gå til, så tag børnene med i køkkenet, og få fyldt dåserne med konfekt til den 24.

Brændte nødder med lakrids

1 glas

Bare duften af brændte nødder kan få mundvandet på overarbejde. Opbevar nødderne i et glas med låg, så holder de sig længe.

Tid: ca. 20 min.

100 g honning

300 g nødder, f.eks. mandler, hassel-, pecan- og cashewnødder

2 tsk. lakridspulver

__________

1. Kom honning i en gryde, og smelt ved jævn varme.

2. Tilsæt nødderne, og vend rundt med en træske. Lad nødderne simre i honningen i ca. 10 min., indtil de er karamelliserede. Tilsæt lakridspulver, og læg nødderne så spredt som muligt på et stykke bagepapir til afkøling. Adskil nødderne, før de kommes på glas.

 

Baileyshjerter med crunch

10. stk.

Supernemt og lækkert i al sin enkelhed. Hjerterne smager også godt med cognac eller mørk rom, hvis Baileys er for tøset til dig!

Tid: ca. 20 min.

200 g marcipan

2 spsk. Baileys (eller cognac eller rom)

100 g mørk chokolade

50 g smuttede mandler

½ tsk. sukker

½ tsk. kanel

__________

1. Ælt marcipan med Baileys. Rul marcipanen ud i ca. 5 mm’s tykkelse. Udstik marcipanen til hjerter med en udstikker.

2. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Hak mandlerne. Rør sukker med kanel.

Orangeknas med mandler 

Ca. 40 stykker

Tid: ca. 20 min. plus tid til afkøling

400 g nougat

100 g mørk chokolade med appelsinkrokant

100 g mandler

__________

1. Kom nougat og chokolade i en skål, og opvarm over vandbad, til begge dele er næsten smeltet.

2. Tag skålen af varmen og rør, til nougat og chokolade er helt smeltet.

3. Skold og smut mandlerne. Hak mandler fint, og vend i den smeltede nougatchokolade.

4. Læg bagepapir i bunden af en lille plasticform på ca. 18 x 18 cm, og hæld massen heri. Sæt formen i køleskabet natten over.

5. Vend konfekten ud, fjern madpapir, og skær i mundrette stykker.

Trøfler med knas og havsalt

Ca. 50 stk.

Tid: ca. 20 min. plus tid til afkøling

25 g græskarkerner

50 g salte peanuts

25 g rosiner

2½ dl piskefløde

250 g mørk chokolade

1 tsk. flage- eller havsalt til drys

__________

1. Rist græskarkernerne, til de giver lyd. Hak peanuts. Vend græskarkerner med peanuts og rosiner.

2. Kom piskefløde i en gryde, og varm op til kogepunktet.

3. Hak chokoladen, og kom den i en skål. Tag gryden af varmen, og hæld den varme fløde over chokoladen. Rør i massen, til chokoladen er smeltet og du har en ensartet ganache.

4. Hæld ganachen i en beholder på ca. 15 x 15 cm foret med bagepapir. Top massen med græskarkerner, peanuts og rosiner. Drys med salt, og sæt i køleskabet i ca. 2 timer, indtil massen har sat sig.

5. Form trøflerne med en teske, og server dem direkte fra køleskabet.

Pistaciekonfekt

Ca. 40 stk.

En klassisk kombination, som man aldrig går galt med: marcipan, nougat og masser af pistacienødder.

Tid: ca. 20 min. plus tid til afkøling

200 g marcipan

200 g nougat

50 g usaltede pistacienødder

__________

1. Beklæd en lille form på ca. 15 x 15 cm med bagepapir.

2. Rul marcipanen ud, så den passer i størrelsen til formen. Læg marcipanen i bunden af formen.

3. Smelt nougaten i en skål over vandbad.

4. Hak pistacienødderne groft.

5. Top marcipanen med den smeltede nougat, og drys med pistacienødder. Stil formen i køleskabet et par timer, til konfekten har sat sig.

6. Skær marcipanen ud i mundrette stykker.

Sarah Bernhardt med mandelganache 

20 store eller 40 små kager

Mere skal der ikke til, før englene synger …

Tid: ca. 30 min. plus tid til afkøling og frysning

20 marcipanmakroner (fås i velassorterede supermarkeder)

eller 40 almindelige makroner

Mandelganache:

75 g mandler

200 g mørk chokolade

2½ dl piskefløde

Overtræk:

100 g mørk chokolade

50 g hvid chokolade

__________

1. Skold og smut mandlerne, og hak dem fint. Hak chokoladen.

2. Kom fløden i en lille gryde, og varm op til kogepunktet.

3. Tag gryden af varmen, og hæld den varme fløde over chokoladen. Rør i chokoladen, til den er smeltet. Vend de hakkede mandler i, og stil ganachen køligt i min. 3 timer – gerne natten over.

4. Pisk ganachen luftig. Kom den i en sprøjtepose, og sprøjt på makronerne i små toppe. Stil makronerne i køleskabet i ca. 30 min.

5. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Tag kagerne ud af køleskabet, og dyp dem i chokoladen. Stil kagerne til afkøling, så den mørke chokolade stivner lidt, inden du dekorerer med den hvide.

6. Smelt den hvide chokolade. Dyp en ske i chokoladen, og pynt kagerne med dryp af hvid chokolade. Opbevar kagerne i køleskabet.Marcipankugler med krokant

Ca. 25 stk.

Små delikate himmerigsmundfulde med masser af knas.

Tid: ca. 30 min.

Krokant:

50 g sukker

½ spsk. smør

50 g nødder, f.eks. mandler, hassel- og pecannødder

200 g marcipan

100 g mørk chokolade

__________

1. Smelt sukkeret på en tør pande til karamel, og tilsæt smørret. Kom nødderne på panden, og rør forsigtigt rundt, til nødderne bliver dækket af karamellen.

2. Læg nødderne til afkøling på et stykke bagepapir. Hak krokanten med en skarp kniv. Læg lidt krokant fra til pynt.

3. Ælt marcipan med krokant. Del marcipanen i 25 stykker, og tril til kugler.

4. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Dyp marcipanen i den smeltede chokolade, og drys med resten af krokanten.

LÆS OGSÅ: 9 slags juleknas med marcipan

LÆS OGSÅ: 12 julelækkerier: Konfekt i lange baner