Chokoladekiks med saltkaramel fra Hjemmet

Chokoladekiks med saltkaramel

Små, sprøde himmerigsmundfulde.

Mine forældre forærede mig en gavekurv i fødselsdagsgave, og blandt lækkerierne gemte der sig et lille glas med saltkaramel.

Jeg har længe gerne villet prøve at bage mine egne kiks – gerne med chokolade i kiksedejen. Og da chokolade og karamel er et godt match, var det bare om at komme i gang.

PRØV OGSÅ MIN OPSKRIFT PÅ CHOKOLADECOOKIES MED KARAMELKERNE - TRYK HER

Kiksene smagte forrygende, men karamellen var lige på kanten til at være for tynd. Derfor er det en god idé at tjekke konsistensen – eller købe dulce de leche, der er en mere sej karamel end den, der landede i min gavekurv.

Ca. 40 stk.

Arbejdstid: 1 time

Bagetid: 10-12 min. (pr. plade)

250 g hvedemel  

50 g hvid hvede (eller grahamsmel)

3 spsk. kakaopulver

300 g muscovadosukker (eller brun farin)

1 tsk. bagepulver

½ tsk. fint salt

200 g koldt smør

1 æg (str. L)

2 spk. fløde (eller sødmælk)

Saltkaramel:

1 glas saltkaramel (eller 1 dåse dulce de leche (kogt karamel) tilsat lidt flagesalt)

1. Bland hvedemel, hvid hvede, kakao, sukker, bagepulver og salt sammen.

2. Hak smørret i små stykker, og smuldr dem i blandingen. Saml dejen med æg og fløde uden at ælte for meget.

3. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.

4. Rul dejen ud i 2 mm’s tykkelse mellem 2 stykker bagepapir, og stik runde kager ud med en udstikker på 5 cm i diameter.

5. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 175 grader i 10-12 min.

6. Lad kiksene køle helt af på bagepladen, inden de lægges sammen med karamelLEN.

7. Kom 1 stor tsk. saltkaramel på halvdelen af kiksene, læg en kiks ovenpå, og tryk let sammen. Opbevar kiksene i en kagedåse, evt. i køleskabet.

Tip: Dulce de leche kan købes på dåse hos velassorterede supermarkeder og etniske grønthandlere. Gå efter en fast karamel, så den ikke løber for meget.