Billig & nem aftensmad til 2 personer: Her er fem fine retter
Det er ingen sag at lave billig og nem aftensmad til 2 personer, eller flere for den sags skyld. Med et basislager af løg, hvidløg, sennep, tomatpuré, olie, bouillonterninger og krydderier kan man sagtens lave god hverdagsmad, der ikke vælter budgettet.
Husk også det grønne drys, friske krydderurter giver gode vitaminer og sætter prikken over i’et på hverdagsmaden. Alle opskrifter er til 2 personer, hvor andet ikke er nævnt. Her får du fem lækre opskrifter på god og billig aftensmad til to personer. Scroll ned på siden og find opskrifterne på:
- Afrikansk kyllingegryde
- Svinekød i sursød sovs
- Stroganoff med hakket kød
- Tunfiskeburger
- Grønsagssuppe med ostebrød
Afrikansk kyllingegryde
Arbejdstid: 25 min.
Koge/stegetid: 30 min.
Fryse-egnet
- 4 kyllingeunderlår (400 g)
- 1⁄2 spsk olie
- 1 stort løg (fintsnittet)
- 10 g frisk ingefær (finthakket)
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- 350 g sødkartofler eller alm. kartofler (tern)
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 spsk peanutbutter
- 3 spsk peanuts
- 1 tsk stødt koriander
- 1⁄4 tsk chilipulver eller knust chili salt og peber
- Tilbehør: kogte ris eller korn (spelt, hvede eller rug) og frisk koriander eller persille
- Krydr kyllingelårene med salt og peber og brun dem i en gryde med olie. Tag dem op og steg nu løgene bløde ca. 5 min. Tilsæt ingefær og hvidløg og steg et par min.
- Vend kartoffeltern i gryden, steg et par min. og tilsæt hakkede tomater, 2 dl vand, peanutbutter, peanuts og krydderier.
- Giv det et opkog og læg kyllingelårene i gryden. Læg låg på og lad retten simre, til kødet er gennemstegt – ca. 20 min.
- Smag til med salt og rigeligt friskkværnet peber og server med friskkogte ris/korn og grønt drys.
- Budget-tip: Overskydende sovs kan gemmes/ fryses og serveres som suppe ved at koge det igennem med en passende mængde bouillon.
Annonse
Svinekød i sursød sovs
Arbejdstid: 20 min.
Annonse
Koge/stegetid: 15 min.
Fryse-egnet
- 200 g svinekød i strimler
- 1⁄2 spsk olie
- 1 løg (fintsnittet)
- 1 fed hvidløg (finthakket)
- 10 g frisk ingefær (finthakket)
- 1 gulerod (fintsnittet)
- 1 peberfrugt (fintsnittet)
- 1⁄2 dåse ananas (125 g frugt + 1 dl saft)
- 1 dl vand
- 1 spsk majsstivelse
- 1 spsk vineddike
- 1 spsk ketchup eller sød chilisauce
- 1 spsk soja
- 2 tsk farin eller sukker
- Tilbehør: kogte ris, frisk koriander eller bredbladet persille og evt. chilisauce
- Brun kødet i en varm wok eller pande med olie. Tag kødet op og steg løgene et par min. Tilsæt hvidløg, ingefær og grønsager og steg under omrøring 3-5 min.
- Si væden fra ananassen og rør den sammen med de øvrige ingredienser. Hæld det i wokken og kog igennem under omrøring.
- Tilsæt kød og ananas og varm det igennem.
- Server med kogte ris, koriander eller persille og chilisauce.
Stroganoff med hakket kød
Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 25 min.
Ikke fryse-egnet
- 50 g bacontern
- 200 g hakket oksekød
- salt og peber
- 1 stort løg (fintsnittet)
- 125 g markchampignon eller svampemiks (skiver eller kvarter)
- 2 tsk paprika
- 1 spsk tomatpuré
- 1⁄4 l bouillon
- 1 fed hvidløg (knust)
- 1⁄2 tsk kommen (knust)
- 3 spsk cremefraiche (38%) eller piskefløde
- Tilbehør: kartoffelmos af 500 g store kartofler og persille
- Brun bacontern på en pande og tilsæt kødet. Brun det under omrøring 3-5 min.
- Krydr med salt og peber og tilsæt løg og champignon. Steg under omrøring 3-5 min. og tilsæt paprika, tomatpuré og bouillon. Lad retten simre 10-15 min.
- Tag panden af varmen, rør hvidløg, kommen og cremefraiche i og server straks med kartoffelmos og persilledrys.
Tunfiskeburger
Arbejdstid: 25 min.
Annonse
Stegetid: 8 min.
Ikke fryse-egnet
- 1 dåse tunfisk i vand eller olie
- 1 tsk dijonsennep
- 75 g lyst brød uden skorpe (smuldret/revet)
- 1 usprøjtet citron (fintrevet skal + 1 spsk saft)
- 3 spsk hakket persille
- 2 spsk hakket løg
- 1 æg
- salt og peber
- 1 spsk olie
- Dressing:
- 1 dl græsk yoghurt, fromage frais eller cremefraiche
- 1 tsk dijonsennep
- 1 spsk hakket løg
- 1 spsk hakkede kapers
- 1 syltet agurk eller 3-4 cornichoner (hakket)
- 1-2 spsk hakket persille
- salt og peber
- Tilbehør: 2 burgerboller og salat
- Lad tunfisken dryppe af og rør den sammen med alle ingredienser undtagen olie. Form massen til 2-4 bøffer og læg dem i køleskabet.
- Rør dressingen sammen og smag til med salt og peber.
- Steg tunbøfferne på en pande med olie ca. 4 min. på hver side.
- Server i lune boller med salat og dressing.
Grønsagssuppe med ostebrød
Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: 30 min.
Fryse-egnet
Italiensk mad med et sundt twist
Klassisk danske retter med et twist
(2-3 personer)
- 1 løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakket)
- 1⁄2 spsk olie
- 500 g fintsnittede grønsager, f.eks. hvidkål, porre, gulerod, selleri/ blegselleri
- 1 tsk timian eller oregano
- 1 spsk tomatpuré
- 3⁄4-1 l bouillon
- 250 g kartofler (tern)
- 1 dåse blandede bønner
- persille
- salt og peber
- Ostebrød:
- 4-6 skiver lyst brød (gerne fuldkorns)
- 2-3 tsk dijonsennep
- 2-3 skiver ost
- evt. 2-3 tsk tapanade, pesto eller en stærk chutney
- Steg løg og hvidløg bløde og blanke i en gryde med olie. Tilsæt kål, urter og timian eller oregano og steg under omrøring 3-4 min.
- Tilsæt tomatpuré og bouillon og giv suppen et opkog. Tilsæt kartofler og de afdryppede bønner og lad suppen simre, til alt er mørt – ca. 20 min.
- Smag til med salt og peber og server med friskhakket persille og ostebrød.
- Ostebrød: Smør halvdelen af brødet med sennep og evt. den anden halvdel med tapanade, pesto eller chutney.
- Læg dem sammen med ost og steg dem i en toaster eller på en (grill)pande, til de er gyldne og sprøde.
Budget tips:
- I stedet for 1 dåse blandede bønner, kan du selv udbløde og koge 125 g hvide, tørrede bønner.
- Frosne suppeurter kan også bruges til suppen.