Brownie med karamelsurprise
Kan du ikke få en brownie tung og klistret nok, er her den ultimative version med gavmilde mængder af karamel.
Min lokale grønthandler har et stort udvalg af lækkerier på dåse, og jeg elsker at gå på opdagelse i dem. Efterhånden er jeg nogenlunde dus med kondenseret mælk på dåse, så da jeg forleden fandt en lignende dåse med karamelliseret kondenseret mælk, flåede jeg den straks ned af hylden.
Ved at købe den karamelliserede version sparer man fluks 3-4 timers kogetid, og karamellen er så lækker, at jeg på en syndig søndag kan spise den direkte fra dåsen…
Umiddelbart ligner brownien en helt almindelig en af slagsen, men lige så snart man skærer et stykke, titter den gyldne karamel frem. Kagen er nærmest konfektagtig, så servér den som en festlig dessert eller en luksuskage til kaffen.
Brownie med karamelsurprise
1 brownie, ca. 12 personer
Arbejdstid: 25 min.
Bagetid: 30 min.
250 g + 100 g mørk chokolade
100 g smør
80 g mel
50 g kakaopulver (evt. usødet)
2 tsk. bagepulver
¼ tsk. salt
5 æg
350 g rørsukker
2 spsk. vaniljesukker
1 dåse karamelliseret kondenseret mælk (400 ml, fås i velassorterede supermarkeder eller hos etniske grønthandlere)
Drys:
kakaopulver (eller flormelis)
1. For en form (ca. 20x30 cm) med bagepapir.
2. Hak chokoladen fint, og skær smørret i mindre stykker.
3. Smelt forsigtigt 250 g af chokoladen sammen med smørret.
4. Tænd ovnen på 180 grader.
5. Sigt mel, kakaopulver, bagepulver og salt sammen i en skål.
6. Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt med en håndmixer i ca. 5 min. i en anden skål. Tilsæt den lune chokolade/smørblanding, og bland til ensartet konsistens. Rør melblandingen i, og stop, når konsistensen er ensartet. Vend de resterende 100 g chokolade i.
7. Hæld halvdelen af dejen i formen, fordél karamellen over dejen i store klatter, og hæld den resterende dej over, så karamellen er helt dækket.
8. Bag kagen midt i ovnen i ca. 30 min. Lad den køle af i formen. Drys med kakaopulver ved servering.