Amerikansk æbletærte

Amerikansk æbletærte

Det tager tid at tilberede den rigtigeamerikanske æbletærte (applepie),men det er arbejdet værd. Brug etdybt ovnfast fad, hvis du ikke har etdybt tærtefad.

1 tærte til ca. 10 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time og 15 min.
  • Hviletid 1+1 time
  • Koge/bagetid: 1 time og 15 min.
  • Ikke fryse-egnet
  • Dej:
  • 275 g hvedemel
  • 1⁄4 tsk groft salt
  • 1⁄4 tsk bagepulver
  • 175 g koldt smør
  • 1 spsk æbleeddike
  • 2-3 spsk iskoldt vand
  • Fyld:
  • 1 1⁄2 kg madæbler, 6-8 stk.
  • 1 usprøjtet citron
  • 75 g farin
  • 75 g sukker
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1⁄2 tsk stødt muskatblomme
  • 1⁄4 tsk stødt ingefær
  • 1⁄4 tsk stødt nelliker
  • 1⁄4 tsk stødt allehånde
  • 1⁄4 tsk salt
  • 25 g smør
  • 2 spsk majsstivelse
  • Pensling:
  • evt. 1 æg

  1. Bland mel med salt ogbagepulver, og hak detkolde smør i – det gøresnemt i en foodprocessor.Tilsæt eddike ogsaml hurtigt dejen mediskoldt vand – dejen skalikke æltes. Del dejen i 2portioner (ca. 200+300g), og pak dem ind ifilm. Stil dem i køleskabmin. 1 time.
  2. Skræl æblerne, halverdem og udbor kernehusene.Skær æblernei tynde skiver, og venddem sammen med fin trevetcitronskal, 3 spskcitronsaft, farin, sukkerog krydderier. Lad demtrække 45 min.
  3. Tag dejen ud, og lad denstå på køkkenbordet 5min. Rul dejen ud mellem2 stykker plastfilm,BagesidenDen helt rigtigeapplepie er herserveret medcremefraiche.„Over there“serverer mangerne en godvaniljeis elleren kogt vaniljecremetil.og læg det største stykkei en dyb tærteform(24-26 cm) – lad dejenhænge lidt ud over kanten.Skær det andet til,så det passer som låg,og læg det på et fad. Stildem i køleskab minimum30 min.
  4. Hæld æblerne til afdrypningi et dørslagover en skål. Hæld denafdryppede saft overi en gryde, og kog denind til sirupskonsistens,ca. 15 min. Pisk smørreti, og tag det af varmen.Vend æblerne sammenmed majsstivelse ogvend æblesiruppen i.Fordel æblerne påtærtebunden.
  5. Pensldejkanten med vand oglæg dejlåget over frugten.Stop den nederstedejkant ned over kantenaf dejlåget, skær overskydendedej af og tryksamlingerne til med engaffel. Klip/skær 6-8lufthuller i dejlåget meden saks eller en kniv.Dæk tærten med film ogsæt den i køleskabet 1times tid.
  6. Sæt en bageplade i ovnensnederste halvdelog varm op til 225 grader.Pensl evt. tærtenmed sammenpisket æg,og stil den på den varmebageplade med etstykke bagepapir under.Bag tærten 50-60 min.Dæk evt. tærten medstanniol undervejs, hvisden begynder at blivefor mørk. Lad tærtenafkøle min. 1 time førservering. Nyd tærtenvarm eller tempereret– aldrig kold.