Chokoladekiks med saltkaramel
Små, sprøde himmerigsmundfulde.
Mine forældre forærede mig en gavekurv i fødselsdagsgave, og blandt lækkerierne gemte der sig et lille glas med saltkaramel.
Jeg har længe gerne villet prøve at bage mine egne kiks – gerne med chokolade i kiksedejen. Og da chokolade og karamel er et godt match, var det bare om at komme i gang.
PRØV OGSÅ MIN OPSKRIFT PÅ CHOKOLADECOOKIES MED KARAMELKERNE - TRYK HER
Kiksene smagte forrygende, men karamellen var lige på kanten til at være for tynd. Derfor er det en god idé at tjekke konsistensen – eller købe dulce de leche, der er en mere sej karamel end den, der landede i min gavekurv.
Ca. 40 stk.
Arbejdstid: 1 time
Bagetid: 10-12 min. (pr. plade)
250 g hvedemel
50 g hvid hvede (eller grahamsmel)
3 spsk. kakaopulver
300 g muscovadosukker (eller brun farin)
1 tsk. bagepulver
½ tsk. fint salt
200 g koldt smør
1 æg (str. L)
2 spk. fløde (eller sødmælk)
Saltkaramel:
1 glas saltkaramel (eller 1 dåse dulce de leche (kogt karamel) tilsat lidt flagesalt)
1. Bland hvedemel, hvid hvede, kakao, sukker, bagepulver og salt sammen.
2. Hak smørret i små stykker, og smuldr dem i blandingen. Saml dejen med æg og fløde uden at ælte for meget.
3. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
4. Rul dejen ud i 2 mm’s tykkelse mellem 2 stykker bagepapir, og stik runde kager ud med en udstikker på 5 cm i diameter.
5. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 175 grader i 10-12 min.
6. Lad kiksene køle helt af på bagepladen, inden de lægges sammen med karamelLEN.
7. Kom 1 stor tsk. saltkaramel på halvdelen af kiksene, læg en kiks ovenpå, og tryk let sammen. Opbevar kiksene i en kagedåse, evt. i køleskabet.
Tip: Dulce de leche kan købes på dåse hos velassorterede supermarkeder og etniske grønthandlere. Gå efter en fast karamel, så den ikke løber for meget.